"Срам": Два законопроекта срещу домашното насилие не намериха мнозинство на първо четене

Снимката е илюстративна. От протест срещу домашното насилие

© Юлия Лазарова

Снимката е илюстративна. От протест срещу домашното насилиеВ деня, в който труп на млада жена със съмнения, че е жертва на домашно насилие, беше открит, а като заподозрян беше задържан приятелят й, парламентът отхвърли на първо четене два законопроекта - на БСП и на "Демократична България" за изменения на закона за защита от домашното насилие.


Дебатът по последната точка, в един от последните дни на 48-ото Народно събрание, продължи близо три часа, като се отличи със своята абсурдност - БСП и "Възраждане" застанаха на позицията, че със законопроектите се въвежда Истанбулската конвенция (от левицата) или че с промените ще се позволи да се извеждат деца от семействата (основно от "Възраждане"), чуха се реплики и за "третия пол", и "джендър идеологията", "грантаджии". Стигна се и до наказание, наложено от председателстващия в един момент заседанието Никола Минчев, на депутата от "Възраждане" Цончо Ганев.


Три партии обявиха проекти за промени срещу домашното насилие
Три партии обявиха проекти за промени срещу домашното насилиеДо сериозна дискусия по основните идеи на законопроектите - единият внесен от председателя на БСП Корнелия Нинова, а другият - от бившия министър на правосъдието в кабинета на Кирил Петков - Надежда Йорданова, обаче така и не се стигна.


В крайна сметка, след като първоначално бяха приети, при прегласуването, и двата законопроекта не събраьа достатъчно мнозинство бяха отхвърлени. След края на вота, малко преди председателстващият Росен Желязков да удари звънеца за финала на заседанието и докато повечето депутати напускаха залата, думата взеха заместник-председателят на парламента Кристиян Вигенин (БСП) и бившият премиер и народен представител от "Продължаваме промяната" Кирил Петков, които с различни мотиви нарекоха случилото се "срам".


С проекта на "Демократична България", който вече веднъж получи одобрението на правителството, в което коалиционни партньори бяха и БСП и "Продължаваме промяната", се предлагаше кръгът на защитените лица да се увеличи, да има повече мерките за защита от домашно насилие, като се въвеждаха процедури и програма за превенция от домашно насилие. Предвиждаше се създаването на национална база данни на случаите на домашно насилие, както и на единен национален орган, който да координира, планира и контролира прилагането на различните политики.


Проектът на БСП предвиждаше увеличаване на кризисните центрове за пострадали и жертви от домашно насилие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK