Мъжът, атакувал Паметника на съветската армия: Реших го спонтанно, ще си понеса последиците

Мъжът, атакувал Паметника на съветската армия: Реших го спонтанно, ще си понеса последиците

© Юлия ЛазароваНадписът на тази плоча е историческа лъжа", казва пред "Нова телевизия" 61-годишният Светлозар Раянов, който вчера счупи една от плочите на Паметника на Съветската армия. На нея пише: "На Съветската армия освободителка от признателния български народ".


Раянов казва, че постъпката му е спонтанна, като решението взел предната вечер, мотивиран от неговата непримиримост към войната. "Мотивира ме речта на Путин, който втвърди тона в тази война, както и действията на г-жа Митрофанова, която поднесе цветя на този паметник в навечерието на годишнината от войната. Спонтанно реших, че трябва да направя нещо, да изразя своите огорчение и възмущение", посочва той.


Мъжът, който работи като преводач от немски език, осъзнава, че е извършил вандализъм и е готов да понесе последиците от постъпката си. "Съжалявам, че се стигна дотам да нямам друг морален избор, освен да го направя. Нямах друг избор. Направих го от морални съображения", подчертава той.
Раянов посочва, че нарочно не е атакувал паметника през нощта, а сутринта, около 9.30. След като счупил плочата с чук се качил на колата си и се прибрал. След около 10 минути получил обаждане от служител на МВР. Признал за стореното, защото бил заснет от камери. По молба на полицая Раянов се върнал при паметника, за да бъде арестуван.


Защо, според Бойко Борисов плочата и паметникът трябва да се премахнат вижте тук


Какъв е отговорът на БСП - тук


Още вижте във видеото

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK