Отново на избори: какво става, ако се гласува с празна или надраскана бюлетина

Президентски и парламентарни избори 2021изборна секция гласуване урна

© Надежда Чипева

Президентски и парламентарни избори 2021изборна секция гласуване урнаПодаването на празна или на надраскана бюлетина на поредните предсрочни парламентарни избори на 2 април 2023 г. ще е възможно само при гласуване с хартия. Този начин за гласуване се завръща след три поредни изцяло машинни вота.


Независимо дали избирателят откаже да отбележи предпочитана партия/коалиция, или остави послание върху бюлетината, тя се смята за недействителен глас. Според изборните правила невалидна е всяка бюлетина, която е отбелязана с химикал с различен от син цвят или която съдържа думи или символи, различни от "Х" и "V". Гласът не се зачита и в случаите, в които бюлетината е зачертана изцяло или има зачеркнат повече от един номер на кандидат.


Подадените бели или надраскани бюлетини се броят единствено за определяне на избирателната активност. Това има ключово значение при провеждането на референдуми, тъй като от броя на участвалите в последните парламентарни избори зависи дали евентуални решения, взети чрез всенародно допитване, ще имат задължителен или препоръчителен характер.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK