Всеки пети българин се е возил при пил шофьор, показва проучване

Снимката е илюстративна

© Велко Ангелов

Снимката е илюстративнаБлизо една пета от българите са се возили при шофьор, употребил алкохол. Това е валидно в по-голяма степен за мъжете (25% от тях), както и за една четвърт от по-младите на възраст между 18 и 39 г. Това показва проучване на социологическата агенция "Тренд" по поръчка на в. "24 часа". Изследването е направено в периода между 1 и 8 декември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 пълнолетни.


Проучването е установило също, че 37% от анкетираните са ставали свидетели техен близък или познат да сяда зад волана след употреба на алкохол и/или наркотици. Това се е случвало значително по-често на мъжете (45%), както и на половината от най-младите във възрастовата група между 18 и 29%.


Знак към обществото: Парламентът прие по-тежки санкции за пияни и дрогирани шофьори
Знак към обществото: Парламентът прие по-тежки санкции за пияни и дрогирани шофьори


Според анкетираните трите водещи фактора за катастрофи на пътя са превишената скорост (27%), шофирането под въздействие на алкохол (24%) и шофирането след употреба на наркотици (17%).
"Тренд" допълва, че 275 хил. българи (5%) признават, че те самите са се качвали да шофират в нетрезво състояние. Като най-често оправдание за това хората посочват, че са се чувствали добре или че пътуването е било за кратко разстояние.


Мнозинството от българите (86%) смята, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи размерът на наказанието при шофиране под въздействие на алкохол и/или наркотици. По-строгите наказания се свързват с намаляване броя на инцидентите - 89% са по-скоро или напълно убедени в това. Същевременно се наблюдава консенсус по отношение на мнението, че към момента държавата не се справя адекватно с нарушителите на закона - 94% споделят това напълно или донякъде.


Категорично доминира мнението, че шофирането под въздействие на алкохол е рисковано, независимо от употребеното количество - 96% са напълно или по-скоро съгласни с това. Още по-категорична е оценката за шофирането под въздействието на наркотици - 98% са напълно или по-скоро убедени, че то е опасно, независимо от употребения вид и количество.


Пиян шофьор, с отнета за алкохол книжка и кола без номера, удари 6 автомобила в София
Пиян шофьор, с отнета за алкохол книжка и кола без номера, удари 6 автомобила в София
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK