Каква помощ изпрати България на Турция и как всеки може да помогне

Снимката е архивна.

© Николай Дойчинов

Снимката е архивна.Български институции, доброволчески организации и граждани инициираха кампании в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция по-малко от 24 часа след трусовете, взели хиляди жертви. Одеяла, ръкавици, якета, шалове, шапки, комплекти за първа помощ и стоки от първа необходимост са сред най-необходимите, сочени от организаторите на кампаниите.


Най-малко 3419 са загиналите в Турция, а 1600 в Сирия, след мощното земетресение, ударило двете страни в нощта на 5 срещу 6 февруари. Спасителните работи продължават и днес, като повече от 24 000 души участват в търсенето и спасяването на затрупани хора.


"България е първата европейска държава, която отреагира на бедствието в Турция", изтъкна още вчера президентът Румен Радев. Изпратени бяха два военно-транспортни самолета С-27J "Спартан", натоварени с помощи за пострадалите в Турция.
Българският Червен кръст изрази готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 спални комплекта, които включват походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии; допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.


Вчера към Турция отпътуваха 12 планински спасители с 5 спасителни кучета.Хуманитарната организация започна и дарителска кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите. Кампанията може да бъде подкрепена и с есемес на стойност 1лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори. Открита е специална банкова сметка в левове:
IBAN: BG64UNCR76301078660913
Основание: За пострадалите от земетресението в Турция.Ден по-късно БЧК обяви и кампания за материални дарения в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия.
В момента най-неотложни са нуждите от:
• нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки;
• ново спално бельо;
• нови топли завивки;
• хигиенни материали (за лична хигиена).


Даренията за София се приемат в 9-та Районна служба на пожарната в ж.к. "Люлин" 10, бул. "Д-р Петър Дертлиев" 1989, днес от 15:00 ч. до 18:00 ч., а в следващите дни от 9:00 ч. до 18:00 ч., както и в областните организации на БЧК в цялата страна. Всички дарения ще бъдат превозвани направо към пострадалите райони. Затова трябва да отговарят на санитарно-хигиенните изисквания, гласи публикация на организацията.


Какви са инициативите на доброволците


27 доброволци към Националната асоциация на доброволците, спасители от 5 формирования и спасителни организации тръгват към Турция днес, съобщи сдружението. Сред тях има специалисти по височинно спасяване. Пътуването ще се осъществи с четири автобуса и два високопроходими автомобила, които са натоварени с носилки, шини, дефибрилатори, медицински раници, агрегати. Лекар и четирима парамедици ще бъдат с тях.


Асоциацията обяви и дарителска кампания, която да подсигури гориво, консумативи, медикаменти и други материали от първа необходимост, с които доброволците да бъдат по-ефективни на терен и да бъде подсигурена тяхната безопасност.


Дарение може да бъде направено с превод по сметката на асоциацията:
Банкова сметка на Сдружение "Национална асоциация на доброволците в Република България":
Уникредит Булбанк АД;
IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11;
BIC: UNCRBGSFФондация "Гората.Бг" организира кампания за осигуряване на одеяла, дъждобрани, храна, медицински материали, подкрепа за деца и нужното за спасителните екипи в това число и българските.
Според Никола Рахнев, основател на фондацията, вече са намерени 600 хиляди спасителни одеяла.


Към кампанията на фондацията може да се дари тук:
Фондация "Гората.Бг"
IBAN: BG74RZBB91551011840078
Основание: ЗеметресениеДоброволчески кампании за подкрепа на пострадалите от земетресението се организират и от граждани, сред които организаторите на кампании в подкрепа на Украйна издателят Манол Пейков и Лазар Радков, основател на фондация "Капачки за бъдеще".


Кампанията на Манол Пейков набира стоки от първа необходимост и пари за покупката им. За ден са събрани над 220 хиляди лева за пострадалите от земетресението в Турция от над 1500 дарители. Сред най-необходимите помощи, които кампанията набира, са: одеяла, памперси, дамски превръзки, бебешка храна; печки на въглища; палатки; столчета и маси за къмпинг; кърпи за еднократно ползване за душове; комплекти за първа помощ; вътрешно осветление за палатки с батерии, големи дюшеци и спални чували.
Може да се помогне и чрез дарения или предоставяне на контакт с производители или доставчици на стоки от списъка.


Сметката за дарение към кампанията:
BG39DEMI92405000305527
Търговска банка Д
BIC: DEMIBGSF
Титуляр: Манол Костадинов Пейков
Основание: За пострадалите от земетресението.


Отворени са и два временни пункта за събиране на дарения:
(София)
Агенция Маккан
ул. Шипка 23
София 1504
тел. +359885999766


(Пловдив)
Манол Пейков
ИК Жанет 45
бул. Ал. Стамболийски 9
4004 Пловдив
тел.0889377723Кампанията в подкрепа на пострадалите е организирана и от Лазар Радков, основател на фондацията "Капачки за бъдеще". Създадена е кампания в платформата "КаузиБГ", която към 13 ч днес е събрала близо 80 000 лева. Със събраните средства ще бъдат купени одеяла, спални чували, шалтета, палатки, спасително термофолио, походни легла, възглавници, чаршафи, джобни печки, печки за палатки, малки генератори, памперси, превръзки, батерии и фенери.Кампании за набиране на средства организират и някои общини. Община Добричка, която включва селата около града, събира нови топли дрехи, пакетирани хранителни продукти и хигиенни материали в сградата на общинската администрация в Добрич на ул. "Независимост" 20. "Днес ще внеса докладна записка в Добричкия общински съвет, с която ще предложа от общинския бюджет да бъде отпусната финансова подкрепа в размер на 20 000 лв.", съобщава за БНР кметът на община Добричка Соня Георгиева.


Областният съвет на ДПС в Смолян обяви, че набира помощи.


Дарения може да се направят на касите на Районните мюфтийства в страната, както и по банковата сметка на Мюсюлманското изповедание:


Търговска банка "Д"
IBAN: BG15DEMI92401000232957
BIC: DEMIBGSF DEMIBGSF


Държавата се включи още вчера с полета на два военно-транспортни самолета С-27J "Спартан". На борда са били и петнайсет души от екипите на аварийното звено на Столичната община, оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, включително термокамери, виброкамера и дрон, съобщават от пресцентъра на общината.


От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че 58 служители на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" заминаха за Турция.


От Столичната община са изпратени още авариен автомобил, два високопроходими автомобила, алпийски автомобил за търсене и спасяване, аварийно спасителен автомобил, ремарке с техника, съобщи пред медиите Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.


Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА), включващи лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра се включиха в помощта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK