По искане на ГЕРБ Конституционният съд ще тълкува съдебната независимост

По искане на ГЕРБ Конституционният съд ще тълкува съдебната независимост

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАКонституционният съд е образувал дело по искане на депутати от ГЕРБ за тълкуване на съдебната независимост. Днес, в последния работен ден на 48-ото Народно събрание, народни представители от политическата сила са поискали да се тълкува понятието "независимост на съдебната власт". Делото е разпределено на съдия Филип Димитров.


Въпросът на депутатите е дали освен независимост от другите две власти - законодателна и изпълнителна, понятието включва и независимостта една от друга като структурни звена на съда, прокуратурата и следствието.


Най-вероятно целта на питането е свързана със специалния механизъм за разследване на главния прокурор. Такъв беше предложен от служебното правителство и от "Демократична България", но ГЕРБ, ДПС и БСП с общи усилия се противопоставиха на опитите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се цели въвеждането му, да минат през парламента по ускорена процедура. Той беше гласуван на първо четене, но едва след като вече беше сигурно, че няма шанс да се стигне до второто му обсъждане.
Сходна беше съдбата на проектозакона за реформи в антикорупционната комисия (КПКОНПИ) - въпреки споровете по него, той мина принципно през пленарната зала, но срокът за предложения между първо и второ четене беше удължен драстично, така че изтече току преди очаквания край на парламента.


Срок за тълкуване на разпоредбата няма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK