"Продължаваме промяната": Прокуратурата показа, че който играе срещу Русия, ще му бъде повдигнато обвинение

Александър Николов и Кирил Петков

© Георги Кожухаров

Александър Николов и Кирил ПетковИзглежда, българската прокуратура се опитва да покаже, че на всеки, който играе срещу интересите на Русия и в защита на България, ще му бъде повдигнато обвинение!" С това заключение (в разпространена до медиите позиция) от "Продължаваме промяната" разкритикуваха днешните действия на Националната следствена служба, която обяви, че разследва бившия министър на енергетиката в кабинета на Кирил Петков Александър Николов, един от неговите заместници, Данаил Николов, както и бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.


Те са привлечени към наказателна отговорност за причиняване на вреди за 88 млн. лв. на държавния газов доставчик в периода непосредствено след спирането на газовите доставки от Русия към България в края на април 2022 г.


В позицията си от партията уточняват, че Николов е следвал задължителните указания на Европейската комисия за купуването на природен газ. Подобна теза изказа и самият той днес, след като беше разпитан в следствието.
"Обвинението е по сигнал на ГЕРБ, които, вместо да защитават българските интереси, защитават тези на Путин и поставят под риск българския иск срещу "Газпром". Когато правителството на ГЕРБ харчи 3 милиарда български средства за една тръба (преминаващият през България газопровод на "Турски поток" - бел. ред.), която не дава никаква диверсификация, тръба, която има единствена цел да заобиколи Украйна, тръба, която даже няма капацитет да достави и една молекула газ за България, и тръба, която се построи от руски подизпълнители, които оставят луксозни джипове по гаражите на бившите управляващи за благодарност, българската прокуратура беше спокойна и не гъкна дори", пишат от "Продължаваме промяната", припомняйки случая с открития в дома на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова автомобил на фирмата строител "Аркад".


От партията подчертават, че правителството на съпредседателя на политическата сила Кирил Петков е успяло за 2 седмици да премахне зависимостта на страната от руските доставки на природен газ. В края на позицията си "Продължаваме промяната" отново намеква за бъдеща коалиция преди предстоящите на 2 април предсрочни парламентарни избори.


"Днешната ПР акция на прокуратурата в навечерието на изборите е поредното доказателство, че е дошло времето, в което добрите сили с каузи да се обединят, за да може България да разгърне пълния си потенциал на справедливо общество, в което всеки е свободен да осъществи мечтите си."


В защита на Николов се изказа и лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов. Именно от квотата на тази партия той беше министър в кабинета на Петков. В публикация във "Фейсбук" Трифонов пише, че Николов ще бъде оправдан, защото "е професионалист и прекрасно знае и как да си върши работата, и как да защитава интересите на България."


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK