Енергийният регулатор охлади желанието на църквите да ползват ток като битови потребители

Енергийният регулатор охлади желанието на църквите да ползват ток като битови потребители

© Юлия ЛазароваБългарското законодателство не предоставя възможност църквите под юрисдикцията на Българската православна църква (БПЦ) автоматично да ползват ток на регулирани цени за битови потребители. Така е отговорил председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на писмо, изпратено до енергийния регулатор от патриарх Неофит, в което той е попитал за възможността църквите да не плащат ток по цените за небитовите потребители на електроенергия.


Цените на електроенергията за небитови потребители не са регулирани и се определят на пазарен принцип, поради което в последно време са далеч по-високи от регулираните от КЕВР цени на тока за бита.


Домакинствата ще купуват регулиран ток до 2026 г., а бизнесът ще взима по-големи помощи
Домакинствата ще купуват регулиран ток до 2026 г., а бизнесът ще взима по-големи помощиИванов уточнява, че БПЦ може да поиска от съответните електроснабдителни дружества ("Електрохолд", "ЕВН България", "Енерго-про" и "ЕСП Златни пясъци") сключване на договори за доставка на ток за всяка отделна църква, отговаряща на критериите за "битов клиент", като друга възможност в закона няма. В случай че електроснабдително дружество откаже доставя ток за тези обекти, БПЦ може да подаде жалба в КЕВР. Ако бъде установено, че доставяният в конкретния обект ток се използва само за битови нужди, КЕВР има право да задължи електроснабдителното дружество да сключи договор с БПЦ за този конкретен обект.


Иванов разяснява на патриарха, че "битов клиент" е този, който купува ток за собствени битови нужди. "Преценката за това дали даден клиент е битов или небитов следва да се извършва на плоскостта на различните нужди, които те ще задоволяват със закупената енергия, а не в зависимост от предназначението на обектите, за които ще я закупуват", допълва шефът на КЕВР и подчертава, че водещ критерий са конкретните нужди, които ще се задоволяват чрез доставената електроенергия, като е без значение предназначението на обекта, както и дали ползващият ток субект е физическо или юридическо лице.


В писмото на КЕВР се уточнява, че в нормативната уредба не съществува яснота по въпроса какви точно нужди се включват в понятията "за собствени битови нужди", респективно "за небитови нужди". Нормативно неизяснен е и въпросът как следва да бъде класифициран даден клиент при едновременно задоволяване на битови и небитови нужди. Това създава трудности в практиката и налага разграничението битов/небитов клиент да се преценява за всеки конкретен случай и за всеки обект, като се отчитат и съответните специфики, изтъква Иванов и посочва, че тази преценка следва да се извърши първоначално от електроснабдителното дружество, тъй като то е страна по договора за доставка, която е услуга от обществен интерес.


"С оглед на изложеното и предвид многобройните различни обекти, собственост на БПЦ, не може да се даде еднозначна оценка дали и доколко част от тях попадат в обхвата на понятието "битов клиент", т.е. за какви точно нужди (битови/небитови) ще се ползва доставяната електрическа енергия", пише Иван Иванов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK