На първа инстанция съдът спря превземането на Пловдивския панаир от Георги Гергов

Георги Гергов

© Юлия Лазарова

Георги ГерговОбщото събрание на акционерите в дружеството "Пълдин туринвест", което на 24 ноември м.г. прие капиталът му да бъде увеличен с акциите на Варна в Пловдивския панаир, е било нередовно свикано, което прави незаконосъобразни всички негови решения. Това е постановил пловдивския Окръжен съд днес като първа инстанция по делото.


На 24 ноември м.г. Общинският съвет в Пловдив гласува решение, с което поиска от представителя си в Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" да гласува против увеличаването на капитала му. Това трябваше да стане чрез апорт на 29% от акциите на Пловдивския панаир, собственост на Варна. Няколко часа по-късно с мажоритарните гласове на Гергов увеличението на капитала беше прието, като бизнесменът отказа да се съобрази с блокиращата квота, която Пловдив има като съдружник в компанията.


Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие
Георги Гергов заплита сложен казус с Пловдивския панаир, за да го придобие


При извършения апорт, дяловото участие на общината в "Пълдин туринвест" на практика намаля от 25 на 22.9%. Веднага след това групата общински съветници от "Демократична България" поискаха от кмета на града Здравко Димитров да оспори решенията на акционерното събрание по съдебен ред.
В жалбата, която Димитров подаде пред съда бе записано, че според текстовете на Закона за приватизация и следприватизационен контрол общинският дял в търговски дружества не може да бъде намаляван без изрично решение за това на съответния Общинския съвет.


Освен това Общинският съвет в Пловдив изрично е изразил желанието си за активиране на т.нар. "блокираща квота" по Закона за общинската собственост - нещо, с което като мажоритарен собственик в "Пълдин туринвест" Гергов не се е съобразил.


Варна тихомълком е помогнала на Георги Гергов да започне овладяването на Пловдивския панаир
Варна тихомълком е помогнала на Георги Гергов да започне овладяването на Пловдивския панаир


Според текста на жалбата решенията на Общото събрание на акционерите в компанията следва да бъдат отменени и тъй като то е било нередовно свикано. В устава на компанията е записан 7 дневен срок за тази процедура, вместо определения с Търговския закон срок от 30 дни.


Съдът е приел всички тези възражения, като е постановил, че всички решения на Общото събрание на акционерите в "Пълдин туринвест", състояло се на 24 ноември м.г. са незаконосъобразни. Освен това компанията, в която Гергов и Община Пловдив са съдружници е осъдена да заплати и 3700 лв. разходи по делото. (Текстът на решението - в прикачения файл)Решението може да бъде обжалвано пред Апелативмния съд в Пловдив.


"Гласувах "за", но гласувах "против": пловдивският панаир на ГЕРБ и Георги Гергов
"Гласувах "за", но гласувах "против": пловдивският панаир на ГЕРБ и Георги Гергов

За края на март е насрочено и второ дело, което Здравко Димитров заведе, след като на 9 януари т.г. съветниците от ГЕРБ и БСП в Пловдив гласуваха в полза на увеличението на капитала на "Пълдин туринвест". В същото време те възложиха на представителя си в Общото събрание на акционерите в компанията да направи изявление, че Общински съвет Пловдив не дава съгласие за увеличаването на капитала и съответно намаляне на участието на Община Пловдив в него и че задейства блокиращата квота по закона. Със същото решение обаче той беше задължен при гласуването по всички точки от дневния ред на общото събрание (увеличаване на капитала и промени в устава) гласува "за". Тези взаимноизключващи се решения по-късно също бяха обжалвани от кмета на Пловдив.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK