За седмица петима съдии отказаха да гледат делото срещу пернишкия прокурорски син

За седмица петима съдии отказаха да гледат делото срещу пернишкия прокурорски син

© Скрийншот/Би Ти ВиЗа една седмица петима съдии от Софийския районен съд са се отвели от делото на прокурорския син Васил Михайлов, съобщава "Лекс" след проверка в системата за случайно разпределение. Мотивът на трима от тях е, че могат да възникнат евентуални съмнения в тяхната безпристрастност и непредубеденост, защото виждат при разпределянето на делото нарушение на Правилника за администрацията на съдилищата (ПАС).


Според ръководството на Софийския районен съд такова нарушение няма и прочитът на разпоредбите е съвсем различен от този, който правят отвелите се съдии.


В края на декември 2022 г. прокуратурата внесе в СРС обвинителен акт за 8 престъпления, извършени от Васил Михайлов, син на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - за нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и за закана с убийство. На 30 януари той получи и девето обвинение.
Делото е разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева. Тя обаче го прекратява и го праща за разглеждане в районния съд в Перник, където са извършени престъпленията, каквито са изискванията в чл. 36, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).


След като получават делото обаче всички съдии в районния съд в Перник си правят отвод, като посочват, че познават бащата на Васил Михайлов, който е обвинител в Окръжната прокуратура в града, и са в служебни и лични отношения с него. А това, според съдиите, може да доведе до възникване на съмнения в безпристрастността и обективността им.


Магистратите в Перник се обръщат към Върховния касационен съд, за да определи друг равен по степен съд, който да гледа делото.


На 17 януари 2023 г. ВКС казва, че Софийският районен съд правилно е изпратил делото в Перник. Върховните съдии обаче определят, че то вече трябва да се гледа в София, където отначало неправилно е внесен обвинителният акт.


След като пристига в Софийския съд, делото е образувано под нов номер и на 24 януари на случаен принцип е разпределено на съдия Веселка Йорданова. Тя обаче си прави отвод. На 27 януари следва ново разпределение и делото отива при Мария Шойлекова, но и тя прави същото. Същия ден следва трето определяне на съдия и делото получава съдия Петя Петкова, която също си прави отвод.


При четвъртия опит на 30 януари делото отива при Лора Митанкина, но последва нов отвод и така на 31 януари то е разпределено на съдия Ваня Горанова. Днес и тя си прави отвод.


Като основание съдиите сочат чл. 29, ал. 2 от НПК, който гласи: "Не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото". Първите две съдийки са се произнасяли по мярката за неотклонение на Васил Михайлов и изтъкват това като основание за отводите, макар по закон това вече да не е причина да не влязат в състава по същество. Останалите три твърдят, че е нарушен Правилникът за администрацията на съдилищата (ПАС) по отношение на случайното разпределение.


Те визират член от правилника, според който повторно внесеното в съда дело се образува под нов номер и се възлага за разглеждане на първоначалния съдия-докладчик". Т.е. магистратите са на мнение, че делото трябва да отиде при първия докладчик - съдия Весела Дончева, а не да се разпределя сред останалите. Според ръководството на Софийския районен съд обаче изключение от принципа на случайния подбор не важи за този казус.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK