България отбелязва 150 години от смъртта на Васил Левски

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2979 Любопитно

  Във Варна представят изложба за 150-годишнината от обесването на Левски.
  Изложбата ще може да бъде разгледана до 18 март в сградата на музея на Възраждането на ул. „Д-р Л. Заменхоф“ 21. Работното време е от понеделник до петък между 10.00 и 17.00 ч.

  [email protected]
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4368 Неутрално

  В много Общини, вкл и в София, поне доскоро, продължава погрешно да се отбелязва 19-ти

  Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3911 Неутрално

  Четете и помнете:

  ....."И ние българите отдавна се напъваме с всичката си сила да викаме към човечеството и свободата. Всекидневните ни убийства, потурчванията на грабнатите ни невръстни деца, обезчестяването на девойките и жените ни от турчина са били всекидневно оплаквани с кървави сълзи пред европейските консули. На нашия прегракнал глас – никакъв отзив, отникъде помощ, напротив стават учители против нас."/дописка от в.Свобода 1870г.

  Иначе често по либералните парцали пише,че Левски бил проевропейски велик апостол и много го боло страх от руския ботуш!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Васил Левски до Филип Тотю:
  "С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то, единият препоръчан от одеските българи за добър помощник на българите, пък не излезе така. Уловихме няколко шарлатанлъци и хайде – отдето е дошел. Кога стане нужда ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме."

  И досега не се научихме, вместо да издухаме копейкиновци, радевци, борисовци...

 5. 5 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Що се касае до датата на обесването на Васил Левски – 6 февруари 1873 г. по стар стил, отговаря на 18 февруари по нов стил, а не на 19 февруари. Така тази дата, макар и грешно наложена, е придобила гражданственост и днес на повечето места в страната почитта към паметта на Апостола се отдава именно на този ден. Кога ще се промени това? За това не се изисква нищо, не е нужно решение на НС. Има си правила в определяне на датите (+ 12 дни за 19 век! Както всичко в България нещата стават мудно или изобщо не стават!

 6. 6 Профил на himars
  himars
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Да не забравяме, човек борил се за демокрацията и свободата на България.
  Не за разни "братушки" или плановете на една империя.
  За свобода на бъгларският народ, освбоден от опресия и подчинен на никого, каквото и да ви казват малоумните русороби и платените путинисти.
  Левски се се борил за България, не за Русия.

  Организатор на безплатен ракетен кетъринг за пияни и непияни руски фашисти.
 7. 7 Профил на S
  S
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Минус

 8. 8 Профил на S
  S
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Оценка две Минус

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5717 Неутрално

  Васил Левски не изпреварва като идеи времето в което живее.

  Левски като всеки буден и грамотен човек по онова време
  е ЗАПОЗНАТ и Е НАЯСНО с ИДЕИТЕ НА СЪЗДАТЕЛИТЕ на САЩ.
  КОМУНИСТИТЕ и РУСОРОБИТЕ бягат като дявол от тамян,
  от това да кажат в прав текст, че ИДЕИТЕ НА ЛЕВСКИ
  всъщност са ИДЕИТЕ НА ДЖОРДЖ ВАШИНГТОН
  върху които СА СТРУКТУРИРАНИ САЩ.

  И Левски, и Ботев, и Раковски, и Стамболов....
  И ВСИЧКИ БЪЛГАСКИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ СПОДЕЛЯТ ТЕЗИ ИДЕИ.

  Затова са,както срещу Османския, така и срещу РУСКИЯ СУЛТАНАТ
  и се борят не само да се отскубнат от Османския Султанат,
  но и за това ДА НЕ ПОПАДНЕ БЪЛГАРИЯ В ЛАПИТЕ НА РУСКИЯ СУЛТАНАТ
  още по-страшен и дивашки от Османския

 10. 10 Профил на trolimzarodiny
  trolimzarodiny
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Убит с помощта на Русия

  Бирата и благата трева трябва да са безплатни за стадото !
 11. 11 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Четете и помнете:....."И ние българите отдавна се напъваме с всичката си сила да викаме към човечеството и свободата. Всекидневните ни убийства, потурчванията на грабнатите ни невръстни деца, обезчестяването на девойките и жените ни от турчина са били всекидневно оплаквани с кървави сълзи пред европейските консули. На нашия прегракнал глас – никакъв отзив, отникъде помощ, напротив стават учители против нас."/дописка от в.Свобода 1870г.Иначе често по либералните парцали пише,че Левски бил проевропейски велик апостол и много го боло страх от руския ботуш!
  —цитат от коментар 3 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Цялата дописка:


  "Бай Каравелов,
  Вие като честен и свободен български вестникар, такъв Ви показва и листът „Свобода“, който издавате, [се борите] без разлика за всеки народ, който би показал, [че иска] да живее [свободно].
  Ние, българите, бяхме честити чак сега да се сдобием с напълно свободен вестник, [който] дава право на всекиго да представи народното ни мнение пред света. И ние сме хора и искаме да живеем човешки: да бъдем напълно свободни в земята си, там гдето живее българинът – в България, Тракия [и] Македония. От каквато и народност да живеят в този наш рай, [те] ще бъдат равноправни с българина във всичко. Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република". Същото желаем и на братята сърби, черногорци, румъници и пр. да не остават след нас [и] в едно и също време да дадат гласа си. Време е с труд да спечелим онова, което са търсили и търсят братята французи, т.е. млада Франция, млада Русия и пр. Колко скъпо и с какви загуби? Брат брата, син баща, бащата сина си да убива? Сега е време да преварим това зло. [Защо да водим] втора борба? Сега е лесно и можем с малко материал да се спасим от това гнусно и невярно тиранство, сто пъти по-назад от нас във всичко. Неговите топове, неговите иглени пушки са в нашите ръце. Само ни трябва още мъничко време да поработим [няколко] години. Но [само] тогава [след като поработим], бай Каравелов, както ви пиша в писмата с братя Марина [п.Луканов] и Иван [Драсов], с Божия воля ще съсипем гнилата и страхлива държава, та да съзидаме друга многотрайна по новото зидане. Да съсипем, казвам, гнилата и беззаконна държава, но не и хорта, не жените и децата им. [Стига] само да се покорят на горните свети закони, [те ще са на]равно с българите.
  Бай редакторе, чрез вестника Ви или както намерите за по-добре, питаме братята сърби: ще ли ни подадат ръка против общия ни враг в едно време, или не? Нека ни кажат искрено, та да знаем какво да работим и ние, и те, щото да не проливаме много кръв. Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците… Когато неприятелят ми е по-гламав от мене, той е в ръцете ми с всичкия си материал.
  Питаме: сега, когато искаме да вървим към правия живот и свобода, кой може да застане на пътя ни, ако не иска барим гласа си да даде за доброто? Мисля никой [няма] да смее.
  [Трябва] да се даде правото на всеки народ, па и на всеки човек, който иска да живее почтено и свободно. И ние българите отдавна се напъваме с всичката си сила да викаме към човечеството и свободата. Всекидневните ни убийства, потурчванията на грабнатите ни невръстни деца, обезчестяването на девойките и жените ни от турчина са били всекидневно оплаквани с кървави сълзи пред европейските консули. На нашия прегракнал глас – никакъв отзив, отникъде помощ, напротив стават учители против нас. Тогава где остава тяхното образование и лъжа? Не, наместо сълзи, сега леем куршуми, а надеждата ни е на Правосъдния и на нашите мишци. Ето че идем, господин редакторе, чрез вестника Ви да представим народното мнение пред света."

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 12. 12 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  Вчера на пазара излезе и нов академичен труд -книга.
  Да предадеш Левски

  https://www.colibri.bg/knigi/2228/iskren-krasimirov-da-predadesh-levski

 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Борил се е за суверенна България организирана като
  Швейцарски кантони или Съединени американски щати...

  До коментар [#6] от "himars":

  Да не забравяме, човек борил се за демокрацията и свободата на България.
  Не за разни "братушки" или плановете на една империя.
  За свобода на бъгларският народ, освбоден от опресия и подчинен на никого, каквото и да ви казват малоумните русороби и платените путинисти.

  Левски се се борил за България,
  не за Русия.

 14. 14 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 465 Весело

  Тоз мунчо Левски вместо да преговаря за мир със законната отоманска власт, провежда редица терористични операции, което води до хиляди загинали безмислено руснаци в една умерено успешна освободителна война. Войнолюбец.

 15. 15 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Защо годишнината се отбелязва в едни градове на 18 февруари, а в други градове на 19 февруари? В Уикипедия пише, че е починал на осемнайсти февруари.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4879 Неутрално

  До коментар [#10] от "trolimzarodiny":

  "Убит с помоща на Русия"

  И лично на граф Игнатиев! Докога главна улица в София ще носи името на един българомразец?

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Ето какво написа за Левски форумният "Сатана Ликующий" преди няколко дни:

  "А отношението към хората, поддържащи западната култура в България е показателна със злодеянията на Вацил Левски в Ловеч:

  Да не намесвам и Денчо Халача от Ловеч, който издържал 20 български деца в училище във Виена, но в дома му нахлул виден български революционер с намерение да го ограби ..

  От това, което разказва сам Апостолът (не слагам кавички, за да не дразня) в писмо до Каравелов, излиза, че е бил голям левак. И тук, както при залавянето си, не е преценил правилно ситуацията. Даже не е бил подготвен да убие човек от първи път.
  Чакал е да се върне стопанинът Денчо, но се върнал калфата му. „Така бях приготвен вътре, ако дойдеше той [Денчо] напред, нямаше да става никакъв шум. А то дойде момчето, посрещна го другарят ми, нададе вик: тичайте хора! На която страна бях в дворът, докато пристигна, то все вика и бори се с другарят ми, пристигнах, ръгнах го с камата си на смърт, та дано сбъркаше народът посоката на гласът, който бе напълнил улицата. Не умря изведнъж, захвана да вика повече, което не можеше да се укрие вече, ръгнах го още веднъж, за да не се мъчи, и да не може да каже какви са били. Жално за невинното момче, но ако не беше така, инак беше оцапано на много страни... Докато постигнем целта си, ще отидат и невинни хорица доста.”

  Същият виден революционер е готвил подобна участ на Евлоги Георгиев в Букурещ, защото не давал пари."

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2023/02/13/4449236_dneshniiat_patriotizum_bi_vuzmutil_predcite_ni/comments?ref=id&_ga=2.89643794.847849742.1675187515-857892319.1600146504 #comment-46

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5717 Неутрално

  Убит с помощта на Русия
  —цитат от коментар 10 на trolimzarodiny


  Специално граф Николай Игнатиев, чието име носи ЦЕНТРАЛНА софийска улица,
  специално БЪЛГАРОМРАЗЕЦА граф Игнатиев Е ХОДАТАЙСТВАЛ И ИСКАЛ
  пред Султана СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ за ЛЕВСКИ.

 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Левски е обесен, защото отказва да бъде руски шпионин и всякакъв роб:

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=17284&rid=11104

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Премълчаната история на убийството на Левски и участието на Царска Русия:

  https://bnr.bg/hristobotev/post/100794385

 21. 21 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До [#1] от "karabastun":
  Голяма глупост си написал. Така се разбира, че изложбата е за днешната дата. Виж как се структурира изречение.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8528 Неутрално

  "....България отбелязва 150 години от смъртта на Васил Левски..."

  И във всеки български дом, където и да е по света

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2979 Любопитно

  До [#1] от "karabastun":Голяма глупост си написал. Така се разбира, че изложбата е за днешната дата. Виж как се структурира изречение.
  —цитат от коментар 21 на Ще върнем България в Европа


  до 18 март пише ?
  Каква е днешната дата ?

  [email protected]
 24. 24 Профил на irl471142598
  irl471142598
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Препоръчвам , вместо да се напъваш с дебелашка руска пропаганда , да четеш повечко. На първо време можеш да хванеш книгата на Янко Гочев " Убийството на Левски -виновниците"

 25. 25 Профил на irl471142598
  irl471142598
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#10] от "trolimzarodiny":

  "...с братската помощ"

 26. 26 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Левски е бил КЛАСИЧЕСКИ либерал. В онези времена това е означавало патриот. Той е искал независима и свободна България, която не приема заповеди нито от Русия, нито от Османската империя, нито от останалите Велики сили тогава. Настоявал е за самостоятелен път на развитие за страната ни. Считал е, че българите са не по-лоши от напредналите народи и могат да се равняват с тях.

 27. 27 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 883 Разстроено

  Каква държава искаше Левски, каква се получи !!!!
  Мммда
  Ми то от толкова много гьотверени такава държава се получава.

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3911 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Оценка две Минус
  —цитат от коментар 8 на Сд


  Ама коментирай преди това написаното от Левски!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на Kaka Mara
  Kaka Mara
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Не от смъртта- от екзекуцията му с помощта на граф Игнатиев! Срам за всички национални предатели начело с Рублен Радев , които лицемерно ще декламират кухите си речи пред паметника Му!

 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  Всички отбелязваме смъртта на Левски, а колцина се опитваме да следваме неговия пример и идеали?

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Да е жив и здрав и много корав.

  If you are going through hell... Keep going!
 33. 33 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  "....България отбелязва 150 години от смъртта на Васил Левски..."И във всеки български дом, където и да е по света
  —цитат от коментар 22 на penetrating


  Добре че са османските архиви.
  Българите хал хабер са си нямали какво става. И никой не е помислил някак да го спасява.
  Ако не е бил Вазов да направи оня Епопея на ЗАБРАВЕНИТЕ и днес Левски щеше да е никой.
  Както хиляди незнайни българи умряли с някаква кауза по онова време.

 34. 34 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 654 Неутрално

  За съжаление, качеството на материала е под всякаква критика.  До коментар [#26] от "4okuto":

  If you are going through hell... Keep going!
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7433 Неутрално

  Апостоле, апостоле, стани да видиш, докъде сме се докарали! Руски мекерета и мафиоти превзеха държавата и няма кой да ни отърве.

 36. 36 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Бог да прости Апостола Васил Левски!
  България не изразява достатъчно силно почит, уважение и благодарносткъм личността Васил Левски и към делото на Васил Левски...

 37. 37 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":

  Жив русороб
  какэси е позволил да правиорганизация - сега щеше да е приравнен с Бин Ладен

 38. 38 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2827 Весело

  [quote#18:"Hawaii"][/quote]

  Ул Граф Игнатиев и бул. Васил Левски се пресичат и то на възлово място.

 39. 39 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  Бог да прости Апостола Васил Левски!България не изразява достатъчно силно почит, уважение и благодарносткъм личността Васил Левски и към делото на Васил Левски...
  —цитат от коментар 36 на zhivko6461


  Към костите също. Нема ги. 150 г. не ги намериха.

 40. 40 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  Левски е обесен, защото отказва да бъде руски шпионин и всякакъв роб:http://www.svobodata.com/page.php?pid=17284&rid=11104
  —цитат от коментар 19 на tacheaux


  Ей като кажете роб оргазъм получàвате в БГ.
  Гърците си пишат , чè са били под османско владичèство. И никога думата роб не са споменавали в контест с грък.

 41. 41 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3549 Неутрално

  много постни чествания на такава годишнина? само това ли верно? вечния клуб нещо няма ли да мъцне?

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4096 Весело

  До коментар [#40] от "log_on":

  Ей като кажете роб оргазъм получàвате в БГ.
  =======
  Сякаш сега не са роби...!

  Bukalemun
 43. 43 Профил на irl471142598
  irl471142598
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#33] от "log_on":


  До коментар [#39] от "log_on":

  Левски е обесен само в присъствието на 10 заптиета и свещенник , погребан в гробищата на прокажените -днешната гранинка Заимов. В 1879 ,/!/ Иванчо Хаджи Пенчович е назначен от наместника на руския император -Дондуков за член на тогавашния Висш съдебен съвет, на нова България.
  А "граф" Игнатиев пише писмо до същият Ив.х. Пенчович , по повод убийството на Левски - с многозначителното " добра работа свършихме" ....
  Писмото се пази в НБКМ ...

 44. 44 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  До коментар [#40] от "log_on":Ей като кажете роб оргазъм получàвате в БГ.=======Сякаш сега не са роби...!
  —цитат от коментар 42 на eti mehter


  Душевна нагласа е явно. И не е свързана с османско.

 45. 45 Профил на jack90
  jack90
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Чудя се защо го честваме и Левски и Априлското въстание?
  Ще се въоръжават и куршуми ще леят. Мръсни войнолюбци!
  Трябваше да сложат оръжие и да седнат на масата за преговори. Миролюб Радефф да беше роден тогава, щеше да оправи нещата.

 46. 46 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  До коментар [#33] от "log_on":До коментар [#39] от "log_on":Левски е обесен само в присъствието на 10 заптиета и свещенник , погребан в гробищата на прокажените -днешната гранинка Заимов. В 1879 ,/!/ Иванчо Хаджи Пенчович е назначен от наместника на руския император -Дондуков за член на тогавашния Висш съдебен съвет, на нова България. А "граф" Игнатиев пише писмо до същият Ив.х. Пенчович , по повод убийството на Левски - с многозначителното " добра работа свършихме" ....Писмото се пази в НБКМ ...
  —цитат от коментар 43 на irl471142598


  Може и така да е. Ама днес внука на граф Игнатиев е виден соровски възпитаник и американски гражданин , тъй чè ще видите на куков ден смяна името на улицата.

 47. 47 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2827 Весело

  Някои тук угодно забравят , чè Левски се е бил срещу турците за спасяването на Белград , а не на Карлово например или София. Именно от там му е и прекръщаването на Левски. Скачàл е като лъв за сръбска угода. Даже има паметник в Белград от десетки години за тази си дейност.
  Няколко години по-късно пак там е бил и е ранен за сръбски кеф и свобода. Лежи в Зайчàр два месеца в болница докато се оправи.
  В Бг обачè идвайки монах го раздава.Лежерен ''бизнес''.
  По-късно от трапеза на трапеза по бг къщята.

 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8528 Неутрално

  До коментар [#33] от "log_on":

  Съгласен. Браво на Вазов. Това поведение на българите тогава силно напомня на руснаците при Путин днес.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на jack90
  jack90
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Игнатиев едва ли се е занимавал с Левски. Прекалено дребна риба е бил за него. То и в България повечето хора не са чували за Левски. Правят го герой, защото е обесен в новата столица София и е нужен герой на новосъздадената държава.
  Много други българи имат по-големи заслуги за България.
  Самото извоюване на независимостта на българската църква е много по-важно. Ако си бяхме стояли мирно и кротко само по пътя на просвещение и икономическо развитие, нищо чудно България да си беше цяла с Беломорие , Одрин и Македония. Ама дойдоха едни "освободители" и виждаме докъде я докарахме.

 50. 50 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#10] от "trolimzarodiny":"Убит с помоща на Русия"И лично на граф Игнатиев! Докога главна улица в София ще носи името на един българомразец?
  —цитат от коментар 16 на vassilun


  Глупости на търкалета. Такива спекулации - подобни на "Александър Невсни приел Исляма" или българите хапвали локум и баклава още от времената на Симеон и Иван Асен са от типа на вица, че древните арменци ползвали безжични телефони.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 51. 51 Профил на isprian
  isprian
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Паметта за Апостола Левски е ВЕЧНА! Ще чуем от разни мекерета днес с шаблонни речи пълни с безвкусен патос. Непростимо е хора, които са се продали на блатна империя, която е обявила нашето Отечество в "заддунайская империя" да цапат имената на нашите възрожденци. Това е омерзение и унижения за тях и за всички, които милеят за нашия народ да пребъде!

  Образованието, знанието и свободата на мисълта е опасност за всяка диктатура!
 52. 52 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 883 Разстроено

  Присъдата на Левски е подписана и от един българин, който е бил член на Съда.
  Мммммда
  Та този същият после участвува в изготвянето на Търновската Конституция,
  Не му помня името. И с право.
  Та гьотверенството е типична българска черта.

 53. 53 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Игнатиев едва ли се е занимавал с Левски. Прекалено дребна риба е бил за него. То и в България повечето хора не са чували за Левски. Правят го герой, защото е обесен в новата столица София и е нужен герой на новосъздадената държава.
  —цитат от коментар 49 на jack90


  Ами не. Левски е героизиран още преди Освобождението покрай подготовката и избухването на Априлското въстание. Самото въстание е възприемано като продължение на делото на Левски. Стихотворението на Христо Ботев, "Обесването на Васил Левски" в писано в края на 1875 г., за да бъде включено в "Революционния календар за 1876" (този за 1875 в с лика на Хаджи Димитър, а за 1977 г. бъдещият опълченец Танас Киров отпечатва в Болград, такъв календар със самия Ботев).

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 54. 54 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Иванчо Величков Хаджипенчович е османски и български държавник. Хаджипенчович е член на русенския градски меджлис от 1868 до 1877 година, участник в правителствената съдебно-следствена комисия, която издава смъртната присъда над Васил Левски, избран депутат в Учредителното събрание и член на Държавния съвет и Върховния съд на Княжество България.

  Мда
  Намерих го

 55. 55 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3465 Неутрално

  Във Варна представят изложба за 150-годишнината от обесването на Левски....".
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Не е ли по-удачно да говорим за Гибелта, а не за Обесването?

 56. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2979 Любопитно

  До коментар [#55] от "pontius_glarus":

  Може и да е по-политкоректно да говорим за Гибелта, ама Ботев е написал :
  Обесването на Васил Левски

  О, майко моя, родино мила,

  защо тъй жално, тъй милно плачеш?

  Гарване, и ти, птицо проклета,

  на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

  [email protected]
 57. 57 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3465 Неутрално

  Ей като кажете роб оргазъм получàвате в БГ.
  Гърците си пишат , чè са били под османско владичèство. И никога думата роб не са споменавали в контест с грък.
  —цитат от коментар 40 на log_on


  Не само оргазъм, даже се бием по гърдите и се гордеем, че сме били 5 века турско (не османско) робство. Булгар, булгар, 5 века!

 58. 58 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3465 Неутрално

  До коментар [#56] от "karabastun":

  Да, по-политкоректно е. Но ако ние не сме политкоректни с нашите герои, от чужденците ли да го очакваме? Уважавай се сам, за да те уважават и другите.

 59. 59 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2979 Любопитно

  До коментар [#58] от "pontius_glarus":

  Да прекръстим и стиховете на Ботев ?

  [email protected]
 60. 60 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Палачът и истинският убиец на Левски е руският граф и генерал Н. Игнатиев, на когото българските русофили не само кръстиха улици, но продължават да го споменават като герой!

 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#43] от "irl471142598":
  "Иванчо Хаджи Пенчович е назначен от наместника на руския император -Дондуков за член на тогавашния Висш съдебен съвет, на нова България."

  По-късно Иванчо Хаджи Пенчович става народен представител на учредителното Народно събрание от квотата на Русия. Той си е руски довереник от където и да го погледнем. Когато в нова България издигат паметник на Апостола , Иванчо Хаджи Пенчович споделя с учудване , че Левски бил голям революционер , а не криминален престъпник , както му е казвал Игнатиев, преди да го осъди на смърт..

 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#40] от "log_on":
  "Ей като кажете роб оргазъм получàвате в БГ."

  За робството и за това дали България и българите са били под робство си имам мнение ,което многократно съм излагал в този форум.
  Кажи ти сега, българите били ли са под турско робство?

 63. 63 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 744 Весело

  Не е ли по-удачно да говорим за Гибелта, а не за Обесването?
  —цитат от коментар 55 на pontius_glarus


  Както Волинско клане сега е Волинска трагедия на политкоректен новговор?

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 64. 64 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Левски е обесен, защото отказва да бъде руски шпионин и всякакъв роб:http://www.svobodata.com/page.php?pid=17284&rid=11104
  —цитат от коментар 19 на tacheaux


  Където четем:
  Аргумент 1:
  За това, че граф Н. Игнатиев не се е застъпил за арестувания Дякон, а е могъл. Той многократно е доказвал огромното си влияние върху Високата порта. По руски указания, в това число на посланик граф Н. Игнатиев османците са пращали на заточение български владици заради "престъплението" да искат независимост на българската църква от Цариградската патриаршия. През 1872г. водачите на българското църковно движение са заточени тъкмо под натиск на руския посланик.
  Плюс аргумент 2:
  На въпроса защо Русия с нищо не е дала знак за несъгласие да бъде обесен Левски и не е оставила никакво доказателство за своята загриженост за водача на българското освободително движение, логичният отговор е един: за разлика от мнозина други възрожденски дейци, които са били изкушавани с пари и обещания от страна на руския шпионаж и са се продали, Левски категорично е отказал да се продаде. Останал се твърд и непоколебим български патриот, който служи само и единственото на България и на българския народ.
  Равно на заключение:
  С това обаче си е подписал смъртната присъда, издадена практически в Санкт Петербург. Като политически подсъдим той е щял да отнесе стандартната каторга и е имал шанс да оживее. Но Русия е настоявала чрез граф Н. Игнатиев той да бъде съден като долнопробен криминален престъпник.

  Това - без извинение - е пълна идиотщина. Отказ да се застъпи за бунтовник било едно и също с "подписване на смъртна присъда" и "настояване той да бъде съден като долнопробен криминален престъпник".

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 65. 65 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":
  До коментар [#18] от "Hawaii":

  Аз от години призовавам за смяна на имената и на "Граф Игнатиев", но и на ул. "Аксаков". Председателят на московското славянско дружество Иван Аксаков агитира за освобождаването на славяните на Балканите- никога за братята българи. Такава е била имперската идея за “освобождението”. Българомразецът Иван Аксаков възкликва от страниците на своя вестник “Рус” след обявяване на Съединението: "Всяко тържество на българите е смърт за Русия”.
  Този тип е известен и с други свои "бисери" - нарича погромите срещу евреите в Русия от 1882 г. „проява на справедливия народен гняв пpотив икономическия гнет на евреите над руското население".


  "Слабите хора отмъщават. Силните хора прощават. Интелигентните хора игнорират." Алберт Айнщайн
 66. 66 Профил на Kaka Mara
  Kaka Mara
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#42] от "eti mehter": Руската захабина гюдерия днес не търка ли рязани дупета👀

 67. 67 Профил на irl471142598
  irl471142598
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#46] от "log_on":
  Мой човек, разбирам къде те стяга сапогата , но защо не сменихме преди да се роди соросоидът -внук на "граф" Игнатиев? Защо изобщо улицата се казва граф Игнатиев? Видяли ли сме нещо добро от "граф" Игнатиев ? /"граф" ? / Противникк на църковната ни независимост, съчинител на патерицата -Османска конституция, организатор на убийството на Левски...
  Заб. В руската благородническа система титла "граф" няма/
  Другаде е проблемът и той е в неосъзнаването на историята ни.
  Учебникът ни по история е писан в Москва. А унас , всичко което иде от Москва , не послежи на съмнение...

 68. 68 Профил на irl471142598
  irl471142598
  Рейтинг: 2617 Разстроено

  До коментар [#40] от "log_on":

  Забелязъл ли си, че истеричното настояване , че сме били турски роби, иде точно от русофилите?
  А как иначе, колкото по-роби ще да сме били на турците, толкова по-роби ще станем на освободителите -московци...

 69. 69 Профил на TM
  TM
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":

  Откъде е тази история? В какви източници ги има тези твърдения? Не се заяждам, просто съм малко бос в това отношение и бих искал да се образовам.

 70. 70 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#46] от "log_on":Мой човек, разбирам къде те стяга сапогата , но защо не сменихме преди да се роди соросоидът -внук на "граф" Игнатиев? Защо изобщо улицата се казва граф Игнатиев? Видяли ли сме нещо добро от "граф" Игнатиев ? /"граф" ?
  —цитат от коментар 67 на irl471142598


  Ми граф е - наследява титлата на баща си, след кончината му в края на 1879 г.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 71. 71 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Към костите също. Нема ги. 150 г. не ги намериха.
  До коментар [#39] от "log_on":
  И това имах предвид. Необходимо ли е да се споменава, че не е направен опит за освобождаването му.

 72. 72 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":

  И под тази ли тема ще се изкажеш като американски идиот ?

  Разговарям с всеки, дори и с промити мозъци, стига да са възпитани и да не използват епитети. Само аргументи и факти.
 73. 73 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3465 Неутрално

  До коментар [#58] от "pontius_glarus":

  До 59:"karabastun"]До коментар [#58] от "pontius_glarus":Да прекръстим и стиховете на Ботев ?[/quote]

  Ботев е живял във втората половина на 19 в., но честванията от гибелта на Апостола ни се случват в 21 в., и през 21 в. признателните потомци се покланят в памет на гибелта на някаква уважавана личност, а не на обесването му.
  Бастуне, говорим уж един език, но нещо не се разбираме. Не е фатално, просто сме различни! Жив и здрав!

 74. 74 Профил на Hristo Blagoev
  Hristo Blagoev
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Нямам никакво съмнение, че Васил Левски е велик Българин, родолюбец и национален герой. Той е икона за поколения Българи, включително разбира се за мен.
  Моят проблем е че образът на Левски бе преиначен, канонизиран (в политическия смисъл на тази дума), и употребен за чисто политически цели. Малко по-внимателния прочит на историята налага на този забележителен Българин да се гледа по друг начин.

  Най-напред: Васил Левски не е бил „революционер“, а „еволюционер“ (нещо като „визионер“ по модерному). Левски се е борил не за отделянето на България от Отоманската империя, а за нейната (нашата) автономия. Това е нещо много по-различно от версията за „освобождаване от Турско робство“. Левски е търсил контакти за да може да представи вижданията си за бъдещото управление на България пред Турския Султан (не пред руския Император). Това трябва дебело да се подчертае. Негова е прозорливата фраза „Този, който ни „освободи“, той ще ни и пороби“. Тази негова фраза и до ден днешен боде очите на манипулаторите.

  Затова именно руските политици, графове и генерали не само, че не са направили нещо за да го защитят след залавянето му, ами един от тях (чието име носи една от най-популярните улици на Българската столица) настойчиво настоявал пред Султана за неговото обесване; не като революционер, а като разбойник.

  Васил Левски е велик Българин, но той не е „светец“, а човек от плът и кръв. Това значи – грешник. Необмислената авантюра на Димитър Обши с обира на турската поща индиректно ударила по престижа на БРЦК и на самия Левски (въпреки, че Левски не одобрявал действията на бандита Д. Общи). Бандитизма не е просто грешка, той е грях. Още по-греховно е убийството на младото момче, което се опитало да опази собствеността на своя чорбаджия от нахлулите в дома му (по време на отсъствието на чорбаджията), крадци. Всеки критично мислещ човек ще отдаде почит на загиналия верен прислужник (нещо като тогавашен Гюро Михайлов), но не на крадците. Самият Левски произхожда от заможно карловско семейство. Баща му Иван Кунчев е бил сравнително заможен човек. Васил Левски е бил високо интелигентен младеж и е разбирал добре принципа за неприкосновеност на личната (частната) собственост. Кражбата (особено пък със взлом) е мародерство; а убийството на друг човек по всички морални закони е грях (ако не е в себезащита).
  Наскоро една от наследничките на Дякона, Христина Богданова сподели някои семейни спомени за Апостола. Майката на Левски, Гина Кунчева е била непрекъснато тормозена и дори малтретирана от турците (заптиетата) да каже, къде е синът й. Разбираемо е, разбира се, но поне пред заптиетата Майката е наричала сина си „хаймана и хърсъзин“. („Я каква сте империя, не можете да го откриете, та аз ли простата жена, ще знам къде е този хаймана и хърсъзин“).
  Да, Васил Левски е бил човек като всички нас. Грешник. Неговото величие не е в неговата личност, а в неговото Верую. Той интуитивно е разбирал възможностите и перспективите пред страната ни и е работил СИСТЕМНО за постигане на възможното – „АВТОНОАМИЯ НА БЪЛГАРИЯ В РАМКИТЕ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ“. Всички негови последователи, също велики Българи и родолюбци като Стефан Стамболов (съратник на Левски), Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков само година след „Освобождението“ призовават страна ни (Княжеството заедно с Източна Румелия) да се върне отново (доброволно) под властта на Султана.

  Няма хора-светци; но има хора-герои!.

 75. 75 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#74] от "Hristo Blagoev":е до мозъците им.

  Жалко, че в този форум ще ви разберат едва 1% от четящите, останалите 99% въобще няма да се докосне до мозъците им.

  Разговарям с всеки, дори и с промити мозъци, стига да са възпитани и да не използват епитети. Само аргументи и факти.
 76. 76 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Малко българи сме са свободни, преобладават доброволните роби.

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 77. 77 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3465 Неутрално

  До коментар [#74] от "Hristo Blagoev":

  Благодаря за хубавия пост. Най-голямата победа на българите е била постигната с Българската екзархия от 1870г. Следващата стъпка е била автономия на българските земи, а по-следващата, вероятно към 1910г. Независимост на Мизия, Тракия и Македония, без жертвите от Сръбско-Българската война, Първата и втората Балганска война, и ПСВ, над 200 000 млади български мъже. Да не забравя, нямаше да ги има и кланетата от Априлското въстание.
  Както обикновено, Русия ни прецака.

 78. 78 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Ботев го е казал със две думи ,,виси на него със СТРАШНА сила,, какво по добро
  определение за величието на героя !!!

 79. 79 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Най-напред: Васил Левски не е бил „революционер“, а „еволюционер“ (нещо като „визионер“ по модерному). Левски се е борил не за отделянето на България от Отоманската империя, а за нейната (нашата) автономия. Това е нещо много по-различно от версията за „освобождаване от Турско робство“. Левски е търсил контакти за да може да представи вижданията си за бъдещото управление на България пред Турския Султан (не пред руския Император). Това трябва дебело да се подчертае. Негова е прозорливата фраза „Този, който ни „освободи“, той ще ни и пороби“. Тази негова фраза и до ден днешен боде очите на манипулаторите.

  Затова именно руските политици, графове и генерали не само, че не са направили нещо за да го защитят след залавянето му, ами един от тях (чието име носи една от най-популярните улици на Българската столица) настойчиво настоявал пред Султана за неговото обесване; не като революционер, а като разбойник.
  —цитат от коментар 74 на Hristo Blagoev


  Не това са неща, които някои искате да видите у Левски. Но тях ги няма там.
  Имаме обаче - наред с писмото до Каравелов, цитирано изцяло, и "Нареда на работниците за освобождението на българския народ”, 1871: С една обща революция да се направи коренно преобразувание на сегашната държавна деспотско тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление) на същото това място, което са нашите прадеди със силата на оръжието и със своята свята кръв откупили, в което днес безчеловечно беснеят турски кеседжжии и еничари и в което владей правото на силата, да се подигне храм на истинната и правата свобода. И турският чорбаджилък да даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между всички народности. Българи, турци, евреи и пр. щат бъдат равноправни във всяко едно отношение било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото било - всички щат спадат под един общ закон, който по вишегласието на всичките народности ще се избере” .

  Никъде Левски не твъри, че се бори за "автомомия". Проповядваната от него "демократска република" изключва автономия под сюзеренитета на султаните. Отправките към заговорническите организации - на Мацини "Млада Италия", "Млада Франция" (Бланкистите) и "Млада Русия" ( народниците, които впоследствие ще убият Царя Освободител) показват, че неговата цел е да унищожи самата Османска империя. Това го поставя редом с тях, както сетне и Ботев, които и установява контакти с някои от тях. Неслучайно Каравелов изхвърля "републиката" от устава на БРЦК и се стига до разрив. Прокламираното от Левски "да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили - това също не е зов за някаква автономия.

  „Този, който ни „освободи“, той ще ни и пороби“ не е фраза на Левски. Нея намираме в биографията на Апостола , писана от Захари Стоянов в един деликатен момент на освободената вече държава. Биографията среща реакцията на тогавашните русофилим изразена от Сава Бобчев.
  Но действително няма как Левски и неговите идеи да намерят съчувствие у "руските политици, графове и генерали", както и Парижката комуна и последвалата Трета Република не намира съчувствие в нито едно правителство на монархическа Европа, а най-малко в Русия, където дори и батюшката цар е смятан за "твърде либерален" (което се отразява пряко и на Търновската констутуция на освободеното княжество).
  Да, Левски остава силно скептичен към въможната роля на други европейски държави за българското освобождение. И има защо да бъде - Гърция, Сърбия, Влашко - всичките те са "уредени" от европейския "концерт" на Великите сили - с оглед на техните интереси и без никаква сметка за интересите на местните народи. Самата Османска империя вече не е пълноправен държавен субект, а обект противоречивите интереси на големите европейски държави. Не само Игнатиев - няма в Цариград тогава дипломат, който би се застъпил за революционер като Левски.
  И впрочем - за папагалите - Левски е осъден на смърт именно заради анти-държавната дейност и не е руски поданик, така че не е осъден като "долнопробен убиец". Да бе съден като такъв, можеше да за размине с петнайсетина години заточение.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 80. 80 Профил на Associazione Calcio Milan
  Associazione Calcio Milan
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  И след още толкова години в страната ни нищо няма да се е променило

  Ac Milan,Afc Ajax andBorussia Verein für Leibesübungen 1900 e.V. sont dans mon coeur
 81. 81 Профил на Pontif
  Pontif
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Направете му още по-малък паметник и го сложете на място където да бъде заобиколен от натоварени улици и магистрали, така че никой да не може да стигне до него. В същото време вдигнете огромен паметник на граф Игнатиев - истинският убиец на Левски ... и разбира се пренапишете историята отново, че да се хареса повече на Митрофанова и на руските подлоги в държавата.

  California Über Alles
 82. 82 Профил на gpj101139736
  gpj101139736
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Грешката в датата на обесването на апостола е нищожна в сравнение с “връх Шипка“, върху който е построен дори и паметник и на който ДЕЙСТВИТЕЛНОТО ИМЕ Е ВРЪХ СВЕТИ НИКОЛА! ИНАЧЕ ИНСТИНСКИЯ ВРЪХ ШИПКА СЕ НАМИРА НА КИЛОМЕТЪР И 200-300 МЕТРА в северна посока от този фалшивия. Но след като цялата ни история е пренаписана ОТ и В ПОЛЗА на орките окупатори, със сигурност има още стотици лъжи и фейкове.
  Много ми хареса следната статия написана в чест на днешния ден:

  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/kolko-pati-shteshe-martav-borisov-ustava-diakona-shteshe-otselee-pone-edin-dneshen-politik.html

  И която препоръчвам на всички жалки гербери да научат наизуст!!!

  Вечна слава на апостола!!!

 83. 83 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Има една много хубава статия във фрог на Манол Глишев.
  https://frognews.bg/novini/manol-glishev-kakvo-shteshe-napravi-levski-dnes.html

 84. 84 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#83] от "dorn":

  Страхотна статия, както и препоръчаната от колегата в предишния пост.

  Аз избягвам да коментирам в теми за Левски, защото за разлика от по-самонадеяните участници не се чувствам компетентен (и достоен) да го обсъждам, но мога да кажа само, че ми е тъжно и гнусно, когато безсрамни рубладжии, национални нихилисти и държавни изменници ровичкат в паметта му с мръсните си ръце.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 85. 85 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4604 Неутрално

  Един от най-великите българи.Поклон пред паметта му.

 86. 86 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4866 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":

  "Левски като всеки буден и грамотен човек по онова време
  е ЗАПОЗНАТ и Е НАЯСНО с ИДЕИТЕ НА СЪЗДАТЕЛИТЕ на САЩ.
  КОМУНИСТИТЕ и РУСОРОБИТЕ бягат като дявол от тамян,
  от това да кажат в прав текст, че ИДЕИТЕ НА ЛЕВСКИ
  всъщност са ИДЕИТЕ НА ДЖОРДЖ ВАШИНГТОН
  върху които СА СТРУКТУРИРАНИ САЩ."

  Поздравления за това мнение.

  Действително, идеите на Левски за бъдещото държавно устройство на свободна България са били твърде сходни с филисифията на бащите на Американската революция.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 87. 87 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Мисля, че трябва да спрем с това ежегодно лицемерие, докато не оправим страната си според неговия завет! Иначе ползваме паметта на тоя светец, като изтривалка за калните обувки на мръсните си съвести!

 88. 88 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 519 Неутрално
 89. 89 Профил на mgsh
  mgsh
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#26] от "4okuto":

  Без да искам, кликнах на докладване, съжалявам. Исках да кликна на "отговор".

  Имате плюс от мен заради твърдението, че Левски е бил класически либерал.

  Но не мога да се съглася с втората част на поста, а именно, че Левски е виждал "самостоятелен път" за България като нещо различно от този на напредналите народи и че по този "трети път" българите ще бъдат равни на последните. Защото това твърдите, или поне така излиза от написаното.

  От дописката във в. "Свобода", от "Наредата" и от писмата става пределно ясно, че според Левски пътят на България е този на "напредналите народи" - република, конституция и трите принципа на Френската революция (свобода, равенство, братство, т.е. солидарност); за третия принцип не намирам нищо в текстовете, но за първите два има в изобилие. Според Апостола ако установи въпросните принципи и се устрои като република с конституционен ред, "Българско ще блести" именно по пътя на развитите европейски народи, не успоредно, не между... Левски поставя акцента на свободата/правата и равенството, т.е. равноправието.

  Струва ми се, че постът Ви прокарва "идеите" на Израждане за "трети път" на България - "самостоятелен", не този на европейските народи. И ако не е либерална демокрация, какъв ли може да е въпросният трети път??? И най-недосетливите ще се сетят.

  П.П. Дневник, форумът ви се превърна в клоака. Но така е, когато за кликове дадохте предимство на троловете (гробарски и рашистански) пред нормалните ви читатели.

 90. 90 Профил на @
  @
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Препоръчвам , вместо да се напъваш с дебелашка руска пропаганда , да четеш повечко. На първо време можеш да хванеш книгата на Янко Гочев " Убийството на Левски -виновниците"
  —цитат от коментар 24 на irl471142598


  И за какво да четем Янко Гочев - за да ни се обяснява, че турската власт едва ли не била натисната от граф Игнатиев да обеси Левски. Видиш ли, султанът се дърпал, ама графът много настоявал, и накрая султанът кандисал. Внушава се, че без граф Игнатиев нямаше да има смъртна присъда. Сериозно ли някой вярва във фантазията, че турската власт е нямала намерение да убие Левски, и е чакала граф Игнатиев да й нареди какви обвинения да повдигне и каква да бъде присъдата?

  Ето ги автентичните протоколи от разпитите, от обвиненията, и от присъдата - https://www.librev.com/index.php/2014-05-31-19-34-02/scientific-pubs/3490-vasil-levski-i-negovite-spodvizhnitzi-pred-turskiya-sad Поместени са и телеграми и писма, разменяни между турски управници. Всеки може да прецени дали тези управници ще чакат граф Игнатиев да им нарежда да арестуват и да убият Левски.

  Това четиво разбива на пух и прах и тезата, че граф Игнатиев настоявал Левски да бъде съден за убийство, защото иначе нямало как да има смъртна присъда - за организиране на бунт наказанието било само заточение. Е как да няма смъртна присъда за бунт, като във финалния протокол са цитирани членовете от Наказателния кодекс, които предвиждат смърт по това обвинение. Янко Гочев твърди, че смърт може да се наложи само ако бунтът е дал резултат. Ами да, така е, и в обосновката на присъдата е показано, че комисията тълкува действията на Левски именно като бунт с последици, и този бунт затова е наказан със смърт. Граф Игнатиев може да е бил доволен от това решение, но да се твърди, че той е подкокоросал комисията и че той носи вината за смъртната присъда - това е чиста спекулация. 91. 91 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#83] от "dorn":Страхотна статия, както и препоръчаната от колегата в предишния пост.Аз избягвам да коментирам в теми за Левски, защото за разлика от по-самонадеяните участници не се чувствам компетентен (и достоен) да го обсъждам, но мога да кажа само, че ми е тъжно и гнусно, когато безсрамни рубладжии, национални нихилисти и държавни изменници ровичкат в паметта му с мръсните си ръце.
  —цитат от коментар 84 на Norman Granz


  И добре правиш, че не се бъркаш, защото консвервативна Европа това (вкл. консервативна Русия) гледа на революционерите от типа на Левски, Ботев , дори на Каравелов като на "нихилисти".

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK