Опит до последно: Кабинетът отново прие механизъм за разследване на главния прокурор

Крум Зарков - служебен министър на правосъдието

© Юлия Лазарова

Крум Зарков - служебен министър на правосъдиетоСлужебното правителството отново прие механизъм за разследване на главния прокурор - измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт бяха одобрени на правителственото заседание днес. Това означава, че двата проекта ще могат да бъдат разгледани от парламента в първите дни на неговото съществуване след изборите на 2-ри април.


Предишните подобни изменения, които са част от пакета по Плана за възстановяване и устойчивост, бяха гласувани от парламента, но само на първо четене. Въпреки че отново още преди работата на 48-ия парламент да започне по същество, проектите бяха изготвени.

"Законопроектът ще свали над 70 осъдителни решения срещу България. Без него съдебна реформа няма да има, това е лакмуса за наличие на политическа воля. Надявам се законопроектът да бъде приет в първите месеци на новото Народно събрание", коментира Зарков на брифинг след края на правителственото заседание.


Промените, в които има козметични поправки, предвиждат главният прокурор да се освобождава предсрочно и временно да бъде отстраняван не със 17, а с 13 гласа от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кадровият орган на съдебната власт се състои от 25 ма членове.
Промените предвиждат още изборът на председател на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд да става с 13 гласа от членовете на Пленума, а не със 17, както е в момента.


Временно изпълняващ длъжността обвинител, който да разследва главния прокурор, ще може да бъде магистрат с минимум 12 години стаж, който е работил през последните седем години като наказателен съдия. Съдиите в списъка, от който да се избере кой ще разследва главния прокурор, трябва да дадат съгласието си да участват в процедурата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK