Прокуратурата обвини бивш енергиен министър и ексшеф на "Булгаргаз" заради "Газпром" (обновена)

Александър Николов смята, че е разследван заради отказа да се огъне под натиска на Русия

© Юлия Лазарова

Александър Николов смята, че е разследван заради отказа да се огъне под натиска на РусияНационалната следствена служба разследва бившия министър на енергетиката в кабинета "Петков" Александър Николов, един от неговите заместници - Данаил Николов, както и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов, потвърди говорителят на службата Бисерка Стоянова на брифинг пред следствието.

Те са привлечени към наказателна отговорност за причиняване на вреди за 88 млн. лв. на държавния газов доставчик в периода непосредствено след спирането на газовите доставки от Русия към България в края на април 2022 г.

Как точно е причинена тя, Стоянова не коментира. Според следователите случаят е особено тежък, тъй като е била застрашена дейността на "Булгаргаз" като обществен доставчик и осигуряването на надеждност и сигурност на доставките.


Информацията за това, без посочване на източник, се появи първо в "24 часа". Впоследствие от Софийска градска прокуратура разпространиха съобщение.


Прокуратурата разследва неизгодна сделка на "Булгаргаз"
Прокуратурата разследва неизгодна сделка на "Булгаргаз"


Според него досъдебното производство е образувано на 30 август 2022 г. с постановление на прокурор от градска прокуратура въз основа на материали, постъпили от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и след преценка, че същите съдържат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

  • Бившият директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е обвинен в умишлена безстопанственост.
  • Бившият министър Александър Николов е обвинен в неупражнен достатъчен контрол на дейността на шефа на "Булгаргаз".
  • Обвинението срещу Данаил Николов е превишаване на правата във връзка с реда на комуникация между Министерски съвет и "Булгаргаз".
На тримата е наложена мярка за неотклонение подписка.
Повод за обвиненията дават резултатите от проверка на ДАНС, започнала през лятото на миналата година. Според нея след спирането на доставките от "Газпром" за България в края на април руски газ е купуван, но през посредници и при около 30% по-висока цена. Това е причинило финансови щети за "Булгаргаз" в размер на десетки милиони левове.


"При преценка на събраните доказателства, които са в доста голям обем и са анализирани на достатъчно ниво, може да се направи извод за виновността на конкретни лица", заяви Бисерка Стоянова.Николов днес се яви в Националната следствена служба, където са му повдигнати обвинения. На излизане от следствието той посочи, че до тук се стига след отказа му да се огъне под натиска на "Газпром" и съвестта му е чиста. "В рамките на декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е спазван изцяло обществения интерес на всички граждани", заяви бившият министър, цитиран от "Сега".


"България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия. За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това, което се прави към момента", заяви още Николов. Той беше в следствието заедно с адвоката си Ина Лулчева.


По-късно през деня с публикация в страницата си във "Фейсбук" прокуратурата внесе разяснения за повдигнатите обвинения."Дневник" публикува без редакторска намеса публикацията на прокуратурата:


НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, че обвинението е за неприемането на новата схема за плащания за целия оставащ срок на договора до 31.12. 2022 г. между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт" в руски рубли;


НЕ Е ВЯРНО ТВЪРДЕНИЕТО, че е взето решение на Министерски съвет по въпроса за приемането на предложената нова схема за плащане от ООО "Газпром експорт", тъй като:


НЕ Е ПРОВЕДЕНО заседание на Министерски съвет, съгласно чл. 7 от Глава втора "Министерски съвет", Раздел I "Състав, функции и правомощия на Министерския съвет и на неговите членове" от Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация, приет с ПМС № 229 от 23.09.2009 г., /обв. ДВ, бр. 78 от 02.10.2009 г./ ал.1: "В изпълнение на своите конституционни функции Министерският съвет разглежда въпроси, които са му изрично възложени със закон или следват от ръководното му място в системата на изпълнителната власт" и ал.2: "Министерският съвет решава въпросите от своята компетентност на заседания" и


НЕ Е ПРИЕТО решение на МС по този въпрос - т.е. не е издаден надлежен акт - прието решение на Министерски съвет, съгласно раздел II "Подготовка, съгласуване и внасяне на проекти на актове за разглеждане на заседание на Министерския съвет" от Глава трета "Организация на работа на Министерския съвет" на Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация,.


ОБВИНЕНИЕТО Е ЗА ТОВА, ЧЕ след узнаването на новите обстоятелства по договора, т.е. от 01.04.2022 г. до 26.04.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар. Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 г. - за следващите дни до края на м. април 2022 г., както и за м. май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на "Булгаргаз" ЕАД да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените в последствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на "Булгаргаз" ЕАД. Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник ООО "Газпром експорт".


Припомняме, че по-рано днес Софийска градска прокуратура съобщи, че след сезиране от Държавна агенция "Национална сигурност" са повдигнати обвинения на три лица по разследване във връзка с нанесена щета на "Булгаргаз" ЕАД за над 88 млн. лв.


Събирането и проверката на доказателствата по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK