Министърът на туризма иска да отдава плажовете под наем, а не на концесия

Илин Димитров

© Цветелина Белутова, Капитал

Илин ДимитровСлужебният министър на туризма Илин Димитров обяви пред БНТ, че си е поставил за цел да започне отдаването на плажовете под наем, а не на концесия. Той обясни, че разликата между двата варианта е продължителността на договора. За наем той е 5 години, като след това се открива нова процедура. При концесията договорът е за 20 години. По думите му така ще може да се прави по-качествен контрол върху извършваната дейност.


Димитров уточни, че за 29 плажа изтичат договорите за концесия или наем и предстои до 1-2 седмици да започнат новите процедури. Той каза още, че приоритет за министерството при сключването на договор ще са чистотата и поддръжката на зоните, обособени за свободно плажуващи.


Министърът допълни, че при заемането на поста през лятото на миналата година в България е имало 20 плажа със син флаг (плаж с най-висок стандарт - бел. ред.). Димитров добави, че работи за това те да станат поне 40 до края на мандата му.


По думите му зимният сезон, който е в средата си, вече задминава по туристи предходните години. Димитров изрази задоволство, че българските туристи са се увеличили и курортите вече разчитат не само на посещенията на чужденци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK