Кратки новини

Кратки новини

© Юлия ЛазароваКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Двама души бяха спасени от български спасители и местни екипи в Турция

null

© Reuters

null


Двама души бяха спасени при съвместна операция между български спасители и местни екипи под руините на сграда в Турция. Това се посочва в публикация във "Фейсбук" на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН). Извадени са 4-годишно дете и възрастен мъж. Спасените са предадени на медицински екипи.


Общо 78 служители на ГДПБЗН са на територията на Турция в момента и са изградили своя лагер на стадиона в гр. Бесни, съобщиха по-рано от МВР.

Българският флаг ще бъде свален наполовина в петък заради земетресенията

Кратки новини

© Лили Тоушек


Служебният премиер Гълъб Донев е изпратил писмо до редица институции, в което е отправил призив да бъде даден знак на съпричастност с народите на Турция и Сирия заради катастрофалните земетресения, като българският национален флаг върху административните сгради бъде свален наполовина в петък (10 февруари). Загиналите до момента са над 19 000 души. В Турция е обявен 7-дневен национален траур.


Писмото на Донев е изпратено до Народното събрание, президента, всички министерства, омбудсмана, Сметната палата, БНБ, областните управители, кметовете на общини и на райони, БНТ и БНР, държавните агенции и държавните комисии, изпълнителните агенции, както и други административни структури.

БЧК изпрати 800 000 лв. в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

Кратки новини

© Reuters


Българският Червен кръст (БЧК) е изпратил първия превод в помощ на пострадалите от тежкото земетресение на 6 февруари в Турция. За югоизточната съседка са изпратени 480 000 лв., а още 320 000 лв. - за Сирия. Средствата са набрани по обявената още в първите часове национална дарителска кампания на БЧК.


Всеки, който желае да подкрепи кампанията на БЧК в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, може да го направи чрез специално разкритата банкова сметка: IBAN: BG64UNCR76301078660913 или чрез SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Данъчните са открили камион с нелегални цигари, декларирани като хавлии

Кратки новини

© НАП

Инспектори от звеното за фискален контрол на НАП са предотвратили опит за контрабанда на около 9 млн. къса цигари (900 кашона), които по документи били описани като хавлиени кърпи. В четвъртък, малко преди 11 ч., камионът със софийска регистрация, който по документи превозвал хавлиени кърпи, е спрян за проверка на излизане от страната на граничен пункт "Никопол". Разминаването между описанието в документите и казаното от водача усъмнили инспекторите от "Фискален контрол". При отварянето проверяващите установили, че в 30 палета има цигари без бандерол, а само в две – декларираните хавлиени кърпи. Шофьорът и камионът са предадени на "Гранична полиция" и Агенция "Митници".

"Булгаргаз" предлага 4% по-евтин газ през март

"Булгаргаз" ЕАД внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране заявление за утвърждаване на цена за март за от 119.33 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е с 4% по-ниска от утвърдената за
февруари 2023 г.


Окончателното предложение за утвърждаване на цена от страна на регулатора ще бъде взето на 1 март.

Болница "Шейново" възразява срещу получения акт за нарушение

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал

Болница "Шейново" ще възрази срещу връчения акт за установено нарушение, съобщи пред БТА юристът на болницата Вили Костадинов след като в сряда изпълнителна агенция "Медицински надзор" връчи вчера шест акта в лечебното заведение, като един от тях е на болницата, а останалите – на работещи там.


Не са връчени наказателни постановления и не са наложени наказания, връчени са актове за установяване за извършено административно нарушение, като по тях може да се подаде възражение в 7-дневен срок от връчването, допълни юристът.


Болницата ще възрази, тъй като установеното нарушение е получено плащане в болницата за избор на екип на една от майките, родила чрез цезарово сечение, а съгласно действащата сега Наредба за право на достъп до медицинска помощ, нямат право да избират екип, тъй като те попадат в хипотезата на спешност. А когато има случай на спешност, не се плаща за избор на екип. Юристът възразява, че така родилките се поставят в неравностойно положение и не могат да избират.

Ръководството на "Подкрепа" запазва постовете си

Кратки новини

© Велко Ангелов

Димитър Манолов беше преизбран за президент на Конфедерацията на труда "Подкрепа". На вицепрезидентския пост остава Иоанис Партениотис. За кандидатурата на двамата са гласували 563 делегати, съобщи БТА.


Манолов увери делегатите на събитието, че с колегата му ще продължат да работят за синдиката със сърце, душа и емоции. "Ние без вас сме нищо. Ние можем да правим само това, което вие изисквате от нас", каза Партениотис.

След подаден сигнал за бомба на Летище "София" евакуираха пътници

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал


Малко след 8.30 ч. днес е постъпил сигнал за бомба на Летище "София", съобщи БиТиВи. Започнала е проверка от специализираните служби. Няма промяна в разписанието на полетите, каза пред "Дневник" представител на пресслужбата. Преди това чакалните са били евакуирани, а баретите са били изпратени да проверят дали наистина има взривно устройство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK