Зарков: Следващият парламент ще бъде принуден да приеме механизъм за главния прокурор

Министърът на правосъдието Крум Зарков коментира работата на парламента по поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждаха въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор.

© Надежда Чипева, Капитал

Министърът на правосъдието Крум Зарков коментира работата на парламента по поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждаха въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор.Днес вече е ясно, че в сегашното Народно събрание няма достатъчно народни представители и достатъчно желание да бъде приет механизъм за разследване на главния прокурор. Казвам желание, защото този въпрос никога не е бил въпрос на време." Това заяви на брифинг в Министерството на правосъдието служебният министър Крум Зарков, след като днес в парламентарната комисия по правни въпроси стана известно, че двата законопроекта - за промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) няма да бъдат обсъдени на второ четене.


До края на работата на този парламент няма да остане достатъчно време те да минат в комисия и пленарна зала, за да бъдат окончателно приети. Така на практика няма да има реформа в законодателството въпреки заявките от всички парламентарно представени партии.


Зарков припомни, че Министерският съвет е внесъл в парламента проекта за промени в НПК на 30 декември. "От тогава изминаха 30 дни, от които поне 8 бяха загубени в процедурни хватки", коментира министърът. Той обясни, че проектът е внесен максимално бързо след като са нанесени поправки, съобразени със становището на Венецианската комисия. Миналата седмица промените бяха гласувани на първо четене в пленарна зала с голямо мнозинство.
"Бях обвинен, че съм упражнил натиск върху Народното събрание. Това е напълно вярно. Натисках като народен представител, след това натисках като протестиращ, а в последните месеци и като министър и ще продължа да натискам. Ако нещо разбрахме в последния месец, то е, че без натиск няма да стане", добави още Зарков в коментар към критиките, отправени тази сутрин от председателя на комисията по правни въпроси Радомир Чолаков, който го обвини в натиск.


Той е убеден от сега, че този законопроект ще бъде приет, тъй като е важен за българските граждани, но и защото следващото Народно събрание" ще бъде принудено да го гледа и да го приеме". А принудата щяла да дойде от българските граждани, от избирателите и от "абсолютната необходимост да бъде решен един въпрос, който тегне на шията на всички ни".


"Стигнахме по-далеч от тези преди нас, малко остана и е нужно не време, а воля", убеден е Зарков. Той изрази увереност, че неговият наследник на поста, без значение кой е той, ще приеме механизма за ефективно разследване на главния прокурор като приоритет.


"Народното събрание ще бъде различно и там силите, които искат реформа, ще надделеят. Съжалявам, че ще загубим още няколко месеца, а те са ценни", коментира Зарков. Той посочи, че върху поправките, предложени от Министерския съвет и разработени от екип в Министерството на правосъдието е работено от дълго време и те дават решение на проблема в сегашната конституционна рамка.


Поправките в НПК, предложени от министерството на правосъдието, предвиждат да бъде въведена фигурата на ад хок наказателен съдия от ВКС, от апелативен или окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС, който да бъде назначаван за прокурор и да води разследването срещу главния прокурор или негов заместник, когато има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. Ад хок съдията временно ще бъде назначаван за изпълняващ длъжността прокурор. Предлага се да има предварително изготвен списък със съдии от наказателното отделение на Върховния касационен съд (ВКС) или от окръжни съдилища с ранг на съдия от ВКС, които са с минимум 12 години стаж, като се въвежда допълнително изискване те да са работили в последните 7 години като наказателен съдия.


Цялото изявление на министъра на правосъдието гледайте във видеото:


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK