Лятото пристигат двата медицински хеликоптера, наети с екипите им

Асен Меджидиев

© Георги Кожухаров

Асен МеджидиевОще през летните месеци в България ще пристигнат двата наети от служебното правителство медицински хеликоптера, които ще са с екипи, пилоти и техници. Така тази помощ ще започне да се предлага още през лятото, съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев пред БНТ.


Предстои да се създаде координационен център, в който ще дежурят висококвалифицирани медицински специалисти и хора от Министерството на отбраната. Те ще получават сигнала за нужда от спешна помощ от структурите на тел. 112, ще преценяват необходимостта от бързи действия и ще планират логистиката.


Помощта по въздуха ще е безплатна за всички.
До 2 месеца министърът очаква да е приключило и обучението на медицинските екипи. Уточняват се и площадките, на които ще кацат машините. Те ще бъдат базирани засега в Долна Митрополия и "Враждебна". Отделно във всички големи болнични комплекси се подсигуряват и хеликоптерни площадки за кацане


Меджидиев припомни, че преди две седмици са подписани документите с италианската фирма за доставката на 6 хеликоптера, като първия ще бъде получен на 15 декември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK