"Скандално, изумително!": призовани за изслушване бойкотираха комисията за Пловдивския панаир

Днешното заседание на временната парламентарна комисия за Пловдивския панаир

© Скрийншот от видео на

Днешното заседание на временната парламентарна комисия за Пловдивския панаирВременната парламентарна комисия за установяване на факти и обстоятелства около опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир беше бойкотирана днес, след като на заседанието й тази сутрин се явиха само трима от призованите за изслушване във връзка с казуса.


Пред комисията не се явиха нито кметът на Варна Иван Портних, нито председателят на Общинския съвет в града Тодор Балабанов. Нямаше ги лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова, призована като министър на икономиката в кабинета на Кирил Петков. На заседанието не присъстваха дори всички членове на самата комисия.


За да отговарят на въпроси, в Народното събрание дойдоха Веселина Александрова - председател на групата на ДБ в Общинския съвет на Пловдив, и Румяна Толова от "Кауза България". Освен тях като представители на Пловдив там бяха Таня Юриева от дирекция "Стопански дейности" в Пловдивската местна администрация и Руска Вълева - началник на отдел "Маркетинг". В заседателната зала бяха също депутатите от Пловдив Ангел Георгиев ("Възраждане"), Иван Петков (БСП), Йордан Иванов ("Демократична България") и др.


"Някой папа да изслушаме?": Борисов и Станишев ще се явят пред комисията за Пловдивския панаир
"Някой папа да изслушаме?": Борисов и Станишев ще се явят пред комисията за Пловдивския панаир
Според Иванов


кметът на Варна Иван Портних не е дошъл за изслушването, защото е гузен


заради неизпълнението на решение на Общинския съвет в града от май 2021 г. С него тай беше задължен да върне на държавата акциите в размер на 29%, които Варна притежава в "Международен панаир Пловдив".


Как Георги Гергов поиска помощ от Варна, за да установи контрол над Пловдивския панаир - тук.


Междувременно по време на заседанието на комисията стана известно, че варненският кмет и председателят на общинския съвет в града не са се явили на заседанието под претекст, че днес съветът провежда извънредно заседание. То беше свикано по спешност вчера следобед с очевидната цел Портних и Балабанов да не пътуват за изслушването от парламентарната комисия.


"Под някаква форма трябва да порицаем Портних (кметът на Варна - бел. авт.) за това, че не изпрати нито свой пълномощник, нито заместник, каза и председателят на комисията Румен Йончев ("Български възход"). Очевидно тук има и законови пропуски, тъй като аз не си представям, че германският парламент ще покани за изслушване кмета на Хамбург, да речем, и той няма да се яви.


Поведението на Портних е скандално, изумително


Той е гузен и затова не изпраща тук дори чистачката си. Варна няма никакво право да държи тези акции. Така, че ако обичат, незабавно да ги върнат!", каза още Йончев. "На първо място комисията трябва да установи окончателно защо Министерският съвет е дал на Варна акции на стойност 42.2 млн. лв.",


Как изпълнителната комисия на ГЕРБ нареди на Варна да върне акциите си - тук.


Депутатът от "Демократична България" Йорданов припомни, че пред комисията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е трябвало да отговори какви са били мотивите му да даде на Варна 29% от пловдивския панаир, а след това да нареди те да бъдат върнати обратно на държавата. "По днешна оценка стойността на тези акции е над четвърт милиард лева, каза Иванов. Освен това Борисов трябваше да отговори оказван ли е натиск върху Общинските съвети във Варна и Пловдив във връзка с тези акции?"


Според него Борисов е нанесъл и репутационни щети на държавата с действията си по отношение на акциите от панаира. "Всичко е станало в мандатите на ГЕРБ, каза Иванов. Партията е направила всичко, за да угоди на интересите на почетния консул на Русия в Пловдив (Георги Гергов - бел. авт.). Това, което виждаме, е


строга координация на всички нива при обслужването на Гергов


"Какви сме ние в тази комисия - съдници, прокурори", попита Танер Али от ДПС. Каква е идеята на цялата комисия? Кметовете и общинските съветници са избрани мажоритарно. Най-големите бюджети след София са тези на Пловдив и Варна. За това кметът на Варна има отговор - решил съм да не върна акциите за ползата на общината - да получаваме дивидент или да инвестираме", каза още Али. Според него трябва да стане ясно има ли действително някой намерение да закрие и събори панаира, както твърдят противниците на сделката с варненските акции? "Или идеята е да се инвестира, за да се разшири бизнеса, което е нормално, продължи Танер Али. Всеки иска да инвестира и да печели повече. Имате ли информация дали някой има намерение да събаря панаира? Това е намеса в частни търговски интереси", каза още депутатът от ДПС.


В отговор на въпросите, зададени от Али Веселина Александрова от "Демократична България" каза, че панаирът е бил в забранителния списък за приватизация и самата идея да бъде изваден от него буди подозрения за користни подбуди. "Това не е предприятие за производство на полупроводници или цели проводници, пошегува се Александрова, припомняйки една от "крилатите фрази" на някогашния диктатор Тодор Живков. Става дума за дружество от стратегически национален интерес.


Ако парламентарната група на ДПС има 180 гласа, може да промени конституцията.
С тези 79% от акциите на Пловдивския панаир, които Георги Гергов ще притежава след разпореждането с варненските акции от него, той ще може да прекрати и ликвидира панаира през едно публично-частно партньорство, в което няма да има нужда да се съобразява с мнението на партньорите си", каза още Александрова.


След нейните думи Танер Али напусна заседанието на комисията.


Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие
Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие


Според Коста Стоянов, варненски депутат от "Възраждане" не е изненада, че Иван Портних не се е явил за изслушването в парламента, тъй като това е поредно доказателство за бездействието на администрацията му. "Съветниците от ГЕРБ не могат да вземат самостоятелно решение и чакат някой отгоре да им каже какво да правят, каза Стоянов. За пореден път се потвърждава една шега -


кметът на Варна е като Исус - всички говорят за него, но никой не го е виждал


Пред членовете на комисията Иван Петков - депутат от Пловдив, съобщи, че през 2020 г. публично - частното дружество "Пълдин туринвест", което е мажоритарна собственост на Гергов и акционер в Пловдивския панаир, е продало няколко от имотите си на частни лица, близки до Гергов. "Това са имотите, с които Община Пловдив е влязла в "Пълдин туринвест", каза Петков. Какво е направила местната администрация, за да спре тези сделки?"."Аз не съм индианец", или как Пловдивският панаир се пренесе във Варна на 2 декември м.г. - тук.
Как без решение на общинския съвет кметът на Варна е уговарял продажба на публична собственост - тук.


Представителите на община Пловдив потвърдиха, че през 2020 г. действително са били продадени две от най-известните постройки в Стария град.


Освен това Таня Юриева от дирекция "Стопански дейности" в Пловдив каза, че остава неясно защо Варна трябва да участва в управлението на Пловдивския панаир, който изключително важен за икономиката на града чрез 29%, от акциите му, получени като подарък от правителството на Борисов. "Не е ясно и


защо община Варна трябва да участва в управлението на имотите в старинния Пловдив


каза още Юриева.


Тя съобщи и данни, според които Пловдив не е получил нито лев дивидент от Пловдивския панаир, въпреки че в периода, в който местната администрация е била негов съсобственик през "Пълдин туринвест", компанията е генерирала сериозни печалби, достигащи в някои години до 10 млн. лв. Оказа се обаче, че трик, който е бил прилаган от мажоритарния собственик както в "Международен панаир Пловдив", така и в "Пълдин туринвест", е бил приет с устава на компаниите. Така отчитането на финансовите им резултати става само веднъж на 10 години. По тази причина през 2020 г. например е бил приет един отчет за целия период от 2010 г. до 2019 г. Но тъй като по устав общото събрание не се произнася по разпределението на печалбата и загубата, Пловдив не е получил нищо.


Според варненския депутат Бранимир Балачев в момента печеливш ход за спасяването на панаира вече няма и нищо от свършеното в комисията няма да помогне терените му да се превърнат в малък жилищен квартал. "Аз не виждам къде е престъплението, каза Балачев. Какво ще постигнем като изпратим материалите (от работата на комисията) в прокуратурата?


Ние тук можем да си говорим за морал и друг неща, но нищо няма да постигнем


ако държавата не се намеси, за да реши въпроса с това, че пловдивчани трябва да разполагат с блокираща квота и да решат какво да правят с "Международен панаир Пловдив" - да получават дивидент от него или да получат два-три блока от новия жилищен комплекс, който ще бъде построен на негово място."


"Гласувах "за", но гласувах "против": пловдивският панаир на ГЕРБ и Георги Гергов
"Гласувах "за", но гласувах "против": пловдивският панаир на ГЕРБ и Георги Гергов

След това Бранимир Балачев каза, че няма да подкрепи евентуално решение на комисията, според което Варна трябва да върне акциите си в Пловдивския панаир на държавата, тъй като такова решение можел да вземе само общинският съвет в града. Балачев припомни и отдавна компрометираната теория, че чрез акциите си в панаира Варна искала да реши проблема с т.нар. Дупка в центъра на града. Става дума за открит паркинг с площ по-малко от 3 дка, които местната администрация откупи от Георги Гергов за сумата от 43.2 млн. лв. Те бяха целево отпуснати от държавния бюджет пак с решение на правителството на Бойко Борисов.


В крайна сметка членовете на комисията решиха на следващото си заседание в четвъртък да приемат доклада, изготвен на база на събраната информация. Той трябва да бъде представен пред парламента, а копия от всички събрани материали да бъдат изпратени до прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK