Прокуратурата прекрати делото срещу Пламен Узунов и Пламен Бобоков

Пламен Узунов (вляво) и Пламен Бобоков

© Дневник

Пламен Узунов (вляво) и Пламен БобоковПрокуратурата е прекратила делото срещу секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура, като в съобщението двамата са изписани с инициали П.У. и П.Б., но че става въпрос за Узунов и Бобоков се разбира от делата, за които правят уточнение от държавното обвинение.


Наказателното производство срещу Узунов и Бобоков беше образувано на 18 юни 2020 г. Двамата бяха обвинени за престъпен сговор за времето от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г., както и за престъпления по служба от страна на Узунов.


На 9 юли 2020 г. служители на МВР и Специализираната прокуратура влязоха в президентството, като тогава бяха арестувани Узунов и Бобоков. Акцията предизвика масови протести срещу тогавашното правителство на Бойко Борисов, както и срещу главния прокурор Иван Гешев.


Прокуратурата уличи секретар на президента и русенски прокурор в търговия с влияние
Прокуратурата уличи секретар на президента и русенски прокурор в търговия с влияние
От прокуратурата съобщиха още, че продължава разследването срещу Пламен Бобоков и брат му Атанас, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още трима - Ирена Христова, Васил Коцев, Николай Миховски. Шестимата са обвинени за участие в престъпна група, извършила престъпление по служба, лъжливо документиране, опасно управление на отпадъци и незаконен превоз, както и избягване плащането на данъци.


Софийската градска прокуратура е уточнила пред БТА, че Софийският апелативен съд е върнал делото на държавното обвинение заради процесуални нарушения. Предстои прецизиране на обвиненията и тяхното предявяване на обвиняемите, след това - отново внасяне на делото в съда и насрочване на разпоредително заседание.


Президентът обвини прокуратурата в страх и зависимости
Президентът обвини прокуратурата в страх и зависимости

По делото бяха разпитани над 200 свидетели, назначени бяха множество експертизи. Обвинителният акт на Специализираната прокуратура бе внесен в Специализирания наказателен съд на 8 февруари 2021 г. Съдът насрочи разпоредително заседание, но същото бе отлагано многократно поради неявяване на един от обвиняемите по здравословни причини. На 9 декември 2021 г. делото бе върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения.


На 8 април 2022 г. отново бе внесен обвинителен акт за разглеждане, съдебното дело обаче така и не започна до закриването на специализираното правосъдие. Впоследствие бе прието за разглеждане по компетентност от Софийския градски съд, който даде ход на делото на 15 ноември м.г. Защитата обаче е обжалвала пред горната инстанция, Апелативният съд е приел доводите за нарушения в обвинителния акт и е върнал делото на прокуратурата.


Узунов и Бобоков ocъдиxa пpoĸypaтypaтa зa бeздeйcтвиe пo пoвдигнaтитe им oбвинeния и нapyшeнo пpaвo нa paзглeждaнe нa дeлoтo им в paзyмeн cpoĸ. На 23 декември 2021 г. Coфийcĸият гpaдcĸи cъд реши, че пpoĸypaтypaтa трябва да плати на всеки от двамата пo 3000 лв. oбeзщeтeниe плюс aдвoĸaтcĸи paзнocĸи, дъpжaвни тaĸcи и дp. През ноември 2022 г. двамата осъдиха държавното обвинение за втори път, като на всеки от тях съдът присъди обезщетение в размер на 10 хил. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK