Документи от САЩ: През 2018 г. Пеевски е назначил свой човек на държавен пост

Делян Пеевски, който беше депутат в 48-ото Народно събрание, по време на първото му заседание

© Цветелина Белутова

Делян Пеевски, който беше депутат в 48-ото Народно събрание, по време на първото му заседаниеФинансовото министерство на САЩ твърди, че кандидат-депутата от ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция по закона "Магнитски", е осигурил назначаването на лоялен и контролиран от него човек на висш държавен пост през 2018 г. Това се разбира от публични документи, изпратени до американските адвокати на Пеевски, цитирани от "Капитал". Министерството е поискало от съда да отхвърли жалбата на Пеевски срещу санкциите, предоставяйки нови доказателства.


Пеевски води дело пред Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия. От документите се разбира, че финансовото министерство отправя критики и към действията на Специализираната прокуратура, която отказа да образува разследване по проверката, започнала след санкционирането на Пеевски по "Магнитски" през юни 2021 г.

От писмото става ясно, че Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите е прегледала доказателствата срещу Пеевски и е потвърдила решението си. То е изпратено в началото на декември, но става публично тази седмица, когато е приложено по делото "Пеевски срещу Йелън" (финансовият министър Джанет Йелън, която тази седмица беше в Киев).

Пеевски, бизнесменът Васил Божков и още няколко души, бяха санкционирани по глобалния закон "Магнитски" за корупция през юни 2021 г.


САЩ санкционираха Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков за корупция
САЩ санкционираха Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков за корупция


Сред тях е и Илко Желязков, бивш заместник-председател на Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства, посочен от САЩ като човекът, който Пеевски "е използвал за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна".
Пред съда Пеевски твърди, че не е имал "финансови или бизнес отношения с Желязков", но от финансовото министерство отговарят:

"В допълнение към първоначалните данни, използвани като основание за определянето на Пеевски, OFAC установи допълнителни данни, които потвърждават финансовите/бизнес отношения на Пеевски и Желязков. Ето един такъв пример: през 2018 г. висш български служител е назначен на високопоставена ръководна длъжност под контрола на Желязков, за да се гарантира, че Пеевски има лоялност и контрол."

В документите на финансовото министерство не се споменава кой е този български служител. "Капитал" припомнят ключови назначения през 2018 г., по време на последното правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.


Едно от тях е на Пламен Георгиев за председател на новосъздадената Антикорупционна комисия. През юли 2018 г. за заместник главен прокурор беше назначен сегашният ръководител на държавното обвинение Иван Гешев, като и двамата по-скоро са известни със своята лоялност към кандидат-депутата Делян Пеевски. През септември 2018 г., след катастрофата край Своге, премиерът Борисов смени министрите на регионалното развитие, транспорта и вътрешните работи. На мястото на Валентин Радев беше назначен Младен Маринов, който от дълго време е приеман за лоялен на санкциониране политик от ДПС. Отново през 2018 г. за шеф на Държавна агенция "Разузнаване" беше назначен дотогавашният й заместник - Атанас Атанасов.


Службата за контрол на чуждестранни активи обръща внимание и на основния довод на Пеевски, че българската Специализирана прокуратура е отказала да образува разследване по санкциите "Магнитски". Според службата българският специализиран прокурор е нямал достъп до доказателствените средства, въз основата на които службата е включила Пеевски в списъка.

От OFAC напомнят още, че санкциите имат политически характер и нямат общо с българския наказателен процес, т.е. решенията на Специализираната прокуратура да не разследва Пеевски са неотносими.

Нещо повече, от службата изброяват серия от пропуски в разследването на прокуратурата. Според тях "при определянето на това дали да повдигне наказателно обвинение по отношение на участието на Пеевски в схемата "Златен паспорт", българската Специализирана прокуратура се основава главно на факта, че Пеевски и Желязков не фигурират като официални служители в нито една от структурите, участващи в програмата за гражданство, тъй като в доклада подробно са описани имената и длъжностите на лицата във всяка служба".


Това налага службата за контрол на чуждестранни активи да напомни, че никога не са твърдели, че Пеевски или Желязков са работили директно или обработвали документите за гражданство, но това "не отменя аргумента, че те са ръководили схема за подкупи, включваща програмата за гражданство, чрез други хора".


"Съществуват съществени разлики между разследването на българската Специализирана прокуратура по наказателни обвинения и разследването на OFAC по отношение на Пеевски, довело до включването му в списъка на 2 юни 2021 г., включително това, че разследването на наказателната виновност на Пеевски не е разполагало с информацията, използвана от Съединените щати като основание за включване в списъка. Нищо в доклада на българската Специализирана прокуратура не поставя под съмнение източниците, използвани от OFAC", пише още в писмото до адвокатите на политика от ДПС.

От отговора стават известни няколко неща. От една страна, американските власти имат конкретна информация за действията на Пеевски, като се уточнява, че за взаимоотношенията между Пеевски и Желязков се говори за конкретни договорки и бизнес/финансови взаимоотношения. На следващо място, американските власти не искат да споделят тази информация с българската прокуратурата.
Показателно е, че до настоящия момент прокуратурата не е дала публична информация за мотивите да откаже да образува разследване срещу Пеевски. В тайна е името на прокурора, който е постановил отказа и дали той не е бил командирован от Иван Гешев в закритата вече Специализирана прокуратура.


САЩ санкционираха още българи, сред които Владислав Горанов, Румен Овчаров и Николай Малинов (хронология)
САЩ санкционираха още българи, сред които Владислав Горанов, Румен Овчаров и Николай Малинов (хронология)
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK