Комисията за защита на конкуренцията глоби "Лукойл-България" с близо 68 млн. лева

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Лукойл-България" с близо 68 млн. лева

© Велко АнгеловС решение от 16 февруари Комисията за защита на конкуренцията е наложила имуществена санкция в размер на 67.7 млн. лева за извършено от "Лукойл-България" ЕООД нарушение по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията. То се изразява в злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите.


Проучването започва по искане на "ОМВ България" ООД във връзка със сериозни опасения за нарушение на конкуренцията на пазарите на горива в страната от "Лукойл България". Впоследствие към него са присъединени искане на "Инса ойл" ЕООД и сигнали от участници на пазара на едро.


Ценова преса е налице, когато разликата между цените на долния пазар на предприятие с господстващо положение и цените на горния пазар, които то фактурира на конкурентите си, е отрицателна или недостатъчна, за да се покрият специфичните разходи за продажба на продукта на пазара надолу по веригата.
Комисията съобщава, че е събрана огромна по обем информация от "Лукойл-България" ЕООД, "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, Агенция "Митници" и почти всички големи търговци и притежатели на складове за горива.

"Благодарение на навременната намеса на КЗК е предотвратена целената стратегия на "Лукойл-България" ЕООД постепенно да завземе пазара на едро на горива. По-конкретно дружеството се опитва да създаде впечатление, че наложената от него през 2021 година нова ценова политика на търговците ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител. Тъй като подобно поведение е добре познато на антимонополните органи на ЕС, КЗК счита, че на практика единственият интерес на господстващото предприятие, каквото без съмнение се явява "Лукойл-България" ЕООД, е да елиминира конкурентите си и в дългосрочен план да налага едностранно по-високи цени на потребителите. В тази връзка следва да се отбележи, че именно търговците на едро и държателите на данъчни складове са единствените, които биха могли да се противопоставят на господстващото предприятие, като оказват известен конкурентен натиск, доколкото имат възможност за внос или доставка на горива от алтернативни рафинерии", посочват от комисията.


В съобщението е допълнено, че от анализа на събраните данни биха могли да се изтъкнат някои основни факти, сред които е, че "Лукойл-България" притежава повече от половината от пазара и е лидер при търговията на едро с моторни горива. Част е от групата Лукойл, която притежава уникална за страната логистична, складова и транспортна инфраструктура със стратегическо географско разположение и оперира по цялата верига от производството на горива до реализацията им към крайните потребители.


Комисията е установила, че "Лукойл-България" е прилагала цялостна стратегия за ограничаване на конкуренцията при търговията на едро на горива в страната. Чрез промени в ценовата си политика в рамките на 2021 г., дружеството изцяло е отменило предоставяните от него количествени отстъпки при търговия на едро с моторни горива под режим отложено плащане на акциз, докато търговци, купуващи горива с платен акциз от бази на "Лукойл-България", са получавали допълнителна отстъпка.


Прилагана е едностранно ценова политика на съответните пазари, която води до наличие на т.нар. "ценова преса". Това нарушение се доказва и от проведените тестове, съгласно европейската икономическа теория и практика. В резултат на ценовата преса, конкурентите на господстващото предприятие, които единствено могат да повлияят върху ценовата политика на "Лукойл-България", не биха могли да се противопоставят ефективно в ценово отношение, а това води до отлив на клиенти, финансови загуби и напускане на пазара.


Освен до отстраняване на конкуренцията, такова поведение същевременно е довело до намаляване на стимулите за навлизане и разрастване на потенциални нови търговци и инвеститори на пазарите на горива, в резултат на което в крайна сметка ще бъдат увредени крайните потребители. Предвид свързаността на пазарите на търговия на едро и на дребно с автомобилни горива, повишаването на цените на горивата на едро, поради отслабен конкурентен натиск, вследствие от поведението на "Лукойл-България", ще има непосредствен ефект върху цените на предлаганите автомобилни горива от бензиностанциите, което, както е известно има огромна социално - икономическа значимост.


От комисията изтъкват, че в резултат на действията ѝ, в хода на проучването по производството, "Лукойл-България" е променила и коригирала поведението си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а именно да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията.


Решението на Комисията може да бъде обжалвано пред Административния съд - София област от страните и от всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK