Асоциацията на възпитаниците на АУБ обединява и развива поколения студенти

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Асоциацията на възпитаниците на АУБ обединява и развива поколения студенти


Изборът на университет често е свързан с въпросите за специалности, успехи, възможности. И докато отговорите на тези въпроси са част от задълженията на всеки един университет към неговите студенти, не всички от тях работят по развитието на младите хора, след като хвърлят шапките. Или пък дори да основат цяло сдружение, което да оперира с тази цел.


AUBG Alumni Associaion (ААА), или Асоциацията на възпитаниците на Американския университет в България (АУБ), е основана с идеята да поддържа връзка между завършилите студенти с тяхната Алма матер. Тази структура е своеобразен мост между университета и възпитаниците, но не само, като една от основните задачи е да координира дейностите, събиращи възпитаници в България и по света, за да обменят опит и знания.


Поколения от обединени студенти
С всяка изминала година ръководеното от дванадесет възпитаници на университета сдружение става част от все повече инициативи, които осигуряват възможности както на завършилите, така и на студентите, да създават контакти, да споделят идеите си и да ги осъществяват. И докато всяка година част от борда се обновява с трима нови членове по време на изборите за ръководители в края на календарната година, в края на всяка учебна година асоциацията се разширява с поне 200 нови попълнения.


Така 30 години след основаването на университета броят на членове в алумни асоциацията се равнява на броя завършили университета (близо 6000) - дипломата им осигурява директно участие в това следуниверситетско пътешествие. Те са обединени в първата в България социална мрежа, която събира възпитаници на едно място. Там завършилите споделят свободни работни позиции, участват в менторска програма, получават информация за събития, а също и за отстъпки от различни компании, които могат да получат с тяхната алумни карта.


"Вярвам в силата на алумни мрежата на АУБ и благоприятното въздействие, което имаме в развитието на университета. Общите ни ценности и споделеният опит по време на студентските ни години поддържат желанието ни да бъдем част от растежа на нашата Алма матер. Един от основните уроци, на които ни научи АУБ общността, е да бъдем граждани на света. Този урок се стараем да предаваме и на студентите днес. Мечтата на възпитаниците е с течение на времето АУБ да придобие репутация като "Станфорд на Балканите", сподели Йордан Карабинов, председател на асоциацията.


Йордан Карабинов, председател на Асоциацията на възпитаниците на Американския университет в България

Йордан Карабинов, председател на Асоциацията на възпитаниците на Американския университет в България


Поддържане на общността след завършването


Онлайн пространството не е единствената платформа за комуникация. Завършили студенти от всички краища на света пристигат в България на всеки пет години, за да участват в традиционната Мегасреща на възпитаниците. Освен очакваната забавна част от програмата срещата помага на възпитаниците от различни поколения да сверят часовниците си, да обменят международен опит, да проправят нови пътища и мостове - географски и метафорични. Ежегодно АУБ и ААА организират срещи в различни държави, които през годините са се обособили като центрове на АУБ общността.


Сравнително малките разстояния в България, разбира се, улесняват организацията и възможностите за срещи поне няколко пъти в годината, например традиционни събития с различни лектори и гости на неформални вечери. Комуникацията между университета и асоциацията е основно разпределена между алумни мениджъра, част от отдел "Развитие" в АУБ, и ръководителите на асоциацията. Тези две страни са в постоянен синхрон.


Място на масата за решения


Алумни мениджърът не е единствената позиция, с която АУБ доказва колко важни са завършилите студенти за университета. Още през 90-те, с появата на първите випуски, Настоятелството на университета е отредило място на председателя на асоциацията на масата за стратегически решения за развитие на АУБ. Тази малка, но ключова стъпка дава възможност на възпитаниците да споделят своите идеи, да провокират дебати, да включват точки в дневния ред и най-вече да бъдат част от "архитектите" на образователната институция.


Асоциацията на възпитаниците на АУБ обединява и развива поколения студенти


Философията на отблагодаряването


Giving back to the community, или идеята да се отблагодарим по някакъв начин на общността, в която сме израснали, е част от ценностната система, която се развива в АУБ. Това е краткият отговор аргумент или своеобразен двигател за инициативи на възпитаниците, без значение дали те са завършили преди пет, петнадесет или двадесет и пет години. Те участват с лично време, умения и финансови средства в разгръщащия се живот на общността на АУБ, но не само. От кандидатите за ръководители на асоциацията, през всички доброволци ментори на студенти до всеки един завършил, който се връща в кампуса, за да разкаже и вдъхнови други със своята лична история. Последната цел, с която общността на завършилите заяви своята значимост през 2019 г. бе Alumni Pledge - инициатива, с която завършилите се ангажираха, че ще подпомогнат университета с 5 млн. долара в рамките на 10 години.


Асоциацията, която спомага да се материализира акумулираната мотивация на възпитаниците, отличава АУБ и поставя нови въпроси, свързани с избора на университет отвъд традиционните. Със сигурност един от тях е: "Устойчив ли е приносът на тази образователна институция, в която ще прекарам четири години от живота си?" Сдружението на възпитаниците на АУБ дава категоричен и еднозначен отговор на този изключително важен за кандидат-студентите въпрос.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK