Хелзинкският комитет: МВР е безучастно към увеличаващия се брой хора без документи

Хелзинкският комитет: МВР е безучастно към увеличаващия се брой хора без документи

© Юлия ЛазароваВъпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава да наблюдава безучастно разрастващия се брой българи без лична карта, съобщават от Българския хелзинкски комитет (БХК).


Тяхна проверка, направена чрез закона за достъп до обществена информация, показва, че към началото на 2023 г. общият брой на българските граждани без лична карта вече е 207 263, което е с над 19 хиляди повече спрямо юли 2022 г. От тях броят на хората с настоящ адрес в България вече е 110 389, т.е. спрямо юли 2022 г. е нараснал с 1156 души.


Как ще могат да гласуват хората без лични документи
Как ще могат да гласуват хората без лични документиОт организацията припомнят, че са се обърнали към служебния вътрешен министър Иван Демерджиев в началото на декември 2022 г. Тогава в открито писмо от организацията обърнаха внимание на незаконосъобразната административна практика в МВР да се отказва издаване на лична карта на хора, чиито адреси се смятат за "невалидни".


Тази практика е обявена и от съда за незаконна в две дела, чиито решения са излезли през декември 2022 година.


Демерджиев е отговорил до БХК в средата на януари 2023 година, че тепърва ще бъде проведена работна среща с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на която проблемът да бъде разгледан. От прокуратурата също са отговорили до БХК, че проблемът произтича от несъвършена законодателна уредба в Закона за гражданската регистрация.


"Изправени сме пред арогантно погазване на закона от МВР, чиято дейност по закон трябва да е насочена към защита на правата и свободите на гражданите", коментира адвокат. Диана Драгиева от правната програма на Българския хелзинкски комитет, цитирана в съобщението на организацията.


"Изглежда от МВР възнамеряват да пренебрегнат съдебната практика по поставените въпроси и това си личи от начина, по който прехвърлят отговорността за проблема, който са създали, към МРРБ и Закона за гражданската регистрация, докато съдът установява, че проблемът се дължи на неправилно тълкуване и прилагане на закона от страна на МВР", казва още юристът


По думите на Драгиева от 2021 година БХК събира информация за мащабите на проблема, който расте със забележителни темпове. "Освен чрез редица успешни съдебни дела, по които безапелационно се установява незаконният характер на практиките на МВР, в обществените консултации за изменения в Закона за българските лични документи ние се противопоставихме на тези нарушения с конкретни предложения за изменения, които да сложат край на превратното тълкуване на законите от страна на МВР. Предложенията ни бяха отхвърлени още преди да се гласуват от правителството", казва още адвокат Драгиева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK