Гешев е бил в отпуск при посещението си в САЩ, прокуратурата не казва кой е платил пътуването

Иван Гешев по време на конференцията, на която се обсъждаше руската агресия в Украйна. Снимката беше разпратена от пресцентъра

© Пресцентър Прокуратура

Иван Гешев по време на конференцията, на която се обсъждаше руската агресия в Украйна. Снимката беше разпратена от пресцентъраПрокуратурата отказва да каже кой е платил посещението на главния прокурор Иван Гешев в САЩ. За това съобщава "Медиапул", позовавайки се на отговор от държавното обвинение. В него е уточнено, че Гешев е бил в отпуск.

"Посоченото пътуване не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България. Такива не са разходвани и в каквато и да било връзка с осъщественото пътуване", пише в отговора.

Гешев е бил в отпуска от 31 януари до 7 февруари включително.


Със сигурност обаче от държавното обвинение разпространяваха снимки от участието на Гешев например на конференцията, на която е обсъждана руската агресия в Украйна, на която от пост на полски политик в "Туитър" се разбра, че е бил и заместник-председателят на ДПС Хамид Хамид.


За визитата на Гешев, оповестена като негово участие в "71-ата годишна Национална молитвена закуска, давана от американския президент", беше съобщено официално и в сайта на прокуратурата на 30 януари. "В рамките на посещението на главния прокурор в САЩ са предвидени поредица от срещи, както и участие в международни форуми", гласеше съобщението. От организатора на събитието отрекоха да са отправяли покана към българския главен прокурор.
И депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев е получил същия отговор от държавното обвинение на въпросите му, свързани с посещението Гешев.


Пред "Сега" адвокат Александър Кашъмов коментира: "Не може да се разграничава дейността на институциите от парите, които гражданите им дават, за да могат да функционират." Според него прокуратурата все пак е предоставила информация, посочвайки, че Гешев е бил в отпуск, но "в демократичния свят има ясно разграничение между публичен и частен живот. И в този смисъл не се смята за препоръчително някой да е на частно посещение, което да превръща в публично събитие, като изключим кралските събития", казва още директорът на правния екип на "Програма Достъп до информация".


Кой плаща пътуване на Гешев и още депутатски въпроси, които ще останат без отговор
Кой плаща пътуване на Гешев и още депутатски въпроси, които ще останат без отговор
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK