"И вие ли ме докопахте?": Ученици са били задължени да участват в конференция с Митрофанова (допълнена)

"И вие ли ме докопахте?": Ученици са били задължени да участват в конференция с Митрофанова (допълнена)

© Велко АнгеловСтатията е допълнена с декларация на Съюза на учените - клон `Варна по повод организирането на конференцията "Търсеният мир в съвременния свят" (виж в края на статията).


Ученици от варненската хуманитарна гимназия "Константин Преславски" са били задължени от директора й да участват в конференцията "Търсеният мир в съвременния свят", чиято програма започва с приветствено слово на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.


Това показват копия от разменени недвусмислени съобщения в приложението "Месинджър" на "Фейсбук" между ученици от паралелката с профил "Обществени науки" в гимназията и преподавателят им по история Ваня Симеонова. Късно снощи участието на ученици в днешната конференция беше отменено, отново със съобщение в "Месинджър".
"Търсеният мир в съвременния свят", насрочена за 16 часа днес, е организирана от секция "История" към Съюза на учените в България и местна му структура във Варна. Формален организатор и модератор на събитието е проф. Нина Дюлгерова от катедра "Международна икономика и политика" на Варненския свободен университет. По въпросите на войната и мира в свое интервю за БНР


дни след началото на войната, която Русия води в Украйна


тя казва следното:

"Русия ще спечели тази военна операция. Не мога да приема насериозно термин "украинска армия", защото това са тези, които за 8 години ликвидираха между 13 и 15 хиляди души в Донбас. Но за това никой не говори. Нападението е най-добрата форма на отбрана. Аз съм по-склонна да приема, че САЩ и Европа се отбраняват, нападайки."


"Аааа, и вие ли ме докопахте!", възкликна Дюлгерова, потърсена от "Дневник". Тя каза, че идеята е била учениците да дойдат на конференцията, а "едно момче да участва с доклад". Но след като родителите научили, започнала


"предизборна истерия и кампания"


както и обвинения, че това е руска пропаганда.


"Каква руска пропаганда, имаме само едно приветствие от руския посланик, възмути се Дюлгерова. Виждате темата каква е - "Търсеният мир в съвременния свят", а освен това 145 години от Освобождението. Няма как да не получим и от тях (руското посолство - бел. ред.) нещо."


Скрийншот от чат между ученици във варненската хуманитарна гимназия и учителя им по история Ваня Симеонова. В първия тя им съобщава, че са задължени да отидат на научна конференция, а във втория, че задължението отпада

© Скрийншот от

Скрийншот от чат между ученици във варненската хуманитарна гимназия и учителя им по история Ваня Симеонова. В първия тя им съобщава, че са задължени да отидат на научна конференция, а във втория, че задължението отпада


На първо място в програмата за конференцията, разпратена до учениците от варненската Хуманитарна гимназия обаче, е записано буквално: "Приветствено слово от Нейно превъзходителство Посланика на Руската Федерация в Република България Елеонора Митрофанова".


Нина Дюлгерова нарече "откровена провокация" съдържанието на скрийншотовете от разменените съобщения между учениците и преподавателя им по история Ваня Симеонова. Доколкото я познавала, "тя такова нещо не би написала", а форумите в социалните мрежи били най-лесни за манипулиране. Последваха три крилати фрази, цитирани от Дюлгерова: "Когато свободата на словото се превърне в слободия, идва диктатурата на лъжата", "Човечеството непрекъснато се намира във война и мирът е временно състояние" (Платон) и "По време на война първата жертва е истината" (Есхил).


В разговора Нина Дюлгерова обясни също, че


Елеонора Митрофанова не е "политическо лице"


а "представител на Русия у нас", че според дипломатическия протокол събитие, посветено и на 145-годишнината от Руско-турската война, не може да мине, без тя да бъде поканена за слово.


Във втори разговор, минути по-късно, Дюлгерова предаде думите на друг преподавател по история във варненската Хуманитарна гимназия, който пожелал да остане анонимен. Според този преразказ "децата сами и доброволно са пожелали да участват в конференцията, но това трябва да се формализира, тъй като събитието е по време на учебния им процес. След като участват в конференция, това е техният учебен процес. Ако не присъстват на конференцията - все едно, че са избягали от час". Причина за отмененото участие на учениците в конференцията били изпуснати срокове за заявяване пред директора на гимназията, че трябва да подпише заповед за формалното им освобождаване от учебни часове.


Пост във "Фейсбук" на родител, чието дете е било задължено да участва в конференцията, приветствана от Елеонора Митрофанова. Прикачена е снимка с програмата на конференцията, изпратена на ученици във варненската Хуманитарна гимназия

© Скрийншот от

Пост във "Фейсбук" на родител, чието дете е било задължено да участва в конференцията, приветствана от Елеонора Митрофанова. Прикачена е снимка с програмата на конференцията, изпратена на ученици във варненската Хуманитарна гимназия


Според програмата на конференцията, изпратена на учениците във варненската Хуманитарна гимназия, тя трябва да бъде открита със слово на посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. Следват лекции, сред които:

  • "СМЕРШ във войната с нацизма за мир" на Валентин Събков (СМЕРШ - от руското Смерть шпионам - "Смърт на шпионите" е част от сталинското армейско контраразузнаване, използващо и убийства, често без заповеди и съд, на "антисъветски елементи" и репресии в Полша и Източна Германия след войната)
  • "България като гарант за мира на Балканите в периода (1956 - 1989)", Симеон Кулиш, секретар на Тракийският научен институт и член на Национално движение "Русофили"
  • "Многополюсният свят - неизбежната реалност" на Мила Жечева от Обществения съвет на Български антифашистки съюз
  • "Прибалтика - невъзможният мир" на Вилиан Кръстев от Икономическия университет - Варна, и др.

Сред лекторите е и ученикът от варненската Хуманитарна гимназия Алекс Габеров, който участва с темата "Войната - всеки срещу всеки".


Още вчера обаче родители на ученици от гимназията публикуваха в социалните мрежи тревожни постове, според които децата им са напът да станат


жертва на руската пропаганда


"А сега за тези, които си мислят, че "няма нужда от драма", "не е толкова зле" и т.н., гласеше един от тях. "Научна" конференция, на която по заповед на директора са принудени да присъстват единадесетокласниците в хуманитарна гимназия от факултета по обществени науки. Синът ми няма да ходи там (по собствено желание, разбира се)."


По-късно ученици от гимназията изпратиха до "Дневник" скрийншотове от приложението "Месинджър" на "Фейсбук", в което преподавателката им по история Ваня Симеонова им съобщава, че са задължени да присъстват в конференцията, тъй като в противен случай ще имат неизвинени отсъствия. От разменените съобщения става ясно, че участието "не е по желание", че това не зависи от нея и че "всички са освободени от директора, защото ще са на конференция, иначе...".


Днес Ваня Симеонова не беше открита за разговор по телефона, а така не бе получено и опровержение от нейна страна, че е автор на съобщението за задължително участие в конференцията. На всички въпроси, които "Дневник" зададе по случая, директорът на гимназията Емил Груев отговори по един и същ начин:


"Няма такова нещо, няма какво повече да коментирам"


"Няма такова нещо" беше буквалният отговор и на Йорданка Христова, старши експерт по организация на средното образование в Регионалното управление на образованието във Варна. След това тя препрати всички въпроси към пресцентъра на Министерството на образованието и уточни: "Ученикът Алекс Габеров няма да участва в конференцията, или някакво недоразумение е станало, не знам."


Не съм информирана за случилото се


и не мога да отговарям на въпроси", каза и Гергана Русатева, класен ръководител на учениците, които днес трябваше да са освободени от часове, за да изслушат словото за мир на Елеонора Митрофанова, преди да научат, че от 1957 до 1989 г. (по времето на комунистическия режим на диктатора Тодор Живков) България е била гарант за мира на Балканите. След допълнителни въпроси Русатева повтори, че децата сами са изявили желание да участват в конференцията. "Изненадана съм, че знаете за всичко това, каза тя. Интересно ми е кой ви е информирал."


В бърз отговор на изпратени въпроси от пресцентъра на образователното министерство написаха: "Във връзка с постъпил сигнал проверка на РУО - Варна установи, че конференцията се организира от Съюза на учените в България - секция "История". Ученици не са били задължавани да участват във форума."


ДЕКЛАРАЦИЯ


от Управителния съвет на Съюз на учените - Варна


Съюзът на учените - Варна категорично заявява, че името на организацията е
неправомерно замесено в провеждането на научна конференция на тема "Търсеният
мир в съвременния свят" на 7.02.2023 г. от 16.00 ч. в НЧ "Искра 1924" - Варна.
Управителният съвет на Съюза на учените - Варна не е обсъждал организирането на
такъв форум и не е давал разрешение за провеждането му.
Припомняме, че Съюзът на учените - Варна е самостоятелно юридическо лице,
независима, доброволна, демократична, обществена творческо-професионална
организация на български и чуждестранни учени, която подкрепя науката и нейния
възход. Ние работим за превръщането на Съюза в територия на единение между
научните и научно-преподавателските кадри от научните организации на БАН,
висшите училища и университети, както и от други изследователски звена от държавни
и частни училища и фирми. В тази връзка имаме амбицията да бъдем модел на
неправителствена, неполитическа и непартийна обществена организация.
Подчертаваме, че категорично се разграничаваме от гореспоменатата конференция и се
надяваме този случай, в който сме въвлечени без наше съгласие, да не се повтаря.
от името на Управителния съвет на Съюз на учените - Варна,
проф. д-р Виолета Йотова, д.м.н. - председател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK