Жалбата срещу процедурата за наем на медицински хеликоптер целяла нейния саботаж

Георги Гвоздейков

© Юлия Лазарова

Георги ГвоздейковИзпълнителният директор на държавното дружество "България Хели Мед Сървиз" Георги Гвоздейков обяви, че подадената жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу обявената от дружеството обществена поръчка за доставка на медицински хеликоптер под наем е "абсолютно умишлено, целенасочено, тенденциозно, манипулативно с цел саботаж", за да не бъде доставен хеликоптер за нуждите на въздушната спешна помощ.


"България Хели Мед Сървиз" беше създадено в края на управлението на предишното коалиционно правителство с намерението да изгради и организира система за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, включително като се придобият хеликоптери със специализирано оборудване. България е единствената страна членка на Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптери.


Служебното правителство обаче се готви да закрие дружеството и неговата дейност да бъде прехвърлена към Държавния авиационен оператор (бившия Авиоотряд 28), като на 23 януари приключи обществено обсъждане на проект на правителствено постановление по този повод. Неотдавна служебният министър на транспорта Христо Алексиев каза, че "редовното правителство, в последните си дни, създаде една структура, която не можа да проработи добре - "България Хели Мед Сървиз".


Компании от Словакия и Белгия са подали оферти за отдаване под наем на медицински хеликоптер
Компании от Словакия и Белгия са подали оферти за отдаване под наем на медицински хеликоптер
За подадената жалба в КЗК стана известно в понеделник (30 януари). По думите на Гвоздейков, който е бивш депутат от "Продължаваме промяната", фирмата "Уилинк" ООД, която е подала жалбата, от 2020 г. не упражнява никаква дейност, а също и предметът ѝ на дейност няма нищо общо с предмета на обществената поръчка, нито е извършвала подобни сделки. Нещо повече, към момента във фирмата не се осигурявало нито едно лице. А това според шефа на "България Хели Мед Сървиз" не е позволено от Закона за обществените поръчки, съгласно който жалба може да подава само "заинтересовано лице", което има или е имало интерес от получаването на определена обществена поръчка и на което е нанесена или може да бъде нанесена вреда от твърдяното нарушение.


"Странно и мистериозно" е според Гвоздейков, че КЗК е допуснала за разглеждане жалбата на въпросната фирма, чийто предмет на дейност е "отдаване на аудио-визуална техника под наем; техническо обезпечение на семинари и други събития; организиране на събития; търговия със стоки и услуги; търговско представителство, посредничество на местни и чуждестранни физически и юридически лица в страната и в чужбина; внос, износ и реекспорт", т. е. нищо общо с медицински хеликоптери.


"Очакваме КЗК да се произнесе с мотивирано определение по искането за налагане на временна мярка "спиране на процедурата" по възлагане на обществената поръчка в законоустановения срок от седем дни. И да, това ще забави съвсем умишлено доставката на хеликоптера до приключване на процеса и вземане на окончателно решение от КЗК. Кога ще се случи това, аз не знам!", пише Гвоздейков в профила си във "Фейсбук" и пита #КОЙ подаде жалбата.


Преди две седмици от "България Хели Мед Сървиз" обявиха, че по поръчката за наемане на медицински хеликоптер оферти са подали фирми от Словакия и Белгия. Гвоздейков тогава посочи, че при най-добро стечение на обстоятелствата спешна медицинска помощ с придобития чрез т. нар. сух лизинг хеликоптер ще може да се оказва най-рано в средата годината. Той обяви, че е издал заповед до 17 февруари да има избран изпълнител на поръчката за наемане на хеликоптер.


Държавата ще купува медицински хеликоптери чрез пряко договаряне с италианска компания
Държавата ще купува медицински хеликоптери чрез пряко договаряне с италианска компания

Междувременно тече и процедура по пряко договаряне с италианската компания "Леонардо" за купуване на 6 медицински хеликоптера. И срещу нея е подадена жалба в КЗК - от американската компания "Бел Текстрон инк", като мотивите към нея все още не са публикувани в регистъра на КЗК. "Леонардо" беше единствен участник в провалилата се в края на миналата година обществена поръчка. В процедурата по пряко договаряне "Леонардо" даде оферта 160 млн. лв. за 8 хеликоптера, с която намали малко единичната цена на хеликоптер, а пък държавата от своя страна даде индикации, че ще осигури национално съфинансиране, ако офертата надвишава предвидените по европрограмите средства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK