Болница "Шейново" получи акт за разменените бебета, още 5 акта за нейни служители

Болница "Шейново" получи акт за разменените бебета, още 5 акта за нейни служители

© Юлия ЛазароваОт Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) са връчили днес (8 февруари) шест акта за нарушения в столичната акушеро-гинекологична болница "Шейново" по казуса с разменените бебета.


От ИАМН уточниха за "Дневник", че за болницата е един от актовете, а останалите пет акта са за служители в болницата. Предстои да бъде съставен и връчен още един акт. От агенцията подчертаха, че става въпрос за административни нарушения, а не наказателни. Болницата и служителите ѝ, които са получили актове, могат да ги обжалват в 7-дневен срок.


Трима души са наказани дисциплинарно заради размяната на бебета в "Шейново"
Трима души са наказани дисциплинарно заради размяната на бебета в "Шейново"Преди месец от ИАМН обявиха, че проверката им, извършена в края на миналата и началото на тази година в "Шейново", е констатирала, че не е осъществен достатъчен контрол на различни нива, който е довел до размяната на бебетата. Проверяващите установиха нарушения на медицинския стандарт по неонатология, на основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ, както и на разпоредбите на Закона за лечебните заведения.


На 21 декември 2022 г. стана известно, че две бебета, родени през септември в болница "Шейново", са били разменени и при изписването им от болницата не са били дадени на биологичните им майки. До казуса се стигна, след като една от майките след направен генетичен тест установява, че детето, което отглежда, не е нейно.


Бебетата бяха върнати на биологичните си родители на 12 януари. Семействата на разменените бебета поискаха по 300 000 лв. обезщетение за всяко от тях. Ръководството на болницата поиска съдът да реши за претенциите за обезщетение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK