Прокуратурата отчете повече дела за каналджийство

Прокуратурата отчете повече дела за каналджийство

© Юлия ЛазароваРъководството на прокуратурата отчете драстично увеличение на делата за каналджийство през последните години, отхвърли твърденията, че повечето присъди са след одобрени от съда споразумения, но не даде данни каква част от присъдите са след споразумения. От държавното обвинение излязоха с позиция, в която посочват, че наказанията за престъпления, свързани с каналджийство, са малки - до 5 години затвор и глоба до 10 хил. лв., като призоваха всички институции да помислят по въпроса, обсъждайки идеите и предложенията за съдебна реформа.


Освен това от прокуратурата за пореден път припомниха позицията си, че борбата с организираната престъпност е намаляла след закриването на специализираните съдилища и прокуратури.


Над 11 000 задържани в страната, или колко бежанци успяват да влязат нелегално
Над 11 000 задържани в страната, или колко бежанци успяват да влязат нелегално


"През 2019 г. новообразуваните за каналджийство дела са 670. През 2021 г. са започнали 1773 дела, а през 2022 г. броят им нараства на 2626", посочи Милева. По думите й за същия период се наблюдава и увеличаване на броя на внесените в съда обвинителни актове, като през 2019 г. те са били 275, а през 2022 г. са 581.
"Същата тенденция се запазва и по отношение на осъдените лица с влязла в сила присъда. През 2022 г. те са 2208, за сравнение - през 2020 г. те са 720", каза Милева. Оправданите за каналджийство през миналата година са трима.


По думите й при достатъчно събрани доказателства прокуратурата повдига обвинения, а постигнатите споразумения с каналджиите са с ефекта на влязла в сила присъда, която е одобрена от съда. "Съдът проверява споразумението. Постигнатата бързина не е за сметка на усещането за справедливост", смята Милева.


По думите й критиките срещу прокуратурата, че голяма част от случаите приключват със споразумение, не са основателни, показвали непознаване на законите и не били верни, но не посочи никаква статистика за споразуменията.


С карта на маршрута в телефона: как мигрантите се опитват да преминат България
С карта на маршрута в телефона: как мигрантите се опитват да преминат България

"Съгласно разпоредбите на НПК одобреното от съда споразумение за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда. Предимствата на този институт се доказаха трайно през годините и сред тях най-голямото е съкращаване на делото от извършване на престъплението до наказанието с влязла в сила присъда", добави Милева.


По повод последния случай край Локорско с обвинения за каналджийство Валентин Христов прокуратурата има информация, че той се намира в Гърция и е заявил съгласие да бъде екстрадиран. Прокуратурата е изпратила документите с искането за екстрадиция на гръцките власти и се очаква произнасянето им по искането.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK