Хиляди обявиха в София: "Не на руzкия терор! България е с Украйна!"

Хиляди обявиха в София: "Не на руzкия терор! България е с Украйна!"

© Лили ТоушекНяколко хиляди души се събраха днес в центъра на София в защита на нападнатата от Русия Украйна. Сборният пункт на шествието беше пред президентството, като присъстващите се обявиха и срещу позициите на Румен Радев за войната и помощта, която България да окаже на атакуваната страна.Иван Калчев-Глиги: Войни има там, където няма НАТО
Митингът и шествието минаха под надслова "Не на руzкия терор! България е с Украйна!". Хората скандираха "Тук не е Москва", "Слава Украине" и "Радев е позор". По адрес на президента имаше и доста призиви за импийчмънт. Пред множеството говори Светлозар Раянов, който счупи плочата с надписа на Паметника на съветската армия. Той призна, че е извършил вандалски акт - "строших плоча, на която пише лъжа, защото трябва да е "от признателната БКП", а не от българския народ", поясни той. Раянов каза за "Дневник", че е получил призовка да се яви в Първо РПУ на 6 март, но въпреки това бил готов отново да я счупи.


Иван Калчев-Глиги, който е доброволец в украинската армия, каза, че в Черноморския басейн има войни само, където няма НАТО и запита Румен Радев, какво има предвид като "ни нарича партии на войната". Калчев е от "Демократична България" и след няколко седмици ще замине отново на фронта, за да участва, по думите му, в новата контраофанзива на Въоръжените сили на Украйна срещу агресора.


Хиляди обявиха в София: "Не на руzкия терор! България е с Украйна!"

© Лили Тоушек


Руснаци от Москва и Сибир пеят заедно с украинците


Когато хората шумно тръгнаха от президентството към Орлов мост, към тях се присъедини мълчаливо шествие на украинци. Повечето бяха жени, които с едната ръка държеха някое от децата си, а с другата като опора се бяха хванали за синьожълтото знаме на родината им.


Мъж на около 50 години с украинско знаме и с просълзени очи върви до тях. "От кой град в Украйна сте", питаме го. Тихо отговаря: "Не съм от Украйна, руснак съм, от Москва". Имал малък бизнес в IT-сектора и след анексията на Крим разбрал, че предстои война, "а и ситуациата в Русия ставаше все по-лоша и се преселихме в България", обясни той. Според него войната няма да свърши скоро, защото "конфликтът е екзистенциален - ако Украйна влезе в Европа, Русия ще остане азиатска държава".


Хиляди обявиха в София: "Не на руzкия терор! България е с Украйна!"

© Лили Тоушек


"Сега Украйна е нашата надежда, на Русия, защото само Украйна има сили да изхвърли Путин. Единствено тя е толкова силна да го направи. Много руснаци като мен се надяват на това, тук на шествието има още руснаци", казва той. Войната ще продължи дълго според него.


Момиче от шествието, облечено в жълто и синьо, също се оказва от Русия. "От Сибир съм, от Тюмен". Мария се казва и обясни, че не са много хората в нейната страна, които подкрепят украинците. "Там не може да се протестира, както тук", казва тя. До нея българка и украинка си говорят. Двете работят в ресторант и са заедно на шествието. Семейство с две малки деца от Одеса сега живее в София. Не говорят руски, казват, че едното им дете вече е в детска градина, а по-голямото ходи на училище.


Хиляди обявиха в София: "Не на руzкия терор! България е с Украйна!"

© Лили Тоушек


Начело на шествието бяха българското и украинското знаме, а малко след 20 часа за кратко беше блокирано кръстовището на Орлов мост. Пред гражданите застана Манол Пейков, който благодари на всички сънародници за подкрепата на народа на Украйна. Той даде отчет колко генератора вече са занесени на бедстващите хора.


Подобни инициативи имаше в Пловдив, Варна, Бургас и други български градове.


Хиляди обявиха в София: "Не на руzкия терор! България е с Украйна!"

© Лили Тоушек


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK