Финансовият надзор: Не открихме нарушения на "Нексо"

null

© Юлия Лазарова

nullИ последното заседание на временната парламентарна комисия за криптокомпанията Nexo ("Нексо") във вторник, 31 януари, приключи, без да бъдат докладвани от регулаторните институции закононарушения в дейностите й. А главният прокурор Иван Гешев така и не се отзова на поканата, за да изложи и пред комисията информацията, която прокуратурата предоставяше на медиите.


Изслушани на последното заседание бяха председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов и шефът на Националната агенция за приходите (НАП) Борис Михайлов, които изрично подчертаха, че "Нексо" не оперира в България, той като не е лицензирана, и поради това не попада под надзора на регулаторните институции. Опитът на депутати - Йордан Цонев конкретно, да постави темата за даренията, направени за "Демократична България" от служители на фирмата, беше посрещнат с отказ на шефовете на КФН и НАП да обсъждат такъв въпрос, който е в компетенциите на Сметната палата.


На 12 януари прокуратурата и ДАНС влязоха в офисите на "Нексо" и говорителят на главния прокурор обяви, че разследването е за пране на пари, данъчни престъпления, банкова дейност без лиценз и компютърни измами. Фирмата отхвърли обвиненията и заяви, че ще съди България за 1 милиард лева.
Шест сигнала срещу фирмата "Нексо" са получени през последните две години, всички са от чужди граждани


- информира председателят на КФН Бойко Атанасов. Те претендирали, че имало пропуски в информираността от фирмата за клиентите, поради което претърпели щети. Българи не са сезирали комисията за понесени щети или за неправомерна дейност от страна на фирмата. Три от сигналите били препратени на БНБ, защото се отнасят за предоставяне на заеми срещу лихва, а един от тях е предоставен на НАП", съобщи Атанасов в отговор на въпрос на Петър Чобанов (ДПС) и други депутати.


Няма яснота какви кредити е предоставяла на клиенти в САЩ "Нексо", заради което по споразумение плати милионна глоба. КФН тепърва ще изиска информация по линия на международния обмен.


КФН не е констатирала незаконна дейност


"Нито NEXO, нито някоя от фирмите, свързани с нея, са имали лиценз за търговия с финансови инструменти и не са били вписани в регистрите. Криптоактивите не са признати за финансов инструмент както в България, така и в Европейския съюз. КФН няма задължение да надзирава компании, които не попадат в категорията предоставящи банкови продукти. След акцията на прокуратурата КФН започнала проверка, не е констатирала незаконна дейност.


Четири ревизии на дъщерното дружество NDS е извършила НАП, в понеделник е започнала пета


"Нексо" е общо понятие, става дума за множество фирми, регистрирани в чужбина и нямащи нищо общо с България, следователно неподлежащи на контрол от НАП. У нас била регистрирана само една-единствена компания с над 500 служители. Вчера, 30 януари, е започнала проверка на въпросното юридическо лице, заяви шефът на НАП Борис Михайлов, без да назовава името на дружеството Ен Ди Си.


Назад във времето е имало 3 ревизии на дружеството, като едната е била повторена, с новата стават пет. "Нямаме никакви данни за тероризъм или организирана престъпност", каза Михайлов. А поради неявяването на главния прокурор Иван Гешев депутатите така и не научиха с какви данни разполага прокуратурата, за да обяви за връзка на криптокомпанията с финансиране на терористична организация, за каквато сензационно съобщи при старта на акцията срещу фирмата.


НАП е глобила българското дружество в "особено голям размер", с уточнението, че за такива се смятат суми над 12 000 лева, за което вече информира служебният финансов министър Росица Велкова. Борис Михайлов се ограничи без подробности по тази тема, тъй като информацията е обект на данъчно-осигурителната тайна. Проверяват се и свързани лица - 20 физически и 35 юридически.


"Абсолютно допустими" - така окачестви шефът на НАП даренията на "Нексо" към "Демократична България"


"Всяко лице, което е получило възнаграждение, може да дари на която и да е политическа организация. В момента НАП проверява "дали за тези лица има още нещо", но не може агенцията да проверява всяко лице, което дарява на партия", заяви шефът на НАП в отговор на питания на депутати, сред които се открояваше с активност Йордан Цонев.


Накрая депутатите заспориха дали комисията трябва да приключи работата си с някакво решение. Като си дадоха сметка, че данни от институциите, които да станат основа за приемливо за ГЕРБ и ДПС решение, така и не се получиха, председателят Даниел Митов обяви, че ще бъде изготвен само отчет за работата й. А пред журналисти Митов каза, че се надява и в следващия парламент аналогична комисия да продължи да разследва криптокомпанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK