Бивш член на съдебния съвет е задържан по искане на Австрия за пране на пари

Иван Димов

© Юлия Лазарова

Иван ДимовБившият член на Висшия съдебен съвет и бивш депутат Иван Димов е бил задържан по искане на австрийските власти заради разследване за пране на пари. Това съобщи в. "24 часа", а информацията беше потвърдена от държавното обвинение в Пловдив. Утре прокуратурата ще поиска постоянния му арест до окончателното произнасяне на съда дали да го предаде на австрийските власти. Това е съобщила пред "Сега" заместник- ръководителят на Окръжната прокуратура в града Галина Ангелова.


Иван Димов е издирван с европейска заповед за арест заради съмнения за пране на пари от банкови преводи в размер на 170 000 евро. Престъплението е извършено в периода март - май 2022 г. "Дневник" изпрати въпроси до австрийската прокуратура за повече подробности.


Производствата, свързани с европейската заповед за арест, се разглеждат на две инстанции, като след образуването на производството на първа инстанция съдът има седемдневен срок за произнасяне. Ако решението стигне до втора инстанция, тя има десетдневен срок за произнасяне. Преди това съдът ще прецени дали Димов да бъде задържан, докато чака производството, свързано с искането на австрийските власти.
Димов е председател на Международния арбитражен съд при Сдружение "Алианс за правно взаимодействие". В кариерата си е бил военен съдия, депутат от ОДС и председател на Окръжния съд в Сливен.


Димов беше член на Висшия съдебен съвет, но след като през лятото на 2009 г. стана известно, че се е срещал и разговарял многократно с лобиста Красимир Георгиев, станал известен като Красьо Черния, магистратът подаде оставка. Тогава той се върна на работа като съдия в окръжния съд в Сливен. Впоследствие съдебния съвет образува дисциплинарно производство, което завърши с неговото уволнение, а след натиск от министъра на правосъдието Маргарита Попова в последния възможен момент през април ВСС започна дисциплинарно дело за уволнението на Димов, което завърши с отстраняването му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK