Все още няма оферти от Швеция, Израел и Франция за заместващи МиГ-29 изтребители

Димитър Стоянов

© Юлия Лазарова

Димитър СтояновБългария все още не е получила оферти за заместващи на българските изтребители МиГ-29 от Израел, Швеция и Франция, към които е отправила такова искане. Това обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на пресконференция, на която представи приоритетите на Министерството на отбраната. Добави, че разговорите продължават.


"Срокът, който съм поставил след лични разговори с министъра на Швеция, френската делегация и тази от Израел, е до 15 февруари да имаме окончателно предложение. След този срок мисля, че няма да успеем да се справим със заместваща платформа", коментира Стоянов.


Министърът на отбраната опроверга, че е търсил само "Грипен"
Министърът на отбраната опроверга, че е търсил само "Грипен"


Заместващите изтребители по замисъла на българските военни следва да поемат охраната на българското въздушно пространство, докато България не получи и не може да използва реално първите 8 изтребителя F-16 Block 70, купени от САЩ. Самолетите, които евентуално могат да бъдат договорени, са F-16 Block 30 от Израел, "Грипен" от Швеция и "Мираж 2000" от Франция. Стоянов обясни, че трябва да има действащо Народно събрание, за да може подобна сделка да бъде осъществена. Служебното правителство възнамерява тези заместващи изтребители да бъдат купени, като то се отказа от варианта те да бъдат само за временно ползване.
Летателният ресурс на българските МиГ-29 изтича в средата на годината. По думите на Стоянов продължавала работата за осигуряването на летателната им дейност, като оставали три варианта. "Срещали сме се с ремонтни организации, представители на други държави, евентуално да ни окажат помощ и съдействие с необходимите най-вече авиационни двигатели, за да може да опитаме да удължим експлоатацията на самолетите МиГ-29", посочи Стоянов.


Полша до дни ще предложи оферта и договор за доставка на два двигателя за МиГ-29
Полша до дни ще предложи оферта и договор за доставка на два двигателя за МиГ-29

Обясни, че един двигател за МиГ-29 от Полша е оценен и нямало проблем да бъде доставен до България. През януари Стоянов увери, че два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша до края на месеца. Вторият двигател имал нужда от допълнителна оценка, уточни той и добави, че имало още един двигател, който е в авиобаза "Граф Игнатиево" и един самолет може да бъде подготвен.


Министърът на отбраната отново се оплака от обстоятелството, че съюзни държави от НАТО могат да поемат охраната на българското въздушно пространство.


Димитър Стоянов коментира още, че в приетото от Народното събрание решение за подготовка на програма с модернизационни проекти до 2032 г. имало пропуски и неясноти. "Нонсенс е да говорим за всеобхватна програма, когато тя е финансово неосигурена", подчерта той.


Сред проблемите, които създавало гласуваното решение от Народното събрание, е и това, че въоръжение и техника трябва да се придобиват само от страни от Европейския съюз и НАТО. Това автоматично ограничавало възможностите да се разговаря например с Израел или Швейцария.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK