Командирът на правителствения авиоотряд очаква 1-2 медицински хеликоптера

Кадърът е от сайта на италианската компания Leonardo, с която кабинетът обяви, че влиза в преговори за доставката на 6 хеликоптера за въздушни линейки.

© Leonardo

Кадърът е от сайта на италианската компания Leonardo, с която кабинетът обяви, че влиза в преговори за доставката на 6 хеликоптера за въздушни линейки.Избори 2023

До края на годината би трябвало да има един, а може и два медицински хеликоптера. Това съобщи пред БНТ командирът на Държавния авиационен оператор (бивш "Авиоотряд 28") ген.-майор Златко Златев с уточнението, че така ще стане, ако "всичко върви нормално".


От няколко години представители на различни институции в държавата се ангажират със срокове, в които ще има доставени хеликоптери, но досега това не е факт. Досега никой не се е ангажирал и със създаването на система, по която да работи системата за въздушно спасяване.


Емил Нешев, Планинската спасителна служба: Не става дума само за хеликоптери
Емил Нешев, Планинската спасителна служба: Не става дума само за хеликоптери


Анализира, че машините може да бъдат и повече, ако се избере вариант да се сключва договор с чужд оператор.
За момента планът е първите 6 вертолета да бъдат разположени в София, Пловдив, Варна, Ямбол и Долна Митрополия. Опцията а е вертолетите да са 6+2 и така да се покрие цялата страна, посочи ген.-майор Златев.

Държавата ще купува медицински хеликоптери чрез пряко договаряне с италианска компания
Държавата ще купува медицински хеликоптери чрез пряко договаряне с италианска компания

Защити идеята, към която се върви, тъкмо Държавният авиационен оператор да разшири дейността си с дейност по медицинско обслужване по въздух вместо да се ползва отделна компания каквато бе създадена през лятото на миналата година.


"Ако приемем HEMS (система за въздушна медицинска помощ - бел. ред.), това ще стане много лесно и бързо, тъй като имаме изградена структура и администрация, пилотите са подготвени", обяви той.


Посочи, че дружеството е предложило да бъдат купени два вертолета за спасяване, които да се използват освен за спасяване, за бедствия, аварии, катастрофи и други.


Освен това има предложение полетите да стават със заявка директно от министъра на здравеопазването, тъй като в момента се изисква разрешение от премиера. Ако има спешен случай - може да е катастрофа, инфаркт, инсулт, ще се дава заявка към спешна помощ, която може да прецени дали да се изпрати линейка или вертолет, обясни той.


Обяви, че по случая с превоза на Християн Пендиков от Северна Македония е получил обаждане от президента Румен Радев с питане дали с правителствения "Фалкон" може да се извърши превоза, тъй като военният "Спартан" е с повреда. "Полетът се изпълнява по заявка от съответния министър до премиера. След неговото разрешение ние имахме право да излетим. В случая разхода е за Министерството на здравеопазването - мисля, че е около 4500 евро", съобщи Златев.


Създадената през лятото държавна компания, която трябваше да се занимава с координацията на спасяването по въздух, е напът да бъде закрита, а дейността й прехвърлената към правителствения авиоотряд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK