"Бактерии срещу руския народ": Пропагандата на Путин гостува в елитна варненска гимназия

Проф. Нина Дюлгерова

© Скрийншот от

Проф. Нина ДюлгероваПрез последните пет години варненската Хуманитарната гимназия "Константин Преславски" е била домакин на поне шест научни конференции, организирани от проф. Нина Дюлгерова, известна с крайните си антиевропейски и с пропутинските си позиции. Това показва справка, получена в отговор на въпроси, които "Дневник" изпрати до Министерството на образованието и директора на гимназията. Във всички конференции са участвали и ученици от горните курсове на училището с профил "Обществени науки".


Последното събитие, което Дюлгерова организира, бе на 7 февруари т.г. - конференция "Търсеният мир в съвременния свят", открита с приветствено слово на руския посланик Елеонора Митрофанова. Тя предизвика скандал и с факта, че ученици от гимназията се оказаха задължени да участват в нея въпреки открито политическия й характер.


Кръгли маси с руския консул във Варна


По този повод "Дневник" зададе въпроси и според получените отговори гимназията "Константин Преславски" е била съорганизатор и домакин на годишна национална конференция по литература, история и философия, в която участвали ученици и учители от цяла България. Сред тях водеща роля е имала проф. Дюлгерова. В работата на конференцията през 2019 г. тя е участвала като гост-лектор, показва справката.
През септември 2019 г. училището е било домакин и на кръгла маса на тема "Държавност, Съединение, Независимост", организирана от Съюза на учените в България и Варненския свободен университет, в който Дюлгерова преподава. Освен нея в събитието е бил поканен да участва и генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов. Той бе сред 70-те руски дипломати и служители, изгонени от България от правителството на Кирил Петков през юли м.г. заради намесата им във вътрешните работи на страната.


През май 2021 г. Нина Дюлгерова участва в кръгла маса в гимназията на тема "Политика. Дипломация. История на ХХ-ХХI в.". Като нейни организатори са посочени "Съюзът на учените в България" и Варненският свободен университет.


Месец по-късно, през юни с.г., във варненската Хуманитарна гимназия е проведена кръгла маса на тема "80 години - история и политика" . Тя отново е организирана от Съюза на учените в България. На откриването на кръглата маса гост отново е изгоненият година по-късно от страната консул на Русия във Варна Климанов.


"И вие ли ме докопахте?": Ученици са били задължени да участват в конференция с Митрофанова (допълнена)
"И вие ли ме докопахте?": Ученици са били задължени да участват в конференция с Митрофанова (допълнена)


През април 2022 г. проф. Дюлгерова е вече член на журито в секция "История" на проведената тогава в Хуманитарната гимназия във Варна национална конференция по литература, история и философия, наречена "Битие и време".


Съорганизатори и разграничения


Веднага след проведената на 7 февруари т.г. конференция "Търсеният мир в съвременния свят", открита с приветствено слово на Елеонора Митрофанова, Съюзът на учените в България - Варна се разграничи от събитието с декларация.


"Съюзът на учените - Варна, категорично заявява, че името на организацията е неправомерно замесено в провеждането на научна конференция на тема "Търсеният мир в съвременния свят", пишеше в нея. Управителният съвет на съюза не е обсъждал организирането на такъв форум и не е давал разрешение за провеждането му. () Подчертаваме, че категорично се разграничаваме от гореспоменатата конференция и се надяваме този случай, в който сме въвлечени без наше съгласие, да не се повтаря."

Както Министерството на образованието, така и Регионалното управление по образованието във Варна отказаха да коментират провеждането на научни конференции, организирани от Нина Дюлгерова във варненската хуманитарна гимназия. От там не отговориха и на въпросите на "Дневник" дали са били информирани за участието на ученици в тяхната работа.


"Дневник" припомня няколко от научните позиции на проф. Нина Дюлгерова, споделяни публично след началото на войната в Украйна:


"Русия ще спечели тази военна операция. Не мога да приема насериозно термин "украинска армия", защото това са тези, които за 8 години ликвидираха между 13 и 15 хиляди души в Донбас. Но за това никой не говори. Нападението е най-добрата форма на отбрана. Аз съм по-склонна да приема, че САЩ и Европа се отбраняват, нападайки." (Интервю за БНР, 5 март. м.г.)


"От 2020 г сме в Трета световна война.
- Глобалният финансов капитал иска да разруши държавите. Това е глобален план за унищожаването на човечеството.
- В биолабораториите в Украйна са се разработвали бактерии, които да се изстрелят срещу населението на Русия.
- Европа е терен на експеримент. Европа трябва да се унищожи и да се установи глобалната държава и глобалната банка.
- Най-развитите западни държави започват да унищожават животните от стадата си под претекст, че изхвърляли въглероден двуокис и замърсявали природата. Идеята е да има недостиг на храни и глад.
- Индустриалният капитал на Азия и Русия ще спечели срещу глобалистите."
(Интервю за телевизия "България 24", 29 август м.г.)


"Включването на България във войната, независимо в какъв формат, не е добре, защото в тази война няма да победи Украйна. За пореден път се прави опит България да се превърне в плацдарм срещу Русия. Колко пъти България ще бъде поредният военен експеримент и да ни вкарват в игра, която няма да спечелим", допълни тя". (Интервю за БНР, 17 март м.г.).


"Това ще продължи максимум до десетина дни, ако следваме казуса Грузия и Южна Осетия и Русия. Като се имат предвид сценариите, особено в постсъветското пространство, то е по-различно, по-особено, по-специфично, там аналогиите са нужни, защото те се повтарят. На 7-и срещу 8-и август започна Грузия срещу Южна Осетия, руснаците дойдоха отгоре през Северна Осетия, стигнаха на 12 август на 80 км от Тбилиси.


Тук, тъй като пространството е много по-голямо, съм склонна да приема, че ако започна от 24 февруари - не искам да бъда лош или добър пророк, но мисля, че до края на другата седмица (даже и малко по-рано), ще се стигне до дипломатически преговори, защото дотогава ще се осъществи това, което беше поставено като официална позиция и това трябва да се приема буквално, без да се наслагват някакви фразеологии, термини, изпразнени от съдържание и откровено войнствена риторика." (Интервю за БНР, 25 февруари м.г.)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK