Иван Демерджиев: По случая със собственика на "Хидстрой" прокуратурата да отиде до край

Иван Демерджиев: По случая със собственика на "Хидстрой" прокуратурата да отиде до край

© Цветелина Белутова, КапиталПрокуратурата да отиде до край и да каже какви са причините за тази принуда. С тези думи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира ареста на собственика на "Хидстрой" Велико Желев. Той беше задържан в понеделник и освободен днес срещу парична гаранция, след като беше обвинен в побой и принуда на свой служител за подпише документи с невярно съдържания.


"Прокуратурата е длъжна да разследва всички причини за този побой. Една от причините може да са тези платени авансово 48 млн. за един от лотовете на "Хемус". Прокуратурата трябва да провери такава връзка", каза Демерджиев. Той уточни, че повече от два месеца материалите по случая, събрани от ГДБОП, са авансово платените пари са в прокуратурата и няма движение по тях.


"Производството, по което сме внесли материали в края на декември е идентично с това, по което има вече привлечени обвиняеми. След като в единия случай се върви към обвинителен акт, би трябвало и тук да се действа така. Очаквам огледални действия, като при първото производство", каза Иван Демерджиев. Той визира делото срещу Борислав Колев.Софийската градска прокуратура обвини Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за Лот 5 от магистрала "Хемус". Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така според прокуратурата с 52 тегления от юни 2020 г. до септември миналата година мъжът получил над 53 млн. лева.
Според Демерджиев прокуратурата трябва да направи проверки за пране на пари и измами с ДДС. За министъра не е изключено парите, дадени предварително за строежа на автомагистралата, може да са използвани за други разплащания.


"Прокуратурата трябва да се произнесе какво намира по тези материали. Има сигнали, че част от сумите са връщани обратно на хората, възложили поръчките, като става въпрос за до 40% от сумите. ГДБОП събра доказателства, прокуратурата трябва да поръча експертизите", каза още Иван Демерджиев.


В отговор на въпрос той каза, че вече има 12 досъдебни производства за опити за купуване на гласове. За пореден път той отбеляза, че очаква активизиране на търговците с гласове, заради връщането на хартиената бюлетина.


"Напоследък преобладаващ практика е да се търси корпоративен вот. Средствата получени за него са дадени на по-ранен етап и сега се търси тяхната възвръщаемост, което ни затруднява, каза Демерджиев. Той уточни, че при набелязване на рисковите секциите се ползва и опита на неправителствените организации.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK