Радев продължава да настоява за нова ограда с Турция въпреки отказа на Брюксел

Радев продължава да настоява за нова ограда с Турция въпреки отказа на Брюксел

© Президентство на Република БългарияПрезидентите на България и Унгария Румен Радев и Каталин Новак, която е на посещение в България, се обединиха около позицията, че усложнената ситуация с охраната на границата на Европейския съюз изисква решителни действия и повече финансова подкрепа от страна на Европейската комисия (ЕК). Радев и Новак разговаряха на "Дондуков" 2 и след това дадоха съвместна пресконференция.


В отговор на въпрос държавният глава изтъкна, че България е вложила значителни средства в опазване на външните граници на ЕС, както и ангажираните хора и техника.


Брюксел: И оградата е стена, не даваме пари за нея
Брюксел: И оградата е стена, не даваме пари за нея"България вече изпрати в Европейската комисия необходимите финансови разчети за значително подобряване на охраната на българската граница. Предлагаме да се изгради солидна ограда, която ще намали до минимум възможността за нелегално влизане на територията на ЕС", отбеляза президентът и припомни, че ЕК засега не приема предложенията за изграждане на ограда и/или стена за възпиране на мигрантите и има готовност за помощ с инвестиции в различни технически средства за наблюдение.


Президентът допълни обаче, че въпросът не засяга само техническо обезпечаване, но и нормативна уредба, като била нужна промяна на подхода и на европейската политика за регистриране на нелегалната миграция. "Против сме срещу тенденцията България и страните на първа линия да се превърнат в буферни зони, като лагери за нелегална имиграция", настоя Радев.


Двамата президенти подчертаха, че справянето с нелегалната миграция е важна част от сътрудничеството и гарантирането на сигурността на ЕС. Изтъкнаха повишаващия се миграционен натиск и усилията, които двете страни като държави от първа линия полагат за опазването на границата на ЕС.


Неотдавна при посещение в България канцлерът на Австрия Карл Нехамер обяви, че Виена лобира пред ЕС България да получи помощ от 2 млрд. евро, за да подсили охраната на границата с Турция. Сумата от 2 млрд. евро беше поискана от Радев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK