Синдикатите настояват за 1000 лв. минимална заплата от началото на 2024 г.

Синдикатите настояват за 1000 лв. минимална заплата от началото на 2024 г.

© Юлия ЛазароваМинималната работна заплата трябва да се качи още от юни тази година до 850 лв., а от началото на 2024 г. да стане 1000 лв. За това настояха от двата най-големи синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ, по време на съвместна пресконференция на техните президенти - Димитър Манолов и Пламен Димитров, съобщава БТА.


Освен това синдикатите искат въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, което според тях ще стимулира потреблението и ще намали неравенството.


Парламентът прие формула за изчисление на минималната заплата
Парламентът прие формула за изчисление на минималната заплата


В сряда (1 февруари) Народното събрание реши минималната работна заплата да е в размер на 50 процента от средната, като разпоредбата ще започне да се прилага от 1 януари 2024 г. Синдикатите се обявиха против това, че съотношението е фиксирано и не дава възможност за тристранни преговори и по-висок размер на минималната заплата. Работодателите също не подкрепиха предложението, като в четвъртък (2 февруари) дори обявиха, че ще сезират Европейската комисия.
По думите на Манолов и Димитров можел да бъде направен опит цената на кризата да бъде прехвърлена върху работещите хора.


"Намираме се в средата на нищото, нямаме реален партньор, с когото да водим стратегически преговори", коментира Манолов, вероятно имайки предвид редовно правителство, като допълни, че "предизвикателствата не са никак малко, сред тях са доходите, макар и в последния работен ден на парламента да имаше решение, което никой не харесва".


Минималната заплата се вдига на 780 лв. от януари
Минималната заплата се вдига на 780 лв. от януари

Пламен Димитров каза, че има напрежение в няколко бранша, като например в "Български пощи", където се събират подписи за стачни действия. Подобна е ситуацията и във ВиК сектора и градския транспорт в София.


Двата синдиката настояват за ръст на доходите, който да компенсира инфлацията за годината, но не по-нисък от 15% в частния и държавния сектор. За агенциите, работещи на терен, двете конфедерации искат увеличение на заплатите с 20 процента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK