Отчет пред медийния регулатор: Кошлуков няма да подаде оставка

Емил Кошлуков превишава с близо девет месеца мандата.

© Цветелина Белутова

Емил Кошлуков превишава с близо девет месеца мандата.Изпълняващият длъжността директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков, който вече превишава с почти девет месеца мандата, отказа да си подаде оставката. Подобно искане беше отправено към него от члена на Съвета за електронни медии (СЕМ) Пролет Велкова по време на отчета за работата му на извънредно заседание на регулатора.


Докладът на Кошлуков беше приет с три гласа "за" и двама въздържали се, но се отличи с това, че всички членове на регулатора поздравиха по-голямата част от работата на БНТ - специалното отразяване на годишнината от началото на руската инвазия в Украйна, новото младежко предаване, студиата за световното първенство по футбол, започналото филмопроизводство.


Кошлуков да отстъпи поста до избор на нов шеф на БНТ, предложи член на медийния съвет
Кошлуков да отстъпи поста до избор на нов шеф на БНТ, предложи член на медийния съвет


Критиките бяха за липсата на повече разследваща журналистика, по-голяма ангажираност към проблема с корупцията в България, филма "Ботев" (който самият Кошлуков нарече "посредствен"), рубриката на професор Петър Стоянович в предаването на Георги Любенов, което се излъчва през уикенда (за която Кошлуков заяви, че ще бъде преразгледана, а най-вероятно и спряна), както и за филма "Войната на буквите", за липсата на регионални теми през седмицата и други.


Патова ситуация
В края на юни 2022 г. Съветът за електронни медии (СЕМ) не успя да избере измежду осемте кандидата за поста изпълнителен директор на БНТ, сред които за фаворити бяха сочени Кошлуков и бившият шеф на новините на Би Ти Ви Венелин Петков.


За Кошлуков тогава гласува единствено Галина Георгиева (избрана през 2020 г. от парламента по предложение на ГЕРБ), а всички останали бяха против. Според Закона за радио и телевизия, когато никой кандидат не получи подкрепа, изпълняващ длъжността директор става досегашният титуляр, а регулаторът провежда нова процедура. От СЕМ още тогава заявиха, че ще проведат нов конкурс, но ден преди изтичането на срока един от кандидати - Ирина Величкова, атакува процедурата в съда и така блокира СЕМ да открие нова.Делото, което се води в Административния съд София-област, досега не е започнало по същество заради различни процедурни хватки за отлагането му. Досега за всички заседания се разболяваше или не можеше да присъства Сашо Йовков - един от кандидатите, който след конкурса започна работа в БНТ. Последно делото беше отложено, защото и адвокатът на Кошлуков се оказа болен.


"Когато се състоя неуспешния конкурс за избор на генерален директор, вие получихте четири отрицателни гласа и един положителен. Ние сме в патова ситуация заради, едно мога да кажа изфабрикувано дело, да не може да задвижим нова процедура. Законът е спазен, но фактическата ситуация, вие сте генерален директор заради това дело, което продължава осен месеца. Бих се обърнала към колежките от съвета да препотвърдим отрицателния си вот, за да си дадете сметка, че дължите този пост на това дело и да ви помолим да го напуснете. Така ще се разплете този възел и БНТ, СЕМ и обществото, ще са в по-добра ситуация", заяви членът на съвета Пролет Велкова (избрана от парламента през 2022 г. по предложение на "Демократична България").

Кошлуков заяви, че няма да коментира това искане и че е дошъл да даде отчета си. Никой друг от СЕМ не повдигна темата и не подкрепи призива на Велкова.


Вероятно без нов филм на Максим Генчев и други промени


Кошлуков заяви, че има много неща от критиките на членовете на регулатора, "от които може да се извлекат неща".


От изложението на Кошлуков се разбра, че БНТ вероятно ще откаже да прави новия филм на Максим Генчев (режисьор на "Ботев"), за който преди месеци бе обявено, че ще бъде подкрепен финансово от обществената телевизия. Причината е, че той е приет на филмова комисия, но не са спазени конкретни изисквания, които са важни за оценката на бюджетната комисия. Новият проект на Минчев е за цар Иван Александър - "1349".


"Ботев" получи много критики, а самият Кошлуков го нарече "посредствен филм, читалищен филм". "Сякаш е направен от драмсъстава на читалището. Гледахме го, филмът е слаб, той е заснет като художествена самодейност. Отчитаме го като наша грешка, не е на нивото на БНТ", заяви още Кошлуков.


Друга поредица, която получи и положителна оценка, но и критики, е "Войната на буквите", който по думите на Кошлуков е даден за преозвучаване на продуцентите, защото според него няма как царят да говори със съвременни думи като "смешник" и "изчезни" и езикът не трябва да звучи като анахронизъм.


В съвета били получени сигнали за рубриката в "Денят започва с Георги Любенов" на проф. Петър Стоянович. Габриела Наплатанова, член на СЕМ, назначена от президента Румен Радев, визира една негова реплика за малките момиченца, без да влиза в детайли.


"Предвиждам сериозни промени, преразглеждане на тази рубрика, в която и друг път е ставало дума, има недостоен език. Сутрин рано явно професорът не внимава с езика. Ще бъде преразгледана, ако изобщо остане", заяви още Кошлуков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK