Асоциацията на европейските журналисти ще сезира Съвета на Европа заради иска на "Лев инс"

Снимката е илюстративна

© Георги Кожухаров

Снимката е илюстративнаАсоциацията на европейските журналисти ще сезира Съвета на Европа заради иска на застрахователното дружество "Лев инс" срещу онлайн изданието "Mediapool.bg". Това се разбира от позиция на организацията по повод информацията за заведеното от компанията дело за един милион лева срещу сайта заради статия, която се позовава на стенограма от Министерския съвет.


"Абсурдно е медия да бъде съдена за това, че е цитирала изказване на министър, като се е позовала на официална стенограма. Недопустим е и размерът на предявения иск - 1 млн. лева. Действията на компанията навеждат на мисълта, че целта им е да бъдат отказани медии и журналисти изобщо да се занимават със застрахователя, изправени пред риска срещу тях да се води дело за колосалната сума от 1 млн. лева", пишат от организацията в позицията. В нея те призовават застрахователното дружество да оттегли иска си и да предвиди "всички репутационни щети за компанията, до които биха могли да доведат подобни неправомерни действия срещу независима медия".


"Лев инс" съди "Медиапул" за 1 млн. лева за статия по стенограма
"Лев инс" съди "Медиапул" за 1 млн. лева за статия по стенограма"АЕЖ ще подаде сигнал за случая до Платформата за защита на журналистите на Съвета на Европа и ще използва всички налични механизми за даване на международна гласност на случая, както и за подкрепа на колегите ни", пишат от организацията.


Оттам призовават още за "категоричен отговор от страна на журналистическата общност и на обществото", тъй като материалът на "Mediapool.bg" е от обществен интерес, доколкото въпросът дали България ще бъде извадена от системата "Зелена карта" засяга милиони български потребители. "В никакъв случай не бива да се стига до нормализиране на подобни искове срещу медии и журналисти, тъй като това би имало смразяващ ефект върху цялата медийна среда", смятат още от АЕЖ.


Те цитират исковата молба на "Лев инс", в която дружеството твърдят, че клиентите им са били объркани и разтревожени. Според организацията "объркани и разтревожени" трябва да се чувстват клиентите на всяка една компания, която си позволява да води "дела шамари" срещу медии и журналисти.


"Пълно недоумение буди фактът, че въпреки че в статията на Mediapool е цитиран официален правителствен източник на ниво министър, а позоваването е на стенограма, както и че медията предоставя право на отговор и дори проактивно търси засегнатите страни, все пак е заведено дело срещу нея. При една работеща система за ограничаване на делата шамари това дело би трябвало изобщо да не започне или да приключи много бързо. За съжаление, българското законодателство не предвижда такава лесна възможност. АЕЖ настоява за законодателни промени и процесуални механизми, които да ограничат до минимум", пишат още от организацията.


Наскоро те се срещнаха със служебния министър на правосъдието за да обсъдим действията срещу делата шамари, както и позицията на България по предложената от Европейската комисия директива. В България липсата на максимален размер на допустимите искове прави възможно сплашване на медии и журналисти чрез абсурдно високи претенции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK