Дружество на Румен Гайтански иска незабавно одобрение на завода си във Върбовка

Гражданското сдружение "Ти решаваш" събра над 20 000 подписа от местното население против бъдещата инсталация за горене на отпадъци.

© Дневник

Гражданското сдружение "Ти решаваш" събра над 20 000 подписа от местното население против бъдещата инсталация за горене на отпадъци.Екоинспекцията във Велико Търново (РИОСВ) да бъде задължена незабавно да одобри осъществяването на инвестиционното предложение на фирмата на Румен Гайтански "Петрургия" за изграждане на завод за каменна вата и инсталация за изгаряне на отпадъци в село Върбовка. Това гласи искът на компанията, който днес беше разгледан от софийския Административен съд и обявен за решаване в едномесечен срок.


През пролетта мнозинството в експертния съвет към екоинспекцията се произнесе в полза на проекта с един глас повече от противниците му. Новият директор на РИОСВ обаче върна процедурата в изходна точка. Нов експертен съвет беше насрочен едва през есента, но беше отменен, а нов не е насрочван. През декември "Петрургия" заведе дело срещу бездействието на РИОСВ.


Днес съдът разгледа делото по същество. След многократно призоваване към страните по делото да се споразумеят бяха изслушани свидетели. В полза на дружеството на Гайтански свидетелства бившата директорка на РИОСВ - Велико Търново, която беше сменена веднага след провеждането на експертния съвет от тогавашния министър на околната среда Борислав Сандов.


Добрата европейска практика е да се рециклират отпадъците, а не да се горят
Добрата европейска практика е да се рециклират отпадъците, а не да се горят
Като свидетел беше изслушана и представителка на екологичното сдружение "За земята", което даде отрицателно становище за завода на проведения експертен съвет.


В залата присъстваха представители на гражданското сдружение от региона "Ти решаваш", което многократно изрази опасенията си за риска от изгарянето на отпадъци върху здравето на хората и върху природата и организира няколко протеста. Става дума за проект на най-големия инсинератор в Европа, който трябва да изгаря по 1344 тона отпадъци на денонощие, или над 400 хил. тона на година. Инсталация с такива размери ще предизвика мащабно замърсяване на въздуха, почвата, водите и растенията в радиус от близо 50 км, предупредиха от "Ти решаваш" и събраха над 20 000 подписа от местното население против бъдещия завод.


Аргументите на гражданите срещу инсталацията за горене включват още: "Липсва подробна информация за отпадния продукт от процесите, а количеството и съставът му остават неизвестни. В Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвеститора информацията е услужливо спестена. Никой не споменава за отделяните в процеса на изгаряне фини частици прах, диоксини, фурани и тежки метали, които ще попаднат във въздуха, почвата и водата."


Все още не е известно кога РИОСВ ще насрочи нов експертен съвет, но стана ясно, че инвеститорът желае незабавно произнасяне на базата на решението на експретния съвет от пролетта на 2022 г.


В началото на месеца гражданското сдружение покани на среща администрацията за общи действия. Трима областни управители - на Велико Търново, Плевен и Ловеч, се обявиха срещу изграждането на завода. Чака се реакция на управляващите на останалите населени места.


Гражданите канят администрацията за общи действия срещу мегазавода на Гайтански
Гражданите канят администрацията за общи действия срещу мегазавода на Гайтански
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK