Тайни връзки - нови 2500 кв.м. от Морската градина на Варна може да бъдат застроени

Парцелът, на който предстои да бъде открита предната строителна площадка във варненската Морска градина

© Скрейншот от сайта на АГКК

Парцелът, на който предстои да бъде открита предната строителна площадка във варненската Морска градинаПроект за строителство в Приморския парк на Варна (Морската градина) се оказа включен в Общия устройствен план на града през Националния експертен съвет по устройство на територията в регионалното министерство, въпреки, че е бил отхвърлен от Общинския съвет. Един от подписите под решението е на днешния варненски кмет Иван Портних в качеството му на зам.-председател на съвета през 2012 г. Важна подробност е, че проектът е на друг зам. председател на съвета по това време. Тези факти стават известен едва сега при представянето на поредното намерение за строеж в парка.


Срещу намерението на бившия зам. председател на Общинския съвет във Варна Владимир Тонев да открие


поредната строителна площадка в парка
вече са изпратени няколко десетки възражения от граждани. Това съобщават с публикации в социалните мрежи членове на групата, призовала за реакцията. Възраженията се изпращат по електронна поща до кмета на Варна Иван Портних, главния архитект на града Виктор Бузев и до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.


Инвестиционното намерение беше представено в края на февруари от самия Тонев, а справка в имотния регистър показа, че теренът от около 2500 кв. м, върху който трябвало да бъде построена детска градина, е собственост на съпругата му. Именно на това обсъждане Тонев съобщи, че детската градина е предвидена в Общия устройствен план на града, приет през 2012 г.


Владимир Тонев беше общински съветник, избран с листата на


вече несъществуващата партия "Движение Нашият град"


Преди разпускането й той беше и неин председател. Публична тайна е, че партията беше политическата структура, осигуряваща неофициалното присъствие във варненския Общински съвет на бизнесгрупата около "Химимпорт", "Централна кооперативна банка" и "Холдинг Варна". От друга страна Общият устройствен план на Варна беше изработен от компанията "ТПО Варна ЦППБО" ЕООД, която към онзи момент бе 100 % собственост на акционерното дружество "Холдинг Варна" през компанията "ТПО" ЕООД.


Варненската Морска градина – парк за политическа (зло)употреба
Варненската Морска градина – парк за политическа (зло)употреба


"Дневник" разполага и с копие от протокол от заседание на Националния експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика от 21 август 2012 г. На това заседание е бил разгледан именно Общият устройствен план на Варна, както и правилата и нормативите за прилагането му. По това време министерството е оглавявано от Лиляна Павлова.


Извадка от ОУП на Варна, в която е отбелязано, че въпросния имот има решение на Националния експертен съвет към региотналното министерство

© Дневник

Извадка от ОУП на Варна, в която е отбелязано, че въпросния имот има решение на Националния експертен съвет към региотналното министерство


На стр. 10 от този протокол е записано, че е било дискутирано


възражение от зам.-председателя на Общинския съвет във Варна


(без да се споменава неговото име), изпратено до съвета. То е срещу решение на Общинския съвет в града, с което е отхвърлено предвиждането за строителство на частна детска градина в парцела, притежаван от Нели Тонева, съэпруга на Владимир Тонев. В този момент, както той, така и Иван Портних са зам. председатели на Общинския съвет във Варна, предложени съответно от партия "Движение Нашият град" и ГЕРБ.


Става дума за решение на варненския Общински съвет от юли 2012 г., с което частният терен на Тонева е определен за озеленяване. Но тъй като с предходно решение на съвета в парка вече е допуснато строителството на друга - общинска логопедична детска градина, след кратка дискусия съветът към регионалното министерство приема


"соломоново" решение


То глади следното: "Допускането на строителство на детска градина в една устройствена зона не следва да е в зависимост от собствеността й, а определяща следва да е функцията на обекта".


Още 6 дка от варненската Морска градина се оказаха продадени от бившия областен управител
Още 6 дка от варненската Морска градина се оказаха продадени от бившия областен управител


Тази позиция е подложена на гласуване и с пълно мнозинство членовете на съвета приемат, че в парка може да се допусне и строителството на втора детска градина - в частния имот на Нели Тонева.


На седмо място под това решение стои


подписа на сегашния варненски кмет Иван Портних


Както вече стана ясно той е присъствал на въпросното заседание на Експертния съвет по устройство на територията в тогавашното си качество на член и зам. председател на варненския Общински съвет.


Част от протокола след заседанието на НЕСУТРП в регионалното министерство през август 2012 г. На 17 място след решенията му стои подписа на днешния варненски кмет Иван Портних.

© Дневник

Част от протокола след заседанието на НЕСУТРП в регионалното министерство през август 2012 г. На 17 място след решенията му стои подписа на днешния варненски кмет Иван Портних.


Във възражението си против проекта във варненската Морска градина да започне строителство на частна детска градина, подателката му - Милена Пехливанова е записала, че разрешаването на строителство във въпросния терен е недопустимо, тъй като е в разрез с вписаното в протокола от заседанието Общинския съвет в града, на което е взето решение парцелът да бъде отреден за озеленяване в Общия устройствен план на Варна. Освен това имотът, в който се планира да бъде построена частната детска градина, попада в устройствена зона за градски паркове и градини за широко обществено ползване, за която важи забрана за строителство.


По време на общественото обсъждане на инвестиционното намерение за изграждане на детска градина във Варненската Морска градина беше представено отново от Владимир Тонев. Според него намерението на съпругата му, която е собственик на земята, е да бъде изградена детска градина на два етажа, което да е нискоенергийна, а при строителството да се запази в максимална степен естествената зелена среда и едра растителност.


"Предполагаме, че


изработването на ПУП - ПРЗ ще отнеме около година и половина


е казал Тонев. След това трябва да мине през експертен съвет, а после най-вероятно ще се направи конкурс за архитектура и ще последва ново обществено обсъждане. Ще минат поне три години до реализация на намерението на частния собственик на терена", е казал още Владимир Тонев.


Незаконни строежи на Марешки оцеляха заради негодна заповед на главния архитект на Варна
Незаконни строежи на Марешки оцеляха заради негодна заповед на главния архитект на Варна

Според него още през 2011 г. частният терен е бил предвиден за "обществено обслужване". Варна обаче има твърде горчив опит с тази административна формулировка. С нея в периода 2000 - 2013 г. по времето на бившия кмет на града Кирил Йорданов беше прикрито масовото строителство на жилищни кооперации в парка. Включването на зали за фитнес, помещения за галерии и медицински кабинети оправдаваха издигането 4-5 етажни жилищни сгради, които лишиха северната част на Морската градина от същността й като парк.


"Дневник" потърси за коментар Владимир Тонев на личния му телефон, но днес той се оказа изключен или извън обхват.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK