Окончателно парламентът одобри защита за хора, подаващи сигнали за нарушения

Гласуваните поправки, предложени от ГЕРБ - СДС предвиждат предоставянето на защита на хората, подаващи сигнали, като тя да обхваща ответни действия с цел репресия или заплахи

© Юлия Лазарова

Гласуваните поправки, предложени от ГЕРБ - СДС предвиждат предоставянето на защита на хората, подаващи сигнали, като тя да обхваща ответни действия с цел репресия или заплахиПарламентът прие на второ четене законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, внесен от ГЕРБ - СДС, съобщи БТА. Поправките са част от ангажиментите, които България е поела по Плана за възстановяване и устойчивост.


Текстовете предвиждат изграждането на канал за вътрешно подаване на сигнали и създаването на централен орган за външно подаване на сигнали. Задължени лица за изграждане на вътрешен канал за сигнали са работодателите в публичния и частния сектор. В публичния сектор се предлага общините с по-малко от 10 000 жители или с по-малко от 50 работници или служители да могат да споделят ресурси за получаване и обработка на сигнали за нарушения. В частния сектор задължението обхваща работодатели с 50 и повече работници и служители.


За централен орган за външно подаване на сигнали е определена Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), която ще има възможност да препраща сигналите до компетентния орган. Отхвърлените миналата година законопроекти предвиждаха външна точка за сигнали да е Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. С натоварването с допълнителни функции на КЗЛД депутатите завишиха и основните месечни възнаграждения на членовете на комисията с 20 на сто, съобщава още БТА.


Правосъдното министерство предложи закон за защита на хората, които подават сигнали
Правосъдното министерство предложи закон за защита на хората, които подават сигнали
Законът ще се прилага за сигнали за нарушения в области като обществени поръчки, финансови услуги, продукти и пазари, обществено здраве, безопасност на транспорта, сигурност на мрежите и информационните системи, правилата за заплащане на публични държавни и общински вземания, нарушения на трудовото законодателство, изпълнение на държавна служба и други сектори.


Предвижда се предоставянето на защита на хората, подаващи сигнали, като тя да обхваща ответни действия с цел репресия или заплахи, които могат да бъдат под формата на уволнение, понижаване в длъжност, налагане на дисциплинарни мерки, предсрочно прекратяване или разваляне на договор. От закрилата ще може да се ползва всеки сигнализиращ, неговите помощници, колеги и роднини, както и хората, които правят информацията обществено достояние и я оповестяват.


Законопроектът предвижда също забрана за образуване на производство по анонимни сигнали или по сигнали, отнасящи се до нарушения, извършени преди повече от две години, като се предоставя възможност сигналът да бъде подаден писмено, включително чрез електронна поща, или устно.


Над 1.4 млрд. лв. търсят мнозинство: приемането на законите по плана за възстановяване е все по-невероятно
Над 1.4 млрд. лв. търсят мнозинство: приемането на законите по плана за възстановяване е все по-невероятно

С глоба от 2000 до 8000 лева, освен ако не подлежи на по-тежко наказание, ще се наказва този, който предприема действие с цел репресия срещу човек, подал сигнала, или срещу някой, свързан със сигнала, както и ако инициира производство само с намерение да се увреди сигнализиращото лице. Когато е установено, че съзнателно е подаден сигнал или е оповестена публично невярна информация, е предвидена глоба от 3000 до 7000 лв.


Законът влиза в сила три месеца след обнародването му, като разпоредбите за вътрешно подаване на сигнали се прилагат по отношение на работодателите в частния сектор, които имат между 50 и 249 работници или служители, от 17 декември 2023 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK