За година притежателите на персонален код в приходната агенция нараснаха с 18%

Министерство на финансите вход ул. Раковски хора

© Велко Ангелов

Министерство на финансите вход ул. Раковски хораБлизо 1.5 милиона потребители имат активен персонален идентификационен код (ПИК) на НАП, като през 2022 година са издадени над 223 000 кода, съобщават от ведомството. Увеличението за година е с близо 18%.


Сред 60-те услуги, които могат да се ползват с ПИК код, са:

  • подаване на данъчни и осигурителни декларации;
  • справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси;
  • справки за изплатени доходи;
  • справки за осигурителен доход;
  • справки за извършени плащания и погасени с тях задължения;
  • актуално състояние на трудови договори.
Чрез ПИК код гражданите имат достъп до е-услугите и на други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 70 общини, сред които и Столична и други.


Данъчните напомнят какви облекчения могат да се ползват за доходите през 2022 г.
Данъчните напомнят какви облекчения могат да се ползват за доходите през 2022 г.И през тази година гражданите, получили облагаеми доходи през 2022 г., ще имат възможността да намалят данъчната си основа с предвидените в закона данъчни облекчения. Потребителите, които разполагат с персонален код, могат да ползват данъчни облекчения и отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане до 31 март 2023г. Условията за ползване на всяко от данъчните облекчения са подробно описани в сайта на НАП и фейсбук страницата на ведомството.


Данъкоплатците имат възможност да се възползват и от предварително попълнената данъчна декларация, която ще бъде достъпна в Портала за е-услуги в началото на март.


Издаването на персонален идентификационен код от НАП може да се заяви от разстояние - с обаждане на телефона на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: [email protected], по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), подържана от Министерство на електронно управление.


От съображение за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице, тъй като всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно написани, напомнят от НАП.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK