Първа помощ за непрофесионалисти: какви са възможностите за обучение

Снимката е архивна.

© Георги Кожухаров

Снимката е архивна.Земетресението в Турция и Сирия, което взе над 37 000 жертви, беше повод България да изпрати част от най-подготвените си специалисти в сферата на превенцията на бедствията и авариите, сред които екипи на Планинската спасителна служба и на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община, в подкрепа на пострадалите.


Мащабът на земетресението повдигна въпроса доколко гражданите, извън професионалните формирования, са готови да оказват първа долекарска помощ в ситуация на природно бедствие или ежедневна злополука като катастрофа, изгаряне, сърдечен арест или други, както и дали обученията по първа помощ са достъпни навсякъде.


Според Наредбата, която урежда условията и реда за обучение по първа долекарска помощ за водачи на МПС, всеки шофьор следва задължително да премине курс по оказване на първа долекарска помощ към Българския Червен кръст, като изключение се предвижда за медици, стоматолози, фелдшер и медицинска сестра. Не е задължително обучението и за завършилите курс по първа помощ на работното място, за планинските и водните спасители, както и за сертифицираните доброволци на трето и четвърто ниво от обучителната система на Българския младежки Червен кръст.
В България шофьорите са над 2.5 млн. души, показват данни на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" от 2019 г. Всички те следва да са преминали обучение по първа помощ, но е важно знанията и уменията да се поддържат.


Какви са вариантите за обучение за възрастни


Териториалните структури на Българския Червен кръст организират курсовете по първа долекарска помощ за шофьори. Обучението включва теоретична подготовка и упражнения в рамките на 8 учебни часа, по време на които се разглеждат темите, свързани със:

  • Запознаване с анатомията и физиологията на жизненоважните системи и органи (централна нервна система, сърдечно-съдова система, дихателна система и опорно-двигателен апарат)
  • Съзнание и неговите нарушения при черепно-мозъчна травма
  • Поведение при шок
  • Поведение при остри нарушения на дишането и сърдечната дейност
  • Спиране на кръвотечение, обработка на рани, превръзки
  • Поведение при травми на гръбначния стълб и опорно-двигателния апарат (обездвижване на кости и стави)
  • Термични травми и отравяния
  • Извличане и транспортиране на пострадали при ПТП
  • Първа психологична помощ.
Освен тях, организацията предлага и основен курс по първа долекарска помощ на работното място, който е предназначен за работници и служители от предприятия и фирми, държавни и общински ведомства, както и за оказване на първа помощ при случаи с деца за обучение на персонал на детски градини и ясли, детегледачи, родители, ръководители на детски лагери, зелени училища и треньори.


Обученията са платени и са с продължителност от 8 часа, като за записване трябва да се установи контакт с областните съвети на БЧК или с Националния учебно-логистичен център на организацията.


Какви са вариантите за младежи между 14 и 29 години


Безплатните обучения по първа долекарска помощ остават достъпни чрез Българския младежки Червен кръст, онлайн ресурси или публични демонстрации.


Като част от Българския младежки Червен кръст (БМЧК), младежите на възраст 14 - 29 години могат да се обучат по първа долекарска помощ по време на обученията за доброволци, част от направлението "Първа помощ". Обученията се провеждат на принципа "връстници обучават връстници", а доброволец към съответния клуб или областна организация на БМЧК в цялата страна може да стане всеки на възраст над 14 години. Това се оказва и основен метод младежите да получат неформално обучение по първа помощ, освен ако не са студенти в специалностите "Медицина" или "Стоматология".


Доброволците в цялата страна провеждат лекции и обучения в училища и детски градини с адаптирани програми за възрастовите групи на децата. По данни на БМЧК, през изминалите две години са обучени 1920 доброволци, които чрез обучения, презентации, състезания и демонстрации по темата са достигнали над 109 000 души в цялата страна, сред които ученици и родители.


В 20 области в страната на база обединяване на обучени доброволци по първа помощ са сформирани и Младежки аварийни екипи за оказване на първа помощ, които провеждат обучения и публични демонстрации за популяризиране на мерките, които могат да спасят живот, допълват от организацията.Други възможности:


Извън рамките на хуманитарната организация, "Училището по първа помощ на Firstaidbg" предоставя възможност за индивидуални и корпоративни обучения, а фондацията "Първите три минути" започна кампания за събиране на стари акумулатори, които предават за рециклиране. Със средствата от тях купува автоматични дефибрилатори, които монтира на обществени места.


Полезни ресурси по първа помощ и безплатни онлайн обучения могат да бъдат открити и тук:

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK