"Много странно": Съпругата на пловдивския кмет строи хотел върху "терен с привилегии"

Хотелът, който строи Меглена Димитрова, съпруга на кмета на Пловдив Здравко Димитров

© Ивайло Дернев

Хотелът, който строи Меглена Димитрова, съпруга на кмета на Пловдив Здравко ДимитровСъпругата на пловдивския кмет Здравко Димитров - Меглена, строи пететажен хотел върху терен, чийто Подробен устройствен план е изработен по подозрително бърза процедура, докато десетина други подобни парцели от години са блокирани за инвестиции. Това показват резултатите от разследване на електронното издание "Под тепето".


Теренът, върху който в момента строи Меглена Димитрова, се намира в близост до многофункционална спортна зала "Колодрума" в Пловдив. Допреди няколко години там е имало малка бензиностанция на "Топливо". Точният адрес на строителната площадка е ул. "Менделеев" 1А. Възложител на проекта за пететажната сграда, която вече е издигната на груб строеж, е дружеството "Ротана 1", в което Димитрова е едноличен собственик. Дружеството е учредено на 3 април 2017 г. с максимално широкия предмет на дейност, допустим от закона. Самият Здравко Димитров е отбелязал собствеността на съпругата си в декларацията пред антикорупционната комисия, която е подал през 2017 г. в качеството си на областен управител в Пловдив.


"Гласувах "за", но гласувах "против": пловдивският панаир на ГЕРБ и Георги Гергов
"Гласувах "за", но гласувах "против": пловдивският панаир на ГЕРБ и Георги Гергов


Строителните дейности са започнали на 11 април м.г., като срокът на изпълнението им е 8 месеца, които са изтекли на 11 януари, но
сградата е далече от завършване


Изпълнител на строителните работи е "Кокет" ООД.


Интересното в случая е, че строителното разрешение за хотела на Меглена Димитрова е издадено буквално в последните часове от мандата на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, когато откровен фаворит за негов наследник беше именно избраникът на ГЕРБ Здравко Димитров.


Управител на "Ротана 1" е Флора Нерсенян. Тя управлява още едно дружество на Меглена Димитрова - "Паралакс 2000", и е нейна съдружничка в трето - "Черита груп". Последната компания е регистрирана на един и същи адрес с "Ротана 1" на улица "Солунска" 1, където се намира сграда, собственост на Здравко Димитров.


Кметът на Пловдив Здравко Димитров с двете си дъщери и съпругата си Меглена (вляво на снимката)

© Ивайло Дернев

Кметът на Пловдив Здравко Димитров с двете си дъщери и съпругата си Меглена (вляво на снимката)


Флора Нерсенян е свързана и с придобиването на имота


върху който сега строи "Ротана 1". Тя става собственик на терена през 2011 г., след като го купува акционерното дружество "Топливо" АД заедно с намиращата се там малка бензиностанция. Към онзи момент обаче в имота не могат да бъдат реализирани почти никакви инвестиционни намерения, както и върху други подобни терени в Пловдив, които пустеят и до този момент.


Строителната табела на строителната площадка, според която хотелът би трябвало да е завършен на 11 януари т.г.

© Ивайло Дернев

Строителната табела на строителната площадка, според която хотелът би трябвало да е завършен на 11 януари т.г.


Съдбата на парцела на ул. "Менделеев 1А" обаче рязко се променя


след 27 юни 2018 г., когато Флора Нерсенян го продава на "Ротана 1" - дружеството, което сега управлява като еднолична собственост на Меглена Димитрова. Интересното в случая е, че сделката е финализирана в момента, в който все още тече процедурата по изработката на Подробен устройствен план за имота, който трябва да го "отключи" за застрояване. Преди планът да бъде одобрен, парцелът е бил с предназначение "За обществено обслужване". А след приемането му се променя в "За обществено обслужване и хотел". Малко повече от година след това е издадено и строителното разрешение.


"Скандално, изумително!": призовани за изслушване бойкотираха комисията за Пловдивския панаир
"Скандално, изумително!": призовани за изслушване бойкотираха комисията за Пловдивския панаир


Проверка на "Под тепето" обаче показва, че за въпросния бивш имот на "Топливо" през 2013 г. е била проведена и друга процедура за изработване на Подробен устройствен план. Той е бил за обособяване на улица между имота и близките блокове. Към онзи момент теренът е нещо средно между зелена площ и кално петно с гаражни клетки. Общината обаче излиза с


категоричен отказ


да приеме въпросното искане за изменение на съществуващите планове, тъй като е очевидно, че там улица няма, въпреки че през 2009 г. е отразена пожелателно в кадастралната карта на града. Освен това е имало и сериозно напрежение в квартала, тъй като живеещите в съседните блокове не са били съгласни с отделянето на улица. Заповедта за отмяна на заявлението за изработване на Подробния устройствен план обаче е обжалвана в съда и след дълга съдебна процедура на няколко инстанции Върховният административен съд я отменя. Така той дава "зелена светлина" за застрояване на парцела.


Кметът на Пловдив: 22.5 млн. лева не стигат за завършване стадиона на "Ботев"
Кметът на Пловдив: 22.5 млн. лева не стигат за завършване стадиона на "Ботев"

Освен заради общественото недоволство администрацията на Иван Тотев е била наясно, че с изработването на нови подробни устройствени планове за въпросния имот ще бъде отворена


"кутията на Пандора"


Основанията за това опасение са във факта, че още десетина бивши имота на "Петрол" и "Топливо", върху които в миналото е имало временни обекти и бензиностанции, са били продадени на частни собственици. Те обаче и до днес не могат да направят с тях нищо, тъй като предназначението им е "За обществено обслужване и озеленяване". По тази причина и до днес тези имоти са приемани от местната администрация в Пловдив като "бомби със закъснител", тъй като голяма част от терените се намират в централната част на града. Пример за това е известната на пловдивчани стара бензиностанция под Сахат тепе, преди бариерата на Радио-телевизионния център.


Заради всичко споменато дотук източници на "Под тепето" в местната власт в Пловдив определят като "много странно" допускането и приемането на подробни устройствени планове за имота на ул. "Менделеев" 1А, собственост на съпругата на Здравко Димитров. Странно е и издаденото впоследствие строително разрешение за апартхотел и реализирането на инвестиционното намерение върху конкретния парцел на фона на "замразените" множество други подобни терени в целия град.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK