Ръководството на "Шейново" поиска съдът да реши за обезщетение за разменените бебета

Ръководството на "Шейново" поиска съдът да реши за обезщетение за разменените бебета

© Цветелина БелутоваПретенцията за обезщетение за неимуществени вреди по казуса с разменените бебета в болница "Шейново" следва да се отнесе към съда. Това съобщи БТА, позовавайки се на информация от лечебното заведение. Съветът на директорите се е запознал със становището на външния консултант, изготвено във връзка със заявената претенция от едно от семействата по казуса с разменените бебета.


Двете семейства поискаха по 300 хил. лева от общинската болница, а местната власт в София вече гласува да се изчака съдебно решение.


Анализът се основава на преглед на близо 600 съдебни дела в областта на медицинските казуси в периода от 2007 г. до 2022 г. За да се осигури всеобхватност, е извършена проверка и на други дела (извън медицинските деликти), по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания).
Предвид обстоятелството, че казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, Съветът на директорите на "Шейново" реши да довери разглеждането на казуса на съда.


Бебетата са родени през септември 2022 г. в болница "Шейново", като през декември стана известно, че са разменени. До казуса се стигна, след като една от майките, след направен генетичен тест, установява, че детето, което отглежда, не е нейно. Децата вече са при биологичните си родители.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK