Минеков обяви, че има странни назначения и смущаващ брой напуснали Народния театър

Минеков обяви, че има странни назначения и смущаващ брой напуснали Народния театър

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на културата Велислав Минеков обяви в телевизионно интервю, че броят на напускащите Народния театър е смущаващ. В същото време посочи, че има странни политически назначения.


В международния отдел на Народния театър са назначени 10 души, в Министерството на културата в "Международни отношения" работят четирима души,, каза той преди Би Ти Ви. Броят на напусналите с идването на новия директор на Народния театър "Иван Вазов" е смущаващ. Минеков посочи, че има и много нови назначения, някои от които са "странни партийни назначения". Министърът коментира, че усеща някакъв политически натиск, вероятно и в театъра, но вече и към себе си. Попитан откъде идва, той каза, че не може да каже с конкретност, но такъв натиск има.


Минеков обяви за интересни и назначения, свързани с партията на Василев. По информация на "Медиапул" Василев е все още е член на оперативното бюро на партия "Българска прогресивна линия", чието лого е стилизирана петолъчка. През 2021 г. директорът е бил кандидат за депутат от тази партия.
Министърът каза, че пак ще бъде направен одит в театъра, защото има много смущаващи неща. Даде пример с това, че "някакви за взаимоотношения с фирмата "Инса ойл" не са били показани в одита. Другото, което не е в одита, е фирмата "Инфлуенсър.бг", която е собственост на дъщерята на пиарката Кръстева. Не казвам, че има нещо нередно, но нямам документите, които да покажат , че всичко е нормално", каза министърът.


Минеков не за пръв път се изказва критично по адрес на Васил Василев, който в кабинета "Орешарски" бе зам.-министър на културата от квотата на БСП. През миналата година се разбра, че е назначил за пиар на театъра бившият пиар и депутат от ДПС Велислава Кръстева. В знак на протест главният режисьор на театъра Александър Морфов надраска вратата на Кръстева и обяви, че ще напусне театър.


Искам да знам повода за назначенията и повода за тези, които са били освободени, за това още нямам информация, каза още Велислав Минеков.


Посочи, че има достатъчно поводи да освободи Велев от поста. За пример каза, че Василев на няколко пъти отказал отговор на въпрос, зададен на Минеков от депутати, за заплатите в театъра и договорите с външни фирми.


Министърът коментира, че трябва да погледне и двете страни - и мнението на тези, подписали се в подкрепа на директора на театъра, и тези, които тайно идват да се оплакват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK