Уволнен полицай даде объркани показания по делото за катастрофата срещу Семерджиев

Георги Семерджиев е подсъдим по делото за тежката катастрофа, която причини на бул. "Черни връх" в София на 5 юли миналата година.

© Георги Кожухаров

Георги Семерджиев е подсъдим по делото за тежката катастрофа, която причини на бул. "Черни връх" в София на 5 юли миналата година.Свидетели, свързани с бившата полицайка Симона Радева, дадоха противоречиви показания пред съда и не успяха да изяснят много факти и детайли за събитията преди и след тежката катастрофа с две жертви на бул. "Черни връх" на 5 юли м.г. Един от разпитаните днес свидетели по делото срещу Георги Семерджиев е бившият полицай от 4-то районно управление на МВР Мирослав Якимов, който е приятел на Симона Радева и живее с нея. Якимов е бил в първия патрул, изпратен веднага на мястото на катастрофата, причинена от Семерджиев на бул. "Черни връх".


Сега е отстранен от системата на МВР и срещу него тече дисциплинарно производство. По време на разпита си пред съда той разказа, че е видял много хора и два автомобила - таксиметров и друг, който бил разцепен на две. Якимов и колегата му Виктория Недкова извикали подкрепление и разчистили булеварда от свидетели като се опитали да запазят веществените доказателства непокътнати. На мястото на катастрофата вече бил пристигнал прокурор Адалберт Кръстев, който им съдействал.


Симона Радева призна, че занесла стълба на Семерджиев след катастрофата на "Черни връх"
Симона Радева призна, че занесла стълба на Семерджиев след катастрофата на "Черни връх"


Малко след инцидента, непознат мъж с дълга коса отишъл при приятеля на Радева и казал, че е видял мъж да бяга от мястото на катастрофата. Той дал описание пред полицията, но вместо да остане на място, очевидецът си тръгнал. Междувременно докато е бил на работа, Якимов провел серия от телефонни разговори със Симона Радева. Тя първо му казала, че е при майка си, след това, че е в дома си, а накрая обяснила, че забравила ключове в автомивка и отивала да ги вземе. Автомивката се стопанисвала от Семерджиев, когото и Радева, и Якимов познавали.
Полицаят каза, че не е бил близък с подсъдимия за катастрофата, но се виждали няколко пъти и се познавали по физиономия. Първо не успя да разкаже как са се запознали, а след това каза, че са спирали Семерджиев за проверка. При следваща среща пък Семерджиев разпознал полицейския служител и го спрял като му казал, че има автомивка и може да отиде да я пробва. Якимов няколко пъти е ходил до въпросната автомивка - както сам, така и със Симона Радева и дори я използвал безплатно.


Пред съда Якимов заяви, че в нощта на катастрофата не е чувал да се споменава името на Семерджиев, което коренно противоречи с показанията, които е дал пред следователите по делото. Пред тях той е казал, че разпознал едната джанта на Аудито на Семерджиев, а при един от разговорите си по телефона със Симона Радева й казал: "Май Жоро е направил мазало". Днес Якимов се отрече от думите си и обясни как разказвал каквото знае пред следователите, те оформяли и структурирали изреченията му, а после прочел протокола по диагонал и "на доверие като към колеги" и го подписал.


МВР установи и наказа 40 полицаи, които са помагали на Георги Семерджиев
МВР установи и наказа 40 полицаи, които са помагали на Георги Семерджиев


Якимов няколко пъти си противоречеше и дали Симона Радева е била в района на катастрофата като днес заяви, че тя е била отстрани, а пред следователите е разказал, че е останала няколко часа в района. Първо твърдеше, че с нея се чуват непрекъснато по телефона, за да знаят къде са, но според твърденията му днес, Радева не му е казала още същата вечер, че е ходила да носи стълба в дома на Семерджиев, с която той е влязъл в жилището си.


В показанията си пред следователите бившият полицай е разказал, че останал на мястото на катастрофата до сутринта, а едва на следващия ден Радева му казала, че е носила стълба, но и тя не разбрала за какво ще бъде ползвана. По думите му, тя го уверила, че не е била в автомобила със Семерджиев по време на инцидента и не е имала травми от удар. "Повярвах й на 100%", заяви Якимов за твърденията на Радева.


Колегата на Якимов, Виктория Недкова, която е била в първия патрул на мястото на катастрофата, обясни, че колеги от столичната полиция й казали, че трябва да знае името на Семерджиев, но Недкова не го била чувала преди инцидента. По-късно разказа, че е имало докладна, в която се посочвало, че той е оперативно интересен.


Малко след полицейските служители показания пред съдебния състав даде и майката на Симона Радева, която каза, че двете се били скарали. После обясни, че чула от телевизиите още същата вечер, че е станала катастрофа и тръгнала в тази посока, за да се види с дъщеря си. Майката на Симона подчерта, че са останали в близкия парк няколко часа, но не можа да конкретизира колко точно, а после заяви, че са си тръгнали заедно.


Демерджиев смени шефовете на седем от деветте районни управления в София (допълнена)
Демерджиев смени шефовете на седем от деветте районни управления в София (допълнена)

"Стана ясно от показанията, това, което интересува обвинението - че има данни, че именно подсъдимият Семерджиев е управлявал автомобила и избягал от местопроизшествието, което беше най-същественото от неговите (на Якимов - бел. ред.) показания. Конкретният свидетел и полицайката Симона Радева, която беше разпитана, като цяло имат някои неудобни за тях положения в цялата ситуация и не споделят явно всичко, но предметът на настоящото производство са действията на подсъдимия Семерджиев", коментира след заседанието по делото прокурор Чавдар Железчев.


По делото предстоят разпити на още свидетели и изслушване на експертизи. Случаят с катастрофата на бул. "Черни връх" доведе до мащабни проверки в МВР, както и до масови рокади в ръководството на полицията заради съмнения в чадър от страна на полицейски служители. В края на октомври служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви рокади в ръководството на 7 от 9 районни управления на МВР в София, като посочената причина обаче беше не разпъван чадър над Семерджиев, а недостатъчно ефективна работа и липса на упражнен контрол в този и подобни случаи.


"Цели структури в министерството са създадени, за да служат на други цели, а не за това, за което са назначени", каза тогава Демерджиев и добави, че"политическото ръководство е залитало често да сменя хора, защото са неудобни на властите" и така анонсира предстоящите рокади.


На 13 септември м.г. Симона Радева беше уволнена от системата на МВР, след като дисциплинарната проверка срещу нея приключи и са установени нарушения. Законът обаче предвижда възможност наказанието да бъде обжалвано.


Към момента на Радева не е повдигнато обвинение. Текат дисциплинарни производства и срещу други служители на МВР, но към момента няма официална информация те да са приключили.


Всичко най-важно за катастрофата четете тук
Как е станала катастрофата вижте в картата тук
Извадки от полицейското досие на Георги Семерджиев като шофьор - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK