България потвърди, че посланикът ѝ отново е в Северна Македония

Българският посланик в Северна Македония Ангел Ангелов

© Скрийншот БНТ

Българският посланик в Северна Македония Ангел АнгеловБългарският посланик Ангел Ангелов отново се намира в Северна Македония като израз на желанието на София за "намиране на подход за деескалация".


Това се казва в позиция на Министерството на външните работи, публикувана по-рано през деня. Македонската информационна агенция МИА по-рано съобщи, че посланик Ангелов отново е на територията на страната.


Ангелов бе извикан за консултации след побоя над секретаря на културния клуб "Цар Борис Трети" Християн Пендиков и властите казваха, че той ще остане в София неопределено време.
Дипломатът обаче бе част от делегацията на вътрешния министър Иван Демерджиев в Северна Македония, чиято цел бе да се вземат мерки за сигурността на участниците в честванията на рождението на Гоце Делчев тази събота.


"Министерството на външните работи информира, че посланикът на Република България в Република Северна Македония Ангел Ангелов беше част от официалната делегация на вицепремиера по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи г-н Иван Демерджиев, която на 30 януари 2023 г. осъществи посещение в Скопие", се казва в съобщението.


"Целта на визитата беше провеждане на разговори с компетентните власти на Република Северна Македония по отношение осигуряване на безопасна среда за организиране и провеждане на чествания на общи за двете държави исторически събития и личности, насочени към укрепване на добросъседските отношения", продължава публикацията.

"В този контекст и като израз на желанието на българската страна за намиране на подход за деескалация на напрежението в двустранните отношения, към настоящия момент Ангел Ангелов е в Република Северна Македония и изпълнява функциите си на извънреден и пълномощен посланик на Република България в съседната държава."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK