Съдът: Има данни за престъпления по "Осемте джуджета", прокуратурата трябва да разследва

Ресторантът "Осемте джуджета", където Илия Златанов се среща с бившия шеф на следствието Петьо Петров. След излъчването на поредицата ресторантът затвори

© Велко Ангелов

Ресторантът "Осемте джуджета", където Илия Златанов се среща с бившия шеф на следствието Петьо Петров. След излъчването на поредицата ресторантът затвориСофийски градски съд (СГС) е отменил прекратяването на наказателното производство по проверка, образувана във връзка с разследването на "Антикорупционния фонд" "Осемте джуджета", с мотив, че има данни за престъпление и държавното обвинение трябва да продължи работата си.


Това съобщиха от организацията, която преди близо три години публикува поредицата, показваща как с помощта на прокуратурата може да се правят опити за завземане на бизнеси.

Историята разказва в няколко части, излъчени през 2020 и 2021 година, за намесата на група около бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, известен като Еврото, в спора между собствениците на производителяна асансьори "Изамет" баща и син Илия и Явор Златанови.


След като първоначално предлага услугите си на Илия Златанов за уреждане на конфликта чрез използване на влиянието на Петров в правоохранителните органи, впоследствие групата около него предприема действия по завладяване на бизнеса на спорещите страни. Явор Златанов е задържан, а на няколко пъти и животът му е поставен в опасност.
След публикуването на епизодите от прокуратурата обявиха, че се самосезират и ще направят проверка. Но резултат от нея така и не беше обявен публично. В свои медийни изяви и главният прокурор Иван Гешев, и ръководителката на вече закритата Специализирана прокуратура Валентина Маджарова публично неглижираха казуса "Осемте джуджета", като според Маджарова казусът се свеждаше до семейна драма.

От определението на градския съд, до което и "Дневник" има достъп, се разбира, че на 25 февруари 2022 година - близо две години и половина след излъчването на поредицата - е започнало разследване за изнудване чрез заплаха с убийство спрямо Илия Златанов, осъществено на 8 април 2020 г. в София.


Това съвпада с разказа на Златанов пред антикорупционния фонд за негова среща през април 2020 г. с тогавашната съпруга на Петров - Любена Петрова, една от препоръчаните му от Петров адвокатки - Десислава Коцева, и собственика на "Делта гард" Димитър Спасов - Митко Каратиста.


Според Златанов тогава му е било казано, че всичко, което е негово, е вече тяхно и трябва да бъде благодарен, че е жив, като репликите били съпроводени с показване на пистолет. Изискали от него да отидат при нотариус, където отново да подпишат всички документи за прехвърляне на собствеността на Златанов върху частта от групата дружества "Изамет". Той не прави това, а напуска страната няколко дни по-късно.


Началото на разследването съвпада с информацията на Европейския съд по правата на човека от 15 февруари 2022 година, че ще гледа с приоритет жалбата на Явор Златанов, който твърди, че срещу него е осъществена процесуална принуда, използвани са привидно легитимни процесуални средства и отказ на институциите - МВР и прокуратурата, да разследват, както и че са му липсвали вътрешноправни средства за защита. Фактът, че жалбата ще бъде разгледана с приоритет, означава, че съдът е приел, че с нея се засягат проблеми от голям мащаб.

През октомври 2022 г. - осем месеца след началото на разследването, Софийската районна прокуратура прекратява досъдебното производство с мотив "липса на достатъчно доказателства за извършено престъпление".


Това постановление е отменено от съдия от Софийски районен съд, тъй като съдът не се съгласява с извода на прокурора, че макар и да е извършено всичко необходимо за установяване на релевантните по случая факти, няма достатъчно доказателства за престъпление. След протест на прокурора при СРП срещу това решение на първоинстанционния съд градският потвърждава отмяната на постановлението за прекратяване и връща делото на прокурора за продължаване на разследването.

От определението на съда се разбира, че разследването на районната прокуратура е било фокусирано само върху описаната среща, но според обвинителя поради противоречивите показания на различните участници е било невъзможно да установи по категоричен начин случилото се в действителност.


Според съдиите от районния и градския съд е било възможно и събиране на контролни доказателства за проверка на различните версии с цел кредитиране на една от тях, което не е сторено от ръководещия разследването прокурор.


"Започването от СРП на наказателно производство само за този единичен случай на предполагаемо изнудване означава, че всички други обстоятелства, изложени във видеопоредицата "Осемте джуджета", например:


- поведението на всички замесени длъжностни лица от прокуратурата по време на целия казус с конфликта около групата дружества "Изамет", включително неправомерното разпореждане с веществени доказателства на голяма стойност;


- охраната от служители на МВР в продължение на години на неформалния офис на Петьо Петров ресторант "Осемте джуджета";


- всички конкретни предполагаеми престъпни действия спрямо семейство Златанови; легалните доходи и имотното състояние на Петьо Петров и свързаните с него лица или са оценени като изначално негодни да предизвикат наказателно разследване, или евентуално са се разследвали или се разследват в пълно информационно затъмнение (както и в този случай) от друга прокуратура или прокуратури", коментира Андрей Янкулов, старши правен съветник към АКФ.


Според него нито "раздробяването" на изнесените данни за най-различни престъпления в отделни производства пред различни прокуратури, нито фокусирането само и единствено върху една-единствена среща на Илия Златанов с групата около Петров (при положение че и Илия Златанов, и синът му Явор дадоха пред АКФ множество конкретни сведения и за други подобни случаи) е процесуално оправдано по какъвто и да е начин".


Първи епизод от интервюто с Явор Златанов - тук, втори - тук
Първи епизод от разследването - тук
Втори епизод - тук
Трети епизод - тук
Четвърти епизод - тук
Анализ на фактите по разследването - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK